Houten vloer verstevigen en sterker maken

Wanneer je enthousiast aan de slag wilt met een zolder of de eerste verdieping van je woning wilt verbouwen, dan moet je bij de basis beginnen. Het is belangrijk om te controleren of een houten vloer verstevigen nodig is als je een houten vloer op de eerste verdieping hebt liggen.

Houten vloeren zijn niet altijd berekend op het installeren van een nieuwe badkamer of het plaatsen van tussenwanden voor een extra slaapkamer. Het gevolg is dat de vloer na de verbouwing kan doorbuigen of dat de verdiepingsvloer naar beneden komt.

In dit artikel lees je waarom een vloer verstevigd moet worden en op welke manieren je dat kunt (laten) doen.

Waarom een houten vloer verstevigen?

Bij renovaties of verbouwingen kan een houten vloer verstevigen nodig zijn om de vloer geschikt te maken voor de nieuwe functie van de ruimte. Misschien wil je de zolderruimte omtoveren tot een slaapkamer, een nieuwe badkamer maken op de eerste verdieping van je huis of een extra kamer maken boven je garage.

Vaak kies je er dan liever niet voor om de bestaande houten vloer te vervangen. De vloer moet echter wel in staat zijn om meer gewicht te dragen, bijvoorbeeld vanwege zware wanden. Vervanging door een betonvloer is dan soms wenselijk, maar vaak niet haalbaar vanwege het gewicht van zo’n vloer. Het verstevigen van een houten vloer is dan meestal een betere optie.

Houten vloer verstevigen met extra balken

Hoe weet je of een houten vloer versteviging nodig heeft?

Om erachter te komen of een houten vloer verstevigen nodig is, kun je een paar berekeningen maken. Om doorbuigen te voorkomen, moet je weten wat de afmetingen van een houten balk moeten zijn voor een bepaalde overspanning. De overspanning is de afstand die de balk overbrugt tussen twee steunpunten, bijvoorbeeld vier meter.

De meeste aannemers gebruiken hiervoor de volgende vuistregel: De hoogte van de houten balk is 1/20e van de overspanning bij normale belasting. Voor een overspanning van vier meter moet de balk dus 1/20 x 4 m = 0,2 m, dus 20 cm hoog zijn. De hoogte is bij een overspanning veel belangrijker dan de breedte van de balk. Hogere balken voegen meer stevigheid toe zodat het draagvermogen van de vloer wordt vergroot.

Weerstand tegen doorbuiging berekenen

Om de weerstand tegen doorbuiging uit te rekenen, moet je eerst het oppervlaktetraagheidsmoment van de huidige balken berekenen en daarna het weerstandsmoment van de houten balk. De vorm van de doorsnede van de balk is daarbij van belang.

Het is ook van belang of de uiteinden van de balken op de muur of in de muur liggen, want gefixeerde balken zijn sterker. De hart op hart afstand (HOH) tussen de balken is een andere factor. Deze afstand ligt vaak tussen de 30 cm en de 40 cm. Er kunnen nieuwe balken tussen de oude balken worden geplaatst te versteviging als de balken verder uit elkaar liggen.

De rekenformules voor versteviging van de vloer zijn best ingewikkeld. Bovendien moet je een inschatting kunnen maken van het gewicht dat de vloer straks moet kunnen dragen. Gebruik deze handige rekentool om alles precies te berekenen. Je kunt de berekening ook bij de houthandel laten doen. Gaat het over belangrijke constructiedelen, of heb je twijfels? Neem dan geen risico en vraag het aan een architect of bouwkundig constructeur.

Extra draagpunt toevoegen

Je kunt een houten vloer verstevigen door een extra draagpunt toe te voegen onder de vloer, zoals een nieuwe stalen of houten balk. Om de overspanning te verkorten, kan er een houten onderslagbalk worden aangebracht. De draagkracht van de houten vloer wordt hierdoor vergroot om doorbuigen te voorkomen.

Bij vloeren op de begane grond wordt deze stalen of houten balk vaak in de kruipruimte aangebracht om zo de verdiepingsvloer te ondersteunen. Om een verdiepingsvloer te verstevigen met een extra draagpunt, zal je de steunbalk onder de verdiepingsvloer moeten aanbrengen. Dat betekent vaak dat deze balk zichtbaar is in het plafond van de woonkamer.

Houten vloer verstevigen in woonkamer

Zwaluwstaartvloer

Een zwaluwstaartvloer is een ideale oplossing voor de renovatie van een houten vloer en de versteviging daarvan. De zwaluwstaartvloer bestaat uit gekartelde metalen platen die op de bestaande houten vloer worden gelegd. Met een constructie van zwaluwplaten is de vloer ook meteen de wapening van de lichtgewicht betonlaag die erop gestort wordt.

Het egaliseren van de vloer is vaak niet meer nodig. In het beton kan eventueel vloerverwarming verwerkt worden. Bovenop het beton komen dan de vloertegels of bijvoorbeeld een pvc-vloer met houtlook, voor als je liever geen echte houten vloer wilt schoonmaken. Deze vloeren zijn ideaal voor de aanleg van badkamers op houten verdiepingsvloeren.

Houten balken verstevigen

Een houten vloer verstevigen zorgt ervoor dat de vloer bestand is tegen het gewicht dat je erop wilt plaatsen. Het is belangrijk voor de veiligheid en om doorbuigen te voorkomen. Er zijn vijf gangbare manieren om bestaande balken in de vloer te verstevigen. We laten hieronder zien welke dat zijn.

1. Houten planken op de balken vijzen

Je kunt een balk van een houten vloer verstevigen door er houten planken op te schroeven aan de zijkant. Bevestig de planken zo dicht mogelijk tegen de bovenkant van de balk, zodat de constructie stevig genoeg wordt. Verder is het belangrijk dat de planken over de gehele lengte van de balk worden aangebracht, waarbij je om de 12 cm een schroef in het hout draait.

2. Houten planken naast de balken vijzen

Je kunt een balk ook steviger maken door er multiplex plaat tegenaan te schroeven. Multiplex werkt in alle richtingen en je kunt de platen makkelijk op maat zagen. Ook hier geldt weer dat je voldoende schroeven moet gebruiken, zodat de beide onderdelen goed samenwerken.

3. T-balken

T-balken zijn veel beter bestand tegen doorbuigen dan gewone rechte balken. Als je balken niet hoog genoeg zijn, kun je ze verhogen én zo de houten vloer verstevigen door er balken haaks op te schroeven. Zo ontstaan T-balken, waarbij de ene balk haaks op de andere balk wordt geplaatst. Het is hier ook belangrijk om de balk om de 12 cm vast te zetten.

4. Tussenschotten plaatsen

Het plaatsen van tussenschotten tussen balken zorgt dat de balken onderling met elkaar verbonden worden. Het is gebruikelijk dat er tussen de houten balken al tussenschotten zitten. Deze zorgen voor gewichtsverdeling als de vloer wordt belast. Om de vloer te verstevigen, kun je dus extra tussenschotten plaatsen, zodat het extra gewicht beter verdeeld wordt over de vloerbalken.

5. OSB platen gebruiken

OSB platen zijn gemaakt van plaatmateriaal dat bestaat uit verschillende lagen houtschilfers die een bepaalde vorm en dikte hebben. Deze platen trekken niet krom onder invloed van vocht en ze buigen minder snel dan MDF of spaanplaat. Je kunt ze gebruiken om een vloer te verstevigen.

Je schroeft of lijmt deze OSB platen op de houten balken. Zo ontstaan allemaal stevige T-balken in de vloer die onderling verbonden zijn. Door deze verbindingen wordt de vloer veel stijver en is de vloer beter bestand tegen doorbuigen. Deze platen hoeven niet geschuurd te worden en er kan makkelijk een vloer overheen gelegd worden.

Balken constructie in woonkamer

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Nieuwe vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken