Laminaat aan elkaar lijmen – Doe-Het-Zelf Gids

Laminaat aan elkaar lijmen is een uitstekende manier om de naden in je laminaatvloer netjes weg te werken. Je kunt ook laminaat op de muur lijmen en daarmee de laatste woontrends volgen. Voordat je met lijm en laminaat aan de slag gaat, is het wel goed om even stil te staan bij een paar belangrijke punten.

In deze doe-het-zelf gids lees je hoe je het lijmen en verlijmen van laminaat het beste kunt aanpakken en wat de voor- en nadelen zijn. We leggen ook uit wanneer het verstandig is om een professional in te schakelen. Een mooi eindresultaat is tenslotte het belangrijkste!

Wat is beter? Zwevend leggen of verlijmen?

De keuze voor zwevend leggen of verlijmen is afhankelijk van de omstandigheden waaronder je de vloer gaat leggen. Zwevend leggen is geschikt als je zelf de vloer wilt leggen en je direct over de vloer wilt lopen. Kliklaminaat is snel gelegd en kan ook snel weer verwijderd worden als je gaat verhuizen of een andere vloer wilt leggen.

Laminaat kan, net als een zelfklevende vinyl vloer, ook verlijmd worden met de ondergrond. Verlijmen is de beste keuze als je het laminaat wilt combineren met vloerverwarming. Het is ook geschikt voor een appartement, omdat verlijmd laminaat de geluiden beter dempt.

Voor- en nadelen van laminaat verlijmen

Laminaat aan elkaar lijmen heeft verschillende voor- en nadelen in vergelijking met laminaat dat zwevend gelegd wordt. We zetten ze hier op een rijtje.

Voordelen

 • Geen geluiddempende ondervloer nodig;
 • Geschikt voor vloerverwarming;
 • Verlijmd laminaat is geschikt als trap- of muurbekleding;
 • De beste methode voor een massieve houten vloer;
 • Een gelijmde laminaatvloer is dunner dan een laminaatvloer die gelegd wordt met een ondervloer.

Nadelen

 • Tijdens het lijmen kunnen lijmresten ontstaan. Je moet het laminaat dan grondig schoonmaken;
 • Een verlijmde vloer is lastig te verwijderen en niet verhuisbaar. In een huurwoning mag je daarom vaak geen gelijmde vloer leggen;
 • De ondergrond moet helemaal egaal en vochtvrij zijn;
 • De legkosten zijn hoger dan bij zwevend leggen.

Laminaat aan elkaar lijmen op de vloer

Kun je altijd laminaat aan elkaar lijmen?

Het is helaas niet altijd mogelijk om laminaat aan elkaar te lijmen. De meeste kliklaminaat vloeren zijn gemaakt om zwevend te leggen en niet geschikt om te lijmen. Ga je toch lijmen, dan vervalt vaak de garantie.

Laminaat kan alleen gelijmd worden op een ondergrond die perfect egaal is, zonder optrekkend vocht. Eventueel moet je de ondervloer eerst geschikt maken met een egalisatiemiddel en een vochtwerende laag.

Wil je laminaat op de muur? Dan is lijmen wel altijd de beste optie.

Er is ook nog een andere manier om laminaat aan elkaar te lijmen. In plaats van de vloer volledig aan de ondergrond te verlijmen, kun je ervoor kiezen om bij het zwevend leggen van laminaat alleen de naden aan elkaar te lijmen. Er wordt vaak nadenlijm gebruikt om het uit elkaar lopen van de vloerdelen tegen te gaan. De vloer zal ook niet meer krimpen en uitzetten na het lijmen. De vloer oogt daardoor mooi egaal.

Wat heb je nodig om laminaat aan elkaar te lijmen?

Welk gereedschap en materiaal je precies nodig hebt om laminaat te leggen, lees je in onze gids “Laminaat leggen benodigdheden”. Laminaat aan elkaar lijmen vraagt daarnaast om de volgende materialen en gereedschappen:

 • Nadenlijm;
 • Een vochtige doek om lijmresten weg te vegen;
 • Een lijmspuit;
 • Water.

Met deze benodigdheden kun je laminaat aan elkaar lijmen voor een mooie, vlakke vloer.

Laminaat aan elkaar lijmen in 7 stappen

Als je een laminaatvloer aan elkaar gaat lijmen, volg dan onderstaande 7 stappen:

 1. Breng de (naden)lijm gelijkmatig over de volledige lengte van het laminaatdeel.
 2. Laat de lijm 2-3 minuten intrekken.
 3. Verwijder eventuele lijmresten.
 4. Plaats het gelijmde vloerdeel op de grond of de muur.
 5. Klop met de hamer en het slagklosje de vloerdelen tegen elkaar aan.
 6. Zorg dat er bij montage op de vloer een ruimte van 10 mm zit tussen de muur en de vloer.
 7. Laat de vloer 24 uur drogen.

Na de droogtijd kun je over de vloer lopen, deze grondig schoonmaken en vervolgens je meubels erop zetten.

Laminaat verlijmen

Laat laminaat aan elkaar lijmen door Certo

Laminaat aan elkaar lijmen is niet altijd eenvoudig. Er kan helaas veel mis gaan, waardoor de vloer beschadigt. Om te zorgen dat jouw vloer straks perfect ligt, kun je ook de professionele hulp van Certo inschakelen. Dankzij ruim 40 jaar ervaring met de installatie van vloeren kunnen wij je adviseren of verlijmen verstandig is of niet, en welke andere oplossingen er mogelijk zijn.

Ons eigen personeel heeft veel kennis in huis en installeert snel en vlot je nieuwe vloer. Met de garantie van CBW en VCA loop je geen enkel risico. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat laminaat leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken