4x hoogteverschil vloeren oplossen

Vroeg of laat komen we er allemaal mee in aanraking: een scheef liggende vloer en dan moet je het hoogteverschil vloeren oplossen. Je hebt bijvoorbeeld net een charmant oud huis gekocht en wilt daar een nieuwe vloer in leggen. Of de betonvloer van je nieuwbouwwoning moet vlak gemaakt worden voor je nieuwe pvc-vloer. Maar ja, die scheve ondervloer ligt er ook.

Als je te maken hebt met grote of kleine hoogteverschillen in de ondervloer, dan zul je deze eerst weg moeten werken voordat je een nieuwe vloer legt. Doe je dit niet, dan kun je te maken krijgen met een krakende vloer, grote kieren tussen de vloer en de plinten, extra slijtage aan je vloer en oneffenheden in de woonvloer. Dit kun je voorkomen met het hoogteverschil vloeren oplossen.

Wat is de oorzaak van een hoogteverschil in je vloer?

Een hoogteverschil in je vloer kan verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn ernstiger dan andere. Het is altijd goed om te kijken waarom de vloer scheef is en de oorzaak zoveel mogelijk wegnemen. Veel voorkomende oorzaken van hoogteverschillen in vloeren zijn:

  • Een fout in de vloerconstructie waardoor de vloer niet recht ligt.
  • De ondersteunende houten balklaag is gaan rotten waardoor de vloer verzakt.
  • Ophopend betongruis op de ondervloer.
  • Verschillende vloeren in één ruimte.
  • Aangrenzende kamers of ruimtes met verschillende vloeren.

Wat de oorzaak ook is, je kunt vaak met een paar simpele ingrepen je vloer weer mooi vlak maken.

Hoogteverschil vloeren oplossen

De oplossing voor het wegwerken van een hoogteverschil is altijd afhankelijk is van de oorzaak. We laten hier vier oplossingen zien die vaak worden gebruikt voor hoogteverschil vloeren oplossen.

1. Uitvullen

Als er een groot hoogteverschil in de ondervloer zit, dan zul je de vloer moeten uitvullen om het vlak te maken. Dat geldt bijvoorbeeld als je de vloer gaat egaliseren voor pvc.

Magnesiet is dan een goede oplossing. Een magnesietvloer is een ondervloer die gesmeerd wordt en daarna vlak wordt gemaakt met egaline. Magnesiet weegt weinig en je kunt er hoogteverschillen tot wel 20 centimeter mee wegwerken.

Dankzij deze eigenschappen is het een geschikt middel om in oude panden te gebruiken waar de houten ondervloeren niet veel gewicht kunnen dragen. Magnesiet combineert trouwens ook uitstekend met vloerverwarming.

Betonvloer egaliseren met egaline

2. Egaliseren

Hoef je maar een klein hoogteverschil van een paar millimeter te overbruggen? Dan kun je egaline gebruiken. Egaline is heel vloeibaar en vaak hoeft er maar een dun laagje aangebracht te worden om de vloer uit te vlakken.

Egaline is alleen geschikt voor ondervloeren die stabiel, schoon, droog, vloeistofdicht, stof- en vetvrij zijn. Denk bijvoorbeeld aan tegelvloeren of betonvloeren.

Tegelvloer egaliseren

3. Ondervloer

Met een goede ondervloer kun je allerlei oneffenheden wegwerken. Bij het leggen van een vloer is het dus goed om rekening te houden met de kosten van een egaliserende ondervloer.

Ga je een vloer leggen over een oudere houten vloer? Dan heb je vaak te maken met een scheef liggende ondervloer. Met vullingen in de vorm van stukken hardboard kun je de grotere oneffenheden wegwerken. Bij kleinere oneffenheden is een goede ondervloerplaat meestal voldoende om de ondervloer te egaliseren.

Wat is de beste ondervloer laminaat

4. Overgangsprofielen

Overgangsprofielen gebruik je als je bijvoorbeeld in de woonkamer een nieuwe vloer legt, maar niet in de hal of in de keuken. Er ontstaat dan vaak een niveauverschil tussen de twee vloeren. Dit verschil kun je wegwerken met een overgangsprofiel. Het profiel zet je vast met een aluminium clicksysteem wat in de hoogte verstelbaar is. Je kunt de volgende profielen gebruiken:

  • Overgansprofiel. Compenseert hoogteverschillen tussen vloeren van maximaal 9 mm.
  • Aanpassingsprofiel. Dit profiel is geschikt voor grotere hoogteverschillen tot 17,5 mm.
  • Trapkantprofiel. Voor het vastzetten van trapvloerbedekking met verschillende diktes.
  • Afsluitingsprofiel. Dit profiel zorgt dat de vloer aansluit op de wand of bij openslaande deuren.

Overgangsprofielen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en breedtes. Daardoor passen de profielen mooi bij je vloer.

Hoogteverschil vloeren oplossen

Hoogteverschil vloeren oplossen met Certo

Heb je een vloer met hoogteverschil? Laat je hoogteverschil vloeren oplossen door Certo. Wij zijn een vloerenspecialist met meer dan 40 jaar ervaring. We kunnen de hoogteverschillen in je ondervloer op professionele wijze wegwerken voordat er een nieuwe vloer wordt gelegd.

Desgewenst leggen we ook je nieuwe vloer, uiteraard met garantie. Vloeradvies nodig? Vraag dan gratis een offerte aan of neem contact met ons op.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloeradvies nodig?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken