Zelf tegels verwijderen zonder beschadiging
Is er een leiding gesprongen en moet de vloer opengebroken worden om het te repareren? Wil je vloerverwarming aan laten leggen en de bestaande tegelvloer houden? Of ga je verhuizen en wil je die mooie klassieke tegelvloer onbeschadigd meenemen? Dan ben je vast benieuwd hoe je zelf tegels verwijdert zonder beschadiging.
Vaak heb je namelijk geen reservetegels meer, of de tegels zijn zo oud dat ze gewoon niet meer te krijgen zijn. Je kunt in deze gevallen vaak de tegels verwijderen zonder dat ze beschadigen. Het voordeel is dat je de tegels dan weer opnieuw kunt leggen nadat de leidingen hersteld zijn, de vloerverwarming is aangelegd of nadat je verhuisd bent.
We leggen in dit artikel uit hoe je een tegelvloer op kunt knappen zonder hak- of breekwerk. En als het dan toch nodig is om de tegels te verwijderen, dan laten we zien hoe je dit kunt doen met zo min mogelijk schade aan de tegels.
Overwegingen voordat je tegels gaat verwijderen
Het verwijderen van tegels is vaak een zware, stoffige klus waar speciaal gereedschap voor nodig is. Gelukkig is het niet altijd noodzakelijk om de tegelvloer er helemaal uit te halen. Er zijn ook andere oplossingen om je tegels weer mooi te maken, zonder hak- en breekwerk. We bespreken hier een aantal opties.
1. Tegels verven
In plaats van tegels verwijderen kun je de tegels verven met een kwast of roller. Gebruik hiervoor speciale tegelverf die je kunt kopen bij de bouwmarkt. Deze verf kan tegen een stootje en is makkelijk schoon te maken. Je kunt deze verf laten mengen in elke gewenste kleur. Dit kan bijvoorbeeld een handige oplossing zijn als je vloertegels wilt verven.
2. Nieuwe vloer over oude tegels heen leggen
Het is ook mogelijk om over oude tegels heen te tegelen. Je kunt zelfs pvc-tegels, zelfklevend vinyl of klikvinyl over een bestaande tegelvloer leggen. De tegelvloer moet dan vaak wel eerst glad gemaakt worden. Let ook op de hoogte van plinten, deuren en drempels, zodat de vloer niet te dik wordt.
3. Microcement
Vind je het legpatroon van de huidige tegelvloer niet mooi? Microcement (of beton-ciré) kun je over de bestaande tegels smeren voor een naadloze vloer of muur. Het microcement zorgt voor een betonlook, die glad of met een structuur afgewerkt kan worden. Eventueel kun je er daarna nog een andere vloer overheen leggen.
4. Decoratieve sticker
Zitten er oude of beschadigde tegels op de muur? Dan kun je deze bedekken met een decoratieve sticker. De stickers zijn goedkoop en makkelijk aan te brengen. Zorg wel dat de stickers water- en hittebestendig zijn, voor een langere levensduur.
5. Hars
Als je geen voegen meer wilt zien, dan kun je ook hars gebruiken. Hars is een ideale oplossing voor grote oppervlakken, waarbij alle tegels bedekt worden. De hars moet wel door een vakman worden aangebracht en het kan na verloop van tijd geel worden. Wil je dit niet? Gebruik dan microcement.
Tegels verwijderen: benodigdheden
Besluit je toch om de tegels te verwijderen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent en het juiste gereedschap klaar hebt liggen. De volgende materialen heb je altijd nodig:
- Handschoenen
- Zakken voor het puin
- Veiligheidsbril
- Stofmasker
Welke materialen je nog meer nodig hebt, hangt af van de manier waarop de tegels zijn bevestigd.
Gelijmde tegels
Als je gelijmde tegels wilt verwijderen, dan heb je de volgende materialen nodig:
- Een hamer of moker.
- Een platte beitel om de tegels los te wrikken.
- Haakse slijper met komschijf voor het verwijderen van lijmresten.
Met de hamer en beitel kun je de tegels lostikken. Daarna haal je met de slijper de lijmresten weg.
Tegels in specie of mortel
Bij oudere huizen uit de jaren 60, 70 en 80 liggen de vloertegels vaak in de specie of mortel. Houd er rekening mee dat deze tegels moeilijker te verwijderen zijn dan gelijmde tegels. Je hebt hiervoor zwaarder gereedschap nodig, namelijk:
- Breekhamer
- Boorhamer met beitel
- Plastic voor afplakken
- Gehoorbescherming
Het verwijderen van tegels in specie of mortel is een zwaar, stoffig en lawaaiig karwei. Plak dus de omgeving goed af met plastic en zorg ervoor dat je ogen, oren, neus en mond goed beschermd zijn.
In 3 stappen tegels verwijderen zonder beschadiging
Ga je zelf de tegels van de muur of vloer verwijderen? Kijk dan eerst wat er onder de tegels zit. Er kan vloerverwarming onder zitten, maar je kunt ook waterleidingen, elektriciteitsleidingen en afvoerbuizen tegenkomen. Als je weet dat er leidingen of buizen onder de tegels zitten, dan moet je extra voorzichtig te werk gaan. Kijk ook of de tegels gelijmd zijn of in specie zitten en vraag je af of je de tegels opnieuw wilt gebruiken.
1. Zoek een beschadigde tegel
Kijk of er een tegel met een barst of beschadiging in de vloer zit. Begin daar met breken. Zijn er geen beschadigingen? Begin dan in een voeg in een hoek onderin en werk naar boven toe.
2. Sla de beitel in de voeg
Nu zet je de beitel in de voeg of in de barst. Sla met je hamer op de beitel en maak de barst groter of tik de voeg weg. Ga net zolang door totdat je de tegel los kunt wrikken. Is de tegel verwijderd? Dan kun je daarna een volgende tegel los tikken en zo verder gaan. Als je de tegels voorzichtig lostikt, dan kun je de tegels zonder beschadiging verwijderen.
Zitten de tegels stevig vast of moet je een groot oppervlak verwijderen? Gebruik dan de elektrische breekhamer of boorhamer. Tegels die je op deze manier verwijdert, brokkelen snel af, waardoor ze makkelijk beschadigen en vaak niet meer opnieuw gebruikt kunnen worden.
3. Opruimen en schoonmaken
Ruim de volle puinzakken op na het verwijderen van de tegels en veeg de ruimte eerst goed schoon. Na het vegen kun je de ruimte stofzuigen met een bouwstofzuiger om al het stof weg te halen. Voordat je nieuwe tegels kunt plaatsen, moet alles puin- en stofvrij zijn.
Tips voor het verwijderen van tegels
- Verwijder bij gelijmde tegels eerst het voegwerk en tik daarna de tegels voorzichtig los met een hamer en beitel.
- Tegels in cement kun je bij de voegen uitslijpen en daarna voorzichtig met de boorhamer loshalen. Houd er wel rekening mee dat er cementresten achter kunnen blijven op de tegels. Die kun je achteraf met een slijpschijf verwijderen.
- Zet de breekhamer bij cementtegels zo horizontaal mogelijk onder het cementbed om de tegels rij na rij op te lichten.
- De oude cementlaag is vrij oneffen en zeer stoffig. Gebruik een frees op de slijpschijf om de grootste oneffenheden weg te frezen.
Vloer laten leggen door Certo
Ben je uitgekeken op je tegelvloer en wordt het tijd voor iets nieuws? Dan ben je bij Certo aan het juiste adres. Onze professionals hebben samen meer dan 40 jaar ervaring met de installatie van vloeren en leggen alle soorten vloeren met volledige garantie.
We kunnen ook de bestaande tegelvloer verwijderen, nieuwe tegels leggen of een andere mooie nieuwe vloer installeren, met of zonder vloerverwarming.