Hoe kun je een houten vloer egaliseren en uitvlakken?

Een houten vloer egaliseren is nodig als je een pvc-vloer, laminaat of een andere vloer op de houten ondervloer wilt leggen. Door het uitvlakken van de ondervloer ontstaat een goede en stevige basis voor een nieuwe vloer.

Het is een stap die je niet over kunt slaan, maar hoe pak je de egalisatie het beste aan? Kun je zelf een houten vloer egaliseren, of is het beter om het uit te besteden? Je leest het in dit artikel.

Waarom zou je een houten vloer egaliseren?

Je hoeft een houten vloer niet per se te vervangen als je op zoek bent naar een nieuwe vloer. Een houten vloer egaliseren kan een goede oplossing zijn en het vorm een goede en vlakke ondervloer.

Er zijn twee belangrijke redenen om te kiezen voor het egaliseren van een houten vloer:

  1. Egaliseren voor het leggen van een pvc-vloer;
  2. Egaliseren voor een langere levensduur van de nieuwe vloer.

We lichten deze twee redenen hieronder verder toe.

1. Houten vloer egaliseren voor een pvc-vloer

Een houten ondervloer moet geëgaliseerd worden als je er een nieuwe pvc-vloer op wil leggen. Oneffenheden in de ondervloer zie je namelijk terug in het pvc. De ondervloer moet dus volledig vlak zijn voor het mooiste resultaat.

De houten vloer moet eerst goed schoongemaakt worden, want er mag geen stof of vet aanwezig zijn. De primer kan dan namelijk niet goed hechten.

2. Langere levensduur

Het egaliseren van de ondervloer verlengt de levensduur van de nieuwe vloer. Is de houten ondervloer droog, of zitten er scheuren in? Dan is egalisatie nodig.

De nieuwe vloer wordt dan op een vlakke en stabiele ondergrond gelegd, waardoor deze een langere levensduur heeft.

Betonvloer egaliseren met egaline

Kun je alle houten vloeren egaliseren?

Ja, in principe kunnen alle houten vloeren geëgaliseerd worden. Je kunt dus ook oude houten vloer laten egaliseren. Voor het egaliseren van grove of oude houten vloeren is wel vakmanschap nodig.

Let op: een houten vloer is vaak niet vloeistofdicht. Ga je egaliseren? Dan is de kans aanwezig dat de egaline door de vloer heen loopt, zeker op een bovenverdieping. Gebruik een Jumpax ondervloer op de houten vloer om een plaatvloer aan te brengen die vloeistofdicht is. Zorg ervoor dat er langs de randen geen open naden zijn. Kit deze dicht indien nodig.

Manieren van egaliseren

De egalisatie van een houten ondervloer kan op verschillende manieren gedaan worden. Elke houten vloer is anders, waardoor iedere situatie om een andere egalisatiemethode vraagt.

Egaline

Egaline is een vloeibaar cement dat wordt uitgesmeerd over de vloer. Het helpt om ongelijke en scheve houten vloeren recht en vlak te maken.

Egaline moet zorgvuldig op de ondervloer aangebracht worden. Daarbij moet rekening gehouden worden met de droogtijd. Er moet bovendien een speciaal soort egaline gebruikt worden voor het beste resultaat.

Underlayment

Voor bobbelige houten vloeren gebruik je underlayment platen. Dit zijn speciale platen die op de vloer worden gelegd om deze egaal te maken.

Voor het gebruik van deze platen is het belangrijk om het vloeroppervlak goed op te meten. Na het egaliseren moeten alle platen glad geschuurd worden.

Korrels of vlokken

Heb je een oude houten vloer die heel scheef is? Dan is egaline minder geschikt en kun je de vloer beter egaliseren met behulp van korrels of vlokken.

Door korrels aan te brengen op lagere punten in de vloer, maak je de vloer op deze manier helemaal vlak. Het is wel een intensieve klus om je houten vloer te egaliseren met korrels.

Houten vloer voorbereiden voor egalisering

Voordat je een houten vloer kunt egaliseren, moet deze eerst voorbereid worden. De uitstekende spijkers moeten verwijderd worden en de losse vloerdelen moet je vastmaken. Daarna wordt het tijd om de vloer te schuren en schoon te maken.

Zorg dat de vloer volledig stof- en vetvrij is. Je kunt nu beginnen met het aanbrengen van een vloerprimer voor egaline, of met het leggen van de underlayment platen voor het uitvlakken van de vloer.

De houten vloer moet vloeistofdicht zijn, zodat de egaline er niet doorheen loopt. Is de vloer niet vloeistofdicht? Leg dan een Jumpax ondervloer voordat je gaat egaliseren. Deze komt op de houten vloer te liggen. Je kunt de egaline op de Jumpax ondervloer aanbrengen.

Zorg er voor dat de egaline niet langs de randen van de Jumpax ondervloer alsnog naar beneden loopt. Kit deze randen dicht indien nodig.

Houten vloer voorbereiden voor egaliseren
Houten vloer die goed is voorbereid en kan worden geëgaliseerd.

Kosten houten vloer egaliseren

De kosten van een houten vloer egaliseren zijn niet zo makkelijk te bepalen. Elke vloer is anders en vraagt daarom om maatwerk. Er zijn wel een aantal vaste factoren die meespelen om de prijs te bepalen. Zo zijn de kosten voor egalisatie van een houten vloer afhankelijk van:

  • De staat van de houten vloer;
  • Het egalisatiemiddel;
  • De egalisatiemethode;
  • De oppervlakte van de vloer.

De gemiddelde prijs voor een houten vloer egaliseren ligt tussen de 45 en 75 euro per m². In ons andere artikel gaan we dieper in op de kosten van het egaliseren van een vloer.

Zelf egaliseren of laten doen?

Wil je een nieuwe vloer leggen, maar moet je daarvoor eerst de houten vloer egaliseren? Laat het dan over aan de professionals van Certo. Iedere oneffenheid die in de ondervloer achterblijft zal op de nieuwe vloer zichtbaar blijven. Schakel ons ervaren team in voor het mooiste resultaat bij het egaliseren van je ondervloer.

Wij werken alleen met eigen personeel en kunnen je vloer snel egaliseren. We leggen ook graag de nieuwe vloer voor je. Daarbij krijg je alle garanties die horen bij onze VCA certificering en CBW erkenning. Wil je meer weten? Vraag dan gratis een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten egaliseren door Certo?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken