Krakende vloer verhelpen met 4 oplossingen

Een krakende of piepende vloer in je woonkamer of slaapkamer is best wel vervelend. Wil je een krakende vloer verhelpen die geluid maakt als je er overheen loopt? Ontdek dan eerst de oorzaak, zodat je het kraken aan kunt pakken.

Soms kun je een krakende vloer zelf oplossen, maar soms is het beter om dit door professionals te laten doen. Lees hier wat je kunt doen om het kraken van je vloer te verhelpen.

Waar kan het kraken van de vloer door ontstaan?

Massieve houten vloeren gaan na verloop van tijd vaak kraken, omdat de vloerdelen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Maar dat is niet de enige oorzaak van een krakend geluid. De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Te hoge luchtvochtigheid in huis (meer dan 60%).
  • Beweging tussen vloerplanken, vloerplaten en vloerbalken.
  • Wrijving tussen twee houten planken die naast elkaar liggen.
  • Een niet-egale ondervloer.
  • Hangende elementen, zoals: buizen, afvoerleidingen, ventilatie, elektra, enz.

De beste manier voor een krakende vloer verhelpen hangt af van de oorzaak. Het is niet altijd nodig om een vloer van massief hout te renoveren. Vaak kan het probleem op een andere manier verholpen worden.

Voorzichtig lopen op krakende vloer

Ga na waar het gekraak vandaan komt

Waar kraakt je houten vloer? Daar moet je eerst achter zien te komen, voordat je het probleem kunt oplossen. Je kunt zelf proberen om erachter te komen waar de vloer kraakt. Dit gaat als volgt:

  • Laat iemand anders over de vloer lopen en luister of je kunt horen waar het geluid vandaan komt. Luister eventueel ook vanuit de kruipruimte of kelder die onder de vloer zit.
  • Pak een potlood of wit krijtje en zet kruisjes bij de vloerdelen die je hoort kraken.
  • Probeer te achterhalen of het geluid uit het bovenste gedeelte van de vloer komt.
  • Als het gekraak dieper in de vloer zit, overweeg dan om een vloerdeel los te halen om te kijken wat er aan de hand is.

Je kunt ook de ruimte verwarmen en daarna de ramen open zetten. De luchtvochtigheid in huis verlaagt daardoor. Als de vloer dan minder kraakt, dan wordt het gekraak waarschijnlijk veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid in huis.

Zelf een krakende vloer verhelpen

Als delen van je houten vloer gaan kraken, dan wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Je kunt zelf een aantal dingen doen om een krakende vloer te verhelpen.

1. Vastzetten losse vloerdelen

Kraakt je vloer omdat er planken los zitten? Dan kun je de planken beter vast zetten.

Als de vloerdelen met spijkers zijn vastgemaakt, dan kun je de spijkers vervangen door schroeven. Zorg ervoor dat de schroeven niet te lang zijn, anders steken ze omhoog uit de vloer.

Verwijder eerst de spijkers en schroef daarna de planken vast met zelftappende schroeven.

Krakende vloer verhelpen door planken vast te zetten met schroeven

2. Krakende vloer smeren

Een snelle, simpele manier om een krakende vloer te verhelpen, is door grafietpoeder te gebruiken.

Strooi een beetje grafietpoeder in de kieren tussen de planken die kraken. Dit zorgt ervoor dat het gekraak minder wordt. Leg daarna een stukje keukenpapier op de planken met poeder, anders loop je het poeder door de hele kamer.

Wrijf over de planken (met het papier ertussen) om het grafietpoeder goed in de naden te duwen. Gebruik een stofzuiger om het overtollige grafietpoeder op te zuigen.

3. Ruimte opvullen

Heb je een kruipruimte of kelder onder de vloer? Dan kun je de ruimte tussen de draagvloer en de ondervloer opvullen om het gekraak te verminderen.

Als er een kiertje zit tussen de balken en de ondervloer, dan kun je die opvullen met houtlijm en een dun vurenhouten latje. Op die manier kun je de houten vloer verstevigen zodat het gekraak afneemt.

Zoldervloer isoleren

4. Krakende vloer isoleren

Heb je een krakende slaapkamer- of zoldervloer die nog niet geïsoleerd is? Dan kan het een goed idee zijn om de houten vloer te isoleren.

Om dit te doen moet je de vloer openmaken en het isolatiemateriaal tussen de vloerbalken en de vloer bevestigen. Als de verdiepingsvloer is geïsoleerd, dan is het geluid nauwelijks meer te horen.

Structurele oplossing

Lukt het niet om de krakende vloer te verhelpen met eenvoudige oplossingen? Dan kan het nodig zijn om de ondervloer te versterken.

Als de ondervloer niet egaal is gelegd, dan zal dit opnieuw gedaan moeten worden. De vloerdelen zullen dan eerst weggehaald moeten worden, waarna de ondervloer weer waterpas gemaakt kan worden.

Hiervoor moet je meestal professionele hulp inschakelen. In sommige gevallen zal de houten vloer vervangen moeten worden.

Betonvloer egaliseren

Krakende vloer verhelpen met Certo

Alle soorten houten vloeren kunnen gaan kraken. Wil je een krakende vloer verhelpen? Certo kan voor jou achterhalen waarom je vloer kraakt en het probleem oplossen.

Ons personeel heeft gezamenlijk meer dan 40 jaar ervaring met de installatie en reparatie van vloeren. We hebben dus altijd een passende oplossing.

Krakende vloer verhelpen? Kom langs, neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Krakende vloer verhelpen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken