Kiezen voor laminaat met of zonder v-groef?

Laminaat is er in vele verschillende uitvoeringen en kan geleverd worden als laminaat met of zonder v-groef. Een laminaatvloer met v-groef kan eruitzien als een echte houten vloer. Dit effect wordt veroorzaakt door de smalle groeven die zichtbaar zijn tussen de vloerdelen van het laminaat. Door deze groeven lijkt het net of de vloer bestaat uit allemaal losse planken die tegen elkaar aan gelegd zijn. Dat staat natuurlijk prachtig in een oude boerderij of in een landelijk interieur, maar is misschien minder wenselijk in een modern interieur.

Er is ook laminaat wat niet zo’n robuuste uitstraling heeft. Als je liever kiest voor een gladde en egale vloer, dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor laminaat zonder groeven. De vloer lijkt dan niet meer op een echte houten vloer omdat deze vloer nauwelijks zichtbare naden heeft. Zo’n vloer is makkelijker schoon te maken en past beter in een modern interieur. We laten hier zien wat de voor- en nadelen zijn van laminaat met of zonder v-groef.

Wat is laminaat met of zonder v-groef?

Bij laminaatvloeren is de v-groef een subtiele groef die aan de zijkanten van de laminaatplanken is aangebracht, waardoor er een v-vormige uitsparing ontstaat. Bij laminaat met een v-groef ontstaat het uiterlijk van een houten vloer met planken.

Bij een laminaatvloer zonder v-groef ontbreekt de v-vormige groef, waardoor de vloer eruit ziet als vlak laminaat en makkelijk schoon te maken is. Bij laminaat vloeren zonder v-groef kun je bijvoorbeeld denken aan laminaat met een betonlook, waarbij het niet nodig is dat de vloer oogt als een planken vloer.

Laminaat met v-groef

Laminaat met v-groef heeft aan de lange en/of korte zijden een v-vormige groef tussen de planken. Bij v-groef laminaat zijn de naden tussen de vloerdelen zichtbaar, waardoor lijkt het alsof er echte houten planken op de vloer liggen. De v-groef geeft dus het effect van een echte houten vloer.

Dit type vloer kan twee verschillende groeven hebben, namelijk V2-groeven en V4-groeven.

  • Bij V2 zit de groef langs de lange zijden van de laminaatplanken.
  • Bij V4 zitten de groeven aan de lange en korte zijden van de plank. De planken kunnen dan op verschillende manieren aan elkaar gelegd worden, wat bijvoorbeeld handig is als je kiest voor een legpatroon.

Voor beide typen groeven geldt dat laminaat met een v-groef een luxe en natuurlijke uitstraling aan de kamer geeft.

V2-groef:

Laminaat met V2-groef

V4 groef:

Laminaat met v4-groef

Laminaat zonder v-groef

Bij laminaat zonder v-groef ontbreken de schuine groeven aan de zijkanten van de vloerdelen. De vloerdelen sluiten naadloos op elkaar aan, zodat er geen kieren tussen de vloerdelen te zien zijn, zoals bij laminaat met een v-groef wel het geval is.

De hele vloer wordt vlak op de ondervloer geplaatst en vormt zo een mooi strak geheel, wat een modern effect geeft. Dit type laminaat is bijvoorbeeld geschikt als je een betonlook of tegellook in je huis wilt, of als je kiest voor laminaat met een legpatroon.

Dit laminaat kun je vaak makkelijker laminaat zelf leggen.

Voor- en nadelen van laminaat met v-groef

Waarom kiezen voor laminaat met of zonder v-groef? We zetten hier de voor- en nadelen onder elkaar:

Voordelen van laminaat met v-groef

  • Door een v-groef slijt het laminaat minder snel. Als je over het laminaat loopt, dan blijven kleine vuildeeltjes en zandkorrels tussen de v-groef liggen. Zo loop je het vuil niet over de vloer en heb je minder last van kans op krassen en slijtage. Je kunt het vuil makkelijk uit de groeven stofzuigen.
  • Met een v-groef lijkt de laminaatvloer op een echte houten vloer met planken.

Nadelen van laminaat met v-groef

  • Zoek je een nieuwe vloer met een strakke uitstraling? Kies dan voor laminaat zonder v-groef.
  • Laminaat met een v-groef is duurder dan laminaat zonder v-groef.

Houd je van een gladde en moderne vloer, zoals laminaat met beton- of tegellook? Dan kun je het beste kiezen voor vlak laminaat waarbij geen v-groef aanwezig is.

Bruin vinyl laminaat- harde vloeren - krasvrije vloer

Leg motief voor laminaat met of zonder v-groef

Vind je laminaat met een visgraat of walvisgraat legpatroon mooi? Dan kun je het legpatroon extra benadrukken door te kiezen voor laminaat met een v-groef. Bij deze legpatronen liggen de korte zijden aan elkaar waardoor het patroon ontstaat.

Als je kiest voor laminaat met V4-groeven, dan is het hele legpatroon duidelijker te zien bij zowel de lange als de korte zijden van de vloerdelen.

Ben je bang dat de vloer te druk oogt met V4-groeven? Dan kun je ervoor kiezen om het legpatroon met laminaat met een V2-groef of zonder groef te leggen. Het patroon zal daardoor rustiger ogen en minder opvallen in de kamer.

Laminaat laten leggen door Certo

Weet jij al of je een vloer met of zonder v-groef wilt? Als je twijfelt, neem dan contact met ons op. Wij leggen alle laminaatvloeren, met of zonder v-groef en kunnen je hierover adviseren.

Ons eigen team van professionals kan de vloer snel en op vakkundige wijze voor je installeren, met volledige garantie.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laminaat laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken