Houten vloer isoleren – Wat, waarom & hoe?

Een houten vloer die niet geïsoleerd is, laat je energierekening behoorlijk stijgen. Zo’n vloer voelt vooral ‘s winters erg koud aan en het is ook niet prettig om daar met blote voeten overheen te lopen. Een houten vloer isoleren is daarvoor de ideale oplossing.

Als je binnenkort verhuist naar een huis met houten vloeren, controleer dan meteen of de vloer geïsoleerd moet worden. Vaak is daar geen verbouwing voor nodig.

Omdat er verschillende manieren van isoleren zijn, kan de hoogte van de vloer wel veranderen. Het is dan makkelijker om de isolatie van de vloer te regelen voordat je een nieuwe vloer laat leggen en al je spullen gaat verhuizen. Je leest hier wat er bij komt kijken als je een houten vloer laat isoleren.

Waarom een houten vloer isoleren?

Heb jij een woning die voor de jaren 50 is gebouwd? Dan is de kans erg groot dat er door je hele huis heen houten vloeren liggen. Misschien heb je een mooie houten vloer in je woonkamer liggen of hebben de verdiepingen allemaal houten vloeren. Dat is niet altijd even gunstig. Met name in de woonkamer kan de vloer erg koud aanvoelen door optrekkende kou die uit de kruipruimte omhoog komt.

Om jouw woningen comfortabeler te maken en om van de kou af te zijn, kun je vloerisolatie toepassen. Vaak kan dit zonder verbouwing, omdat in veel woningen de vloer via de kruipruimte geïsoleerd kan worden. Daar is geen verbouwing voor nodig. De koude lucht kan dan niet meer naar boven gaan, waardoor de vloeren op de begane grond weer prettig aanvoelen.

Wil je graag een verdiepingsvloer of houten zoldervloer isoleren? Goed idee! Vloerisolatie op de verdiepingen zorgt voor een betere geluidsisolatie en een betere warmte-isolatie. Het blijft dus warmer op de verdieping en de loopgeluiden worden sterk verminderd. Een goed moment om te isoleren is wanneer je van plan bent om de houten vloer te renoveren. Maar ook zonder renovatie kan een houten tussenvloer goed geïsoleerd worden.

Welk isolatiemateriaal kun je het beste gebruiken?

Bij de isolatie van een houten vloer moet je goed letten op het soort isolatiemateriaal wat je gebruikt. Een goede ventilatie is namelijk zeer belangrijk, omdat er anders grote kans is op vochtproblemen. Optrekkend vocht kan je vloer aantasten. Dat kan zelfs zo ver gaan, dat de vloer vervangen moet worden vanwege houtrot.

Gebruik daarom altijd open, ademende isolatiematerialen tussen de houten balken, zoals bijvoorbeeld:

 • Glaswol (minerale wol)
 • Steenwol
 • Katoen
 • Houtvezel

Deze isolatiematerialen hebben een open structuur en zijn ademend, waardoor vocht de vloer niet kan aantasten.

Glaswol en steenwol zijn geschikt voor houten verdiepingsvloeren en zorgen voor een goede isolatie tussen de balken van een kruipruimte.

Katoen isolatie is geschikt voor houten tussen- en zoldervloeren. Dit materiaal is makkelijk tussen de balken te klemmen en heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen.

Houtvezel isolatie weert vocht uitstekend en heeft ademende eigenschappen waardoor een dampscherm vaak niet meer nodig is.

Houten vloer isoleren

Hoe kun je een houten vloer het beste isoleren?

Een houten vloer kun je het beste van onderaf isoleren. Op de begane grond kan dit via de kruipruimte zodat er geen verbouwing nodig is. Is dat niet mogelijk, of wil je een verdiepingsvloer isoleren? Dan kan de isolatie aangebracht worden in de ruimte tussen de draagbalken.

Houten vloer isoleren vanuit de kruipruimte

Als je een houten vloer wilt isoleren vanuit de kruipruimte, dan wordt het isolatiemateriaal in de kruipruimte en tussen de draagbalken van de vloer geplaatst. Je isoleert dus aan de onderkant van de vloer. Of je direct kunt isoleren, hangt af van het vochtgehalte van de houten vloer (dus niet van de kruipruimte).

Als de houtvochtigheid 20% of minder is, kan het isoleren beginnen. Eerst wordt eventueel een dampwerende folie aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Of dit nodig is hangt af van welke soort isolatiemateriaal je gebruikt. Bij sommige materialen, zoals katoen en houtvezel, is vaak geen folie nodig. Daarna worden isolatieplaten of isolatiedekens aangebracht tussen de draagbalken van de vloer.

Houten vloer isoleren tussen de draagbalken

Is de kruipruimte te klein of heb je geen kruipruimte? Dan kun je een houten vloer ook van bovenaf isoleren. Dit kan op twee manieren gedaan worden. De beste optie is om alsnog tussen de draagbalken te isoleren. De vloerplanken worden dan verwijderd en de draagbalken worden zichtbaar. Het isolatiemateriaal wordt tussen de draagbalken gelegd.

Daarna worden de vloerplanken weer teruggelegd. Eventueel kun je de vloer daarna egaliseren met ondervloerplaten, zodat de nieuwe vloer er overheen gelegd kan worden.

Het isoleren van een houten vloer kan ook van bovenaf. Hou er wel rekening mee dat de vloer hoger wordt bij deze manier van isoleren. Het kan dan nodig zijn om kozijnen en deuren aan te passen. Je kunt isoleren door PIR + Spano vloerplaten of Fermacell vloerelementen toe te passen.

Voorbereiding

Voordat je de vloer gaat isoleren, zijn er een paar dingen die je moet controleren. Voor de veiligheid moet je controleren of de balken en vloerdelen in de kruipruimte in goede staat zijn. Eventueel kun je de houten vloer eerst verstevigen. Dan controleer je of de kruipruimte voldoende ventileert en meet je het vochtgehalte van de vloer.

Als de vochtigheid meer dan 20% is, moet de vloer eerst droger worden voordat je gaat isoleren. Dit kan onder andere door EPS parels of Drowachips op de vloer van de kruipruimte te strooien in combinatie met voldoende ventilatie. Zo kan de vloer opdrogen.

Zoldervloer isoleren

Kosten houten vloer isoleren

Het isoleren van een houten vloer kost geld. Aan de andere kant zorgt isolatie voor een temperatuurstijging van de vloer van maar liefst 4 graden en een energiebesparing van circa € 7,50 per m² vloer. De kosten voor een houten vloer isoleren zijn vooral afhankelijk van de volgende factoren:

 • Oppervlakte van de vloer;
 • Materiaalkeuze;
 • Hoogte van de isolatiewaarde (Rd-waarde);
 • Vochtgehalte van de vloer.

De kosten voor isolatie staan in onderstaande tabel. Uitgangspunten hierbij zijn:

 • De vloer heeft een maximaal vochtgehalte van 20%.
 • De oppervlakte van de vloer is 50 m².
 • De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal is 3,5.
Isolatiemateriaal Dikte Rd isolatiewaarde Bedrag
Glaswol 12 cm 3,75 € 440,50
Steenwol 14 cm 3,75 € 507,50
Katoen isolatie 14,5 cm 3,70 € 1.000,50
Houtvezel isolatie 14 cm 3,85 € 893

Houten vloer laten isoleren door Certo

Heb je een koude houten vloer die je graag wilt isoleren? Dan kan Certo je helpen. Wij kunnen kruipruimtes en tussenvloeren isoleren, zodat je energie bespaart en meer wooncomfort krijgt.

We hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren en werken alleen met ons eigen personeel. Wij zijn CBW erkend en VCA-gecertificeerd en je krijgt dus garantie op de vloer.

Houten vloer laten isoleren? Neem contact op of vraag nu een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Houten vloer laten isoleren?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken