Geluidsisolatie pvc-vloer: Tips & Trics voor geluidsreductie

Ga je binnenkort naar een appartement verhuizen? Dan heb je inmiddels vast gehoord over de geluidsreducerende voorwaarden voor de vloer. Vinyl vloeren en pvc-vloeren zijn van zichzelf al geluiddempend en dus een uitstekende keuze. In dit artikel vertellen we je in meer detail over de geluidsisolatie van een pvc-vloer.

De 10 dB norm

Er worden vaak eisen gesteld aan appartementen met een betonnen ondervloer voor de geluidsdemping van de vloerbedekking. In de jaren negentig is namelijk bepaald dat na vloerbedekking het contactgeluid met 10 decibel moet reduceren, om geluidshinder te verminderen.

Die 10 dB-eis wordt meestal opgenomen in huurcontracten en huishoudelijke reglementen. Bij een pvc-vloer die voldoet aan de toegestane norm van 10 dB krijg je een officieel certificaat. Deze certificaten worden vaak verstrekt door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). Met dit certificaat kun je bij de VVE aantonen dat je vloer voldoet aan de norm.

Keukenvloer idee: Pvc-vloer keuken in visgraatmotief

Hoe kun je de geluidsisolatie van een pvc-vloer realiseren?

Bij de geluidsisolatie van een pvc-vloer spelen verschillende zaken een rol, zoals de dekvloer en de ondervloer. Hieronder lees je hoe je met een pvc-vloer geluidsreductie kunt realiseren.

Soort pvc-vloer

Een pvc-vloer kan op verschillende manieren gelegd worden. Het type vloer en de legwijze hebben grote invloed op de manier waarop de geluidsreductie tot stand komt. Zo komt de geluidsreductie bij een zelfklevende pvc-vloer anders tot stand dan bij klik pvc-vloer of een loose lay vloer.

Klik pvc

Een klik pvc-vloer bestaat uit vloerdelen die bij het leggen in elkaar geklikt worden. Bij klik pvc heb je een ondervloer nodig om de vloer geluiddempend te maken. Er zijn echter ook klik pvc vloeren beschikbaar met een geïntegreerde geluiddempende ondervloer. Je hebt dan geen aparte ondervloer meer nodig.

Kies je voor een klik pvc-vloer zonder geïntegreerde ondervloer, of is de ondervloer niet geluiddempend? Dan moet je er alsnog een aparte ondervloer onder leggen die voldoet aan de normen voor geluidsreductie.

Loose lay pvc

Een loose lay pvc-vloer is een vloer die los gelegd wordt en waarbij geen lijm of clickverbinding nodig is. Vaak zijn dit pvc-stroken met of zonder kliksysteem, of pvc-tegels. Bij een loose lay pvc-vloer is het belangrijk dat er een goede ondervloer aanwezig is die vlak is.

Om een loose lay vloer te laten voldoen aan de eisen voor geluidsreductie, kun je kiezen voor een geluiddempende ondervloer.

Plak pvc

Een plak pvc-vloer heeft een uitstekende geluiddemping. Met lijm kan deze vloer prima verlijmd worden op een betonnen ondergrond. Dit zorgt voor een hoge dichtheid en minder geluid, omdat de pvc-vloer direct op de basisvloer gelijmd wordt.

Er is dus geen ondervloer nodig om het geluiddempende effect te bereiken.

geluidsisolatie pvc-vloer door plak pvc aan te brengen op beton vloer

Dekvloer

Een dekvloer vormt de laag tussen de constructieve vloer en de bovenlaag. De vloer wordt vooral gebruikt als egalisatie vloer bij nieuwbouw of renovatie, maar ook voor warmte- en geluidsisolatie. In de dekvloer worden de leidingen meestal weggewerkt. Daar bovenop wordt dan de vloerbedekking gelegd.

De dekvloer speelt ook een rol bij de geluidsisolatie. Door bijvoorbeeld een doorlopende laag steenwol tussen de zwevende dekvloer en draagvloer te leggen, worden geluiden veel beter gedempt. Bovenop de dekvloer kan dan een geluidswerende ondervloer worden gelegd.

Ondervloer

De ondervloer speelt een belangrijke rol bij de geluidsreductie. De ondervloer in combinatie met de juiste pvc-vloer zorgt ervoor dat geluiden beter worden gedempt. Er zijn speciale ondervloeren ontwikkeld waarop de pvc-vloer gelegd kan worden.

Een geluiddempende ondervloer van minimaal 10 decibel is een goede keuze als je vloer moet voldoen aan geluidsnormen. Leg deze vloer onder je pvc-vloer als je een nieuwe vloer gaat leggen.

Geluidsarme pvc-vloeren

Er zijn ook speciale pvc-vloeren die minder geluid produceren. Pvc heeft geluiddempende eigenschappen, maar maakt ook weinig geluid tijdens het leggen.

Voor het leggen van de vloer heb je geen apparatuur nodig. Een mes, pvc lijm en een meetlint zijn voldoende.

Geluidsisolatie pvc-vloer realiseren met Certo

Als je een nieuwe vloer in je appartement of kantoor wilt leggen, laat je nieuwe vloer dan leggen door ons professionele team. Wij weten welke combinatie van pvc-vloer en ondervloer het meeste geluid reduceert. De ondervloer in combinatie met de juiste pvc-vloer zorgt ervoor dat er een geluidsreductie plaatsvindt volgens de geldende normen.

We zijn CBW-erkend en VCA-gecertificeerd, dus je vloer wordt gegarandeerd goed gelegd. Neem contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Geluidsisolerende pvc-vloer laten leggen

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken