Ondervloer laminaat? Hier moet je op letten

Bij het leggen van laminaat kan het soms lastig zijn om de juiste ondervloer voor laminaat te kiezen. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, omdat een goede ondervloer veel verschil kan maken bij dit type vloer. Een goede ondervloer voorkomt dat het laminaat kromtrekt of scheef gaat liggen.

Sla een ondervloer laminaat dus niet over. Vind je het lastig om de juiste ondervloer te kiezen, heb je te maken met vloerverwarming of weet je gewoon niet waarop je moet letten? In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van een ondervloer en lichten we toe hoe je de juiste ondervloer kunt kiezen.

4 voordelen van een ondervloer laminaat

Als je laminaat gaat leggen is een goede ondervloer geen overbodige luxe. Een geschikte ondervloer biedt meer comfort en stabiliteit en verlengt de levensduur van je laminaatvloer. Toch is lang niet iedereen overtuigd van het nut van een ondervloer. Om je toch te overtuigen zetten we hieronder alle voordelen van een ondervloer laminaat op een rijtje.

1. Isolerende werking

Een ondervloer vormt een isolerende laag tussen een koude ondervloer en het laminaat. De ondervloer isoleert zodat je geen last meer hebt van koude lucht die vanuit de kruipruimte door de vloer heen komt.

Het wooncomfort wordt verhoogd en zorgt dat de warmte langer in de kamer blijft hangen. De vloer voelt minder koud aan en bovendien bespaar je op je energierekening.

2. Geluiddempend

In appartementen kun je met een ondervloer laminaat voorkomen dat je buren geluidsoverlast van je ondervinden als je over het laminaat loopt. Een ondervloer kan een geluiddempende werking hebben om loopgeluiden te verminderen.

Kies je voor een speciale geluiddempende ondervloer, dan is een geluidsreductie tot wel 15 decibel mogelijk. Loopgeluiden worden daardoor sterk verminderd.

3. Beschermt tegen optrekkend vocht

Bij nieuw gestorte betonvloeren moet je altijd rekening houden met vocht dat nog in de vloer kan zitten. Optrekkend vocht kan ervoor zorgen dat je nieuwe laminaatvloer kromtrekt en beschadigt.

Met een ondervloer laminaat wordt optrekkend vocht tegengehouden zodat het niet meer bij het laminaat kan komen. Zo blijft je vloer droog en mooi recht liggen.

Ondervloer laminaat - vochtwerende folie op beton

4. Egaliserende werking

Een egale ondergrond is belangrijk bij het leggen van een laminaatvloer. Als de ondergrond niet egaal is, kan het laminaat namelijk scheef gaan liggen. Een oneffenheid van 1 mm kan al grote invloed hebben. De vloer kan hierdoor na verloop van tijd beschadigen.

Grote oneffenheden kunnen er zelfs voor zorgen dat je vloer bol gaat staan. Je kunt een egaliserende ondervloer kopen die de oneffenheden egaliseert, zodat je een mooie rechte laminaatvloer kunt leggen.

Toepassing van een ondervloer

Er zijn verschillende ondervloeren die geschikt zijn als je een laminaatvloer wil gaan leggen. Het is belangrijk om voor een ondervloer te kiezen die aansluit bij het probleem dat je op wilt lossen of geschikt is voor de bestaande ondergrond. Er zijn verschillende toepassingen van een ondervloer. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Laminaat folie. Beschermt tegen optrekkend vocht en kou.
  • Laminaat ondervloer. Dempt geluiden en isoleert.
  • Ondervloer van vilt. Egalisatie van (houten) vloeren.
  • Foam. Geschikt voor een ondergrond van cement/beton.
  • Spaanplaat. Egalisatie van houten ondervloer.

Het is ook mogelijk om laminaat op een bestaande vloer te leggen, bijvoorbeeld als je al een laminaatvloer hebt liggen. Je kunt laminaat ook over een houten vloer of tegelvloer leggen. Vinyl- of pvc-vloeren zijn niet geschikt.

Welke ondervloer laminaat is geschikt in combinatie met vloerverwarming?

Vloerverwarming wordt steeds vaker gebruikt om huizen en kantoren te verwarmen. Laminaat is geschikt om te combineren met vloerverwarming. Het is dan wel belangrijk dat de maximale warmteweerstand van de vloer (ondervloer + vloer) niet hoger is dan ongeveer 0,15 m²K/W.

De ondervloer moet een lage warmteweerstand hebben, zodat de warmte van de vloerverwarming goed doorgelaten wordt. Zo haal je het meeste rendement uit je vloerverwarming.

Laminaat ondervloer met vloerverwarming

Welke ondervloer laminaat is het beste voor in een appartement?

Appartementen zijn vaak gehorig en daarom is het in appartementen verplicht om onder je nieuwe vloer een geluidsdempende ondervloer te leggen. Je moet daarmee een minimale geluidsreductie van 10 dB kunnen bereiken. Je herkent de juiste ondervloer aan de certificering, die garant staat voor de juiste geluiddemping.

Ondervloeren zijn in verschillende diktes te koop. Kies je voor vloerverwarming in je appartement, dan is het belangrijk dat je de juiste dikte ondervloer kiest. De vloer moet namelijk voldoende geluiddempend zijn en tegelijkertijd voldoende warmte van de vloerverwarming doorlaten. Laat je dus vooraf goed informeren zodat je de juiste ondervloer kiest voor jouw situatie.

Welke ondervloer is het beste in combinatie met beton?

Een betonvloer is de meest voorkomende vloer waarop laminaatvloeren geplaatst worden. Op een betonvloer moet je altijd een vochtwerende ondervloer plaatsen.

De beste ondervloer laminaat op beton is een vochtwerende folie die optrekkend vocht bij je vloer vandaan houdt. Deze folie is echter niet geschikt als je het laminaat gaat verlijmen. Kies dan voor een ondervloer van spaanplaat.

Welke ondervloer is het beste in combinatie met hout?

Laminaat kan op een houten ondervloer gelegd worden. De beste ondervloer is dan een egaliserende spaanplaat vloer van 12 mm die je in tegengestelde richting op de bestaande houten vloer legt.

Controleer de houten vloer eerst op loszittende planken of uitstekende spijkers en schroeven voordat je de ondervloer erop legt. Laat de spaanplaten onderling verspringen zodat er een mooie stevige ondervloer ontstaat.

hard en softboard ondervloer voor pvc

Laat je vloer leggen door Certo

De professionals van Certo hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren. We weten dan ook precies welke ondervloer het beste is voor elke situatie. Wil je een nieuwe laminaat of vinyl vloer leggen, dan kunnen wij je vloer met garantie leggen.

Met de juiste ondervloer zorgen we dat het eindresultaat precies is wat je ervan verwacht en dat de vloer jaren lang mooi blijft liggen.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat laminaat leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken