Kun je laminaat op een bestaande vloer leggen?

Ligt er in je nieuwe huis een vloer die niet helemaal naar je zin is? Of krijg je de oude vloer er niet uit omdat deze is verlijmd met de ondergrond? Dan is het tijd voor een nieuwe vloer. Kies je voor een laminaat vloer, dan kun je die in sommige gevallen gewoon op de bestaande vloer leggen.

Wil je laminaat op een bestaande vloer leggen? Houd dan wel rekening met een aantal punten. Zo zijn niet alle vloeren geschikt. Soms moet de bestaande vloer aangepast worden om een goede basis te vormen voor het laminaat.

In dit artikel lees je hoe je het beste laminaat op een bestaande vloer kunt leggen.

Waarom laminaat op een bestaande vloer leggen?

Laminaat op een bestaande vloer leggen heeft als voordeel dat de oude vloer kan blijven liggen. Je legt het nieuwe laminaat gewoon over de oude vloer heen. Deze werkwijze heeft de volgende voordelen:

  • Je hoeft geen oude vloer te verwijderen. Dat scheelt tijd en geld.
  • De oude vloer zorgt voor een stabiele ondervloer.
  • Je kunt de nieuwe vloer zelf over de bestaande vloer heen leggen. Even schoonmaken en je nieuwe vloer is klaar.

De bestaande vloer laten liggen kan dus een goede keuze zijn. Er zijn verschillende vloeren waar je laminaat overheen kunt leggen.

Op welke vloeren kun je laminaat leggen

Laminaat kun je op vrijwel alle bestaande vloeren leggen, zolang de vloer vlak en stabiel is. Tegels, laminaat en hout zijn allemaal geschikt als ondergrond voor laminaat.

Vinyl en linoleum zijn minder geschikt, omdat het zachte vloeren zijn. Je kunt er echter wel laminaat op een bestaande vloer van vinyl of linoleum leggen, zolang je een goede ondervloer gebruikt.

Laminaat op een houten vloer leggen
Laminaat op een houten vloer leggen

Zorg altijd voor de juiste ondervloer

Bestaande vloeren zijn niet altijd stabiel en vlak. Je nieuwe vloer kan onstabiel aanvoelen en beschadigen als je hier direct laminaat overheen legt. Leg eerst een ondervloer om eventuele oneffenheden uit de bestaande vloer te halen.

Met een ondervloer kun je zelfs de allerkleinste oneffenheden verwijderen. Vaak heb je hier weinig gereedschap voor nodig, behalve een liniaal en stanleymes.

Wil je het laminaat op een bestaande vloer leggen van hout? Zorg dan dat alle planken goed vast zitten. Werk krommingen en bollingen weg en zorg dat spijkers en schroeven niet uit het hout steken. Sla spijkers en schroeven helemaal in het hout of verwijder ze voordat het laminaat gelegd wordt. Gebruik een ondervloer die oneffenheden goed kan maskeren.

Woon je in een appartement? Dan is het vaak verplicht om een ondervloer te leggen die geluidsreducerend is. Kies in dat geval voor een speciale geluidsreducerende ondervloer die je onder het laminaat legt.

Laminaat op een bestaande vloer leggen – aandachtspunten

Laminaat op een bestaande vloer leggen is niet altijd de beste optie. Er zijn enkele punten om rekening mee te houden.

Vloerverwarming

Laminaat op een bestaande vloer leggen is niet altijd verstandig als er vloerverwarming onder de huidige vloer ligt. Een extra vloer zorgt voor een extra laag bovenop de vloerverwarming, die de warmte tegenhoudt.

Je kunt beter de huidige vloer verwijderen voordat je laminaat legt op vloerverwarming.

Laminaat leggen op bestaande vloer met vloerverwarming
Laminaat op een bestaande vloer leggen is niet verstandig als er vloerverwarming onder ligt.

Vloerhoogte

Door vloeren over elkaar heen te leggen, wordt de vloer steeds hoger. Als de vloer te hoog wordt, kun je problemen krijgen met het openen van deuren. Je kunt dit voorkomen door bij de drempels en eventuele leidingen te meten hoeveel ruimte er nog bovenop de bestaande vloer is.

Deze ruimte zou voldoende moeten zijn voor de dikte van de nieuwe laminaatvloer, plus de dikte van een eventuele ondervloer. Door vooraf te meten, voorkom je dat je er te laat achter komt dat de vloer te hoog wordt.

Vocht

Ligt de huidige vloer op de begane grond? Dan moet je rekening houden met optrekkend vocht. Tapijt en parket kunnen niet goed tegen vocht. Deze vloerbedekkingen kunnen gaan schimmelen of uitzetten. Je kunt deze vloeren beter weghalen voordat je laminaat gaat leggen.

Wil je laminaat leggen op een bovenverdieping? Dan kun je tapijt en parket soms wel gebruiken als ondervloer. Laat het tapijt grondig reinigen en kies voor een dampwerende folie tussen de vloer en het laminaat.

Laat je laminaatvloer leggen door Certo

Of het nu gaat om het verwijderen van de oude ondervloer of het installeren van een mooie nieuwe laminaatvloer, Certo kan alles voor je verzorgen. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring en werken alleen met eigen personeel. We werken vakkundig en efficiënt, zodat je snel kunt genieten van je nieuwe vloer.

Laat laminaat op een bestaande vloer leggen door Certo. Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat je laminaatvloer leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken