Houten Vloer Vervangen | Alles wat je moet weten

Bij een houten vloer vervangen komt veel kijken. Houten ondervloeren kom je vaak tegen in woningen en kantoren uit bepaalde bouwperiodes. Een houten vloer is minder makkelijk te onderhouden dan een betonvloer. Zo kun je te maken krijgen met vochtproblemen, doorbuigen, kraken en houtrot. 

Als de vloer is beschadigd door bijvoorbeeld houtrot of schimmel, dan kan deze breken, met alle gevolgen van dien. Het is goed om een beschadigde houten vloer te vervangen. Als nieuwe ondervloer kan dan bijvoorbeeld een betonvloer geplaatst worden. Maar welke kosten brengt dat met zich mee? En welke stappen neem je als je een houten vloer gaat vervangen? Je leest het hier.

Houten vloer behouden of vervangen

Houten vloeren zijn schitterend om te zien. In veel oudere woningen vind je vaak nog een parketvloer of planken vloer met daaronder een houten balkenvloer. Als je een huis wilt kopen met een houten vloer, laat dan altijd de houten ondervloer controleren. De houten balken van de ondervloer kunnen namelijk in slechte staat verkeren. 

Als de begane grondvloer gemaakt is van houten balken en de kruipruimte is vochtig of slecht geventileerd, dan kan optrekkend vocht zorgen voor problemen. Houten balken kunnen gaan schimmelen of aangetast worden door houtrot. In dat geval moet de houten vloer vervangen worden door bijvoorbeeld een betonvloer.

Houten vloeren kunnen ook kraken of koud aanvoelen omdat ze slecht geïsoleerd zijn. Wil je de houten vloer behouden? Dan kun je overwegen om tapijt als vloerbedekking te nemen.Tapijt voelt zacht aan en isoleert, zodat koude voeten verleden tijd zijn.

Een rottende houten vloer

Een rottende houten vloer, bijvoorbeeld op de begane grond van je woning, herken je vooral aan de verkleuring. Als je zwarte of donkerbruine plekken op het hout ziet, dan zit er vocht in de vloer. Door houtrot worden vloerdelen zacht en kunnen zelfs uit elkaar vallen. Zie je de vloerbedekking bobbelen? Dan kan dit ook wijzen op vocht of houtrot.

Bij houtrot is het belangrijk om zo snel mogelijk het zachte hout weg te halen en te vervangen. Ben je er op tijd bij, dan hoef je maar een klein gedeelte van de vloer te vervangen. Het is ook belangrijk om de oorzaak van de houtrot op te sporen en aan te pakken, zodat het probleem zich niet herhaalt.

Hoe kan de houten vloer breken?

Een gezonde houten vloer kan best wat gewicht dragen. Dat wordt anders als de vloer beschadigt door bijvoorbeeld houtrot. Wist je dat een houten vloer in bepaalde situaties zelfs kan breken? Dat kan op de volgende 3 manieren gebeuren. 

Oplegdruk

Dit is de meest voorkomende oorzaak van breuk bij een houten vloer. Dit ontstaat als een balkkop in de ondervloer gaat rotten.

De aangetaste balk wordt door de zware vloer naar beneden gedrukt. Als de druk te groot wordt, dan bezwijkt de houten balk en breekt de vloer. Dit is iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld zware meubels plaatst op een kantoorvloer.

Afschuiving

Op de plek waar de vloerbalk op de fundering rust, staat veel spanning op de balk. Als deze spanning te groot wordt, bijvoorbeeld bij een verbouwing, dan kunnen er horizontale en/of verticale scheuren ontstaan. De balk kan hierdoor breken. 

Buiging

Dit spreekt voor zich. Als houten balken ouder worden, kunnen ze zo ver doorbuigen dat ze plotseling doorbreken. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je een te zwaar bad plaatst op een houten ondervloer.

Houd bij verbouwingen dus altijd rekening met de draagkracht van de ondervloer.

Wat kost een houten vloer vervangen?

Een houten vloer vervangen door een betonvloer kost tussen de €100 en €150 per m2. De prijs is vooral afhankelijk van het vloeroppervlak. Hoe groter de vloer, hoe lager de prijs per m2. De prijs hangt ook af van welke nieuwe vloer je gaat leggen.

Mogelijke nieuwe vloeren

Houten vloeren kun je vervangen door:

  • Een schuimbetonvloer;
  • Een nieuwe houten vloer;
  • Balken/broodjesvloer;
  • In het werk gestorte vloer op een zandpakket.

Als deze ondervloeren gelegd zijn, kun je er de nieuwe vloerbedekking op leggen.

Hoe vervang je een houten vloer?

Als de houten vloer wordt vervangen door een betonvloer, dan gebeurt dat ik een aantal stappen. We beschrijven deze stappen hieronder. 

  • Sloop van de oude vloer.
    Hierbij worden de oude houten vloerdelen doorgezaagd en helemaal verwijderd.
  • Als de vloer te ondiep is, wordt deze verder uitgegraven.
  • Controle en eventuele vervanging van leidingen en/of riolering. 
  • Maak de ventilatie als dat nodig is.
  • Leg de fundering voor de betonvloer.
    Overleg met een constructeur welke fundering geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan een goed verdichte zandlaag of zelfs palen.
  • Fundeer de binnenmuren op de vloer apart.
    Isoleer ook de ondervloer en plaats isolatie van 2 cm tegen de wanden. Dit voorkomt dat het beton later bij eventuele verzakkingen de muren beschadigt.
  • Breng folie aan.
    Zo kan het water niet weglopen bij het storten van het beton.
  • Leg de leidingen in de vloer.
    Als het nodig is, leg dan de leidingen aan voor elektra, water aan- en afvoer, cv en/of gas, internet en doe er mantelbuizen omheen om lekkage tijdens en na het beton storten te voorkomen.
  • Maak bij een grote vloer aparte vakken met een betonstort capaciteit van 1 dag.
    Bij meerdere dagen beton storten kun je zo iedere dag een vak volstorten. 
  • Breng betonwapening aan zodat scheuren in de vloer zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Leg eventueel vloerverwarming op of in de betonvloer.
  • Stort het beton, maak het beton vlak en breng de afwerkvloer aan.

Heb jij ook een houten vloer die vervangen moet worden? Neem dan eens contact op met Certo. Wij kunnen je informeren over de kosten van een nieuwe vloer en deze vloer ook meteen installeren.

Ruim 40 Jaar Ervaring
Alleen Eigen Personeel
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat je houten vloer vervangen door professionals

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken