Zelf laminaat leggen in 6 stappen

Zelf laminaat leggen is iets wat vaak wordt gedaan. Het is namelijk vrij eenvoudig om te doen. Toch is het resultaat niet altijd even mooi in vergelijking met een professioneel gelegde vloer. Dat geldt zeker als je laminaat wilt doorleggen of als je te maken hebt met schuine wanden.

Voor het mooiste zelf gelegde laminaat gebruik je onderstaand stappenplan. Zorg voor een goede voorbereiding en haal de juiste materialen in huis voor je begint.

Voorbereiding

Zelf laminaat leggen begint met een goede voorbereiding. Voordat je begint, is het belangrijk om eerst de oude vloer te verwijderen. Soms is het mogelijk om laminaat over een bestaande vloer te leggen, maar meestal is dat af te raden en moet je de oude vloer eerst weghalen voordat je laminaat kunt gaan leggen.

Nadat de oude vloer is verwijderd, maak je de vloer grondig schoon met een stofzuiger. Egaliseer oneffenheden groter dan 3 mm, zodat de ondergrond mooi vlak wordt.

Leg alvast de benodigdheden klaar en laat het laminaat eerst acclimatiseren. Leg het laminaat hiervoor minstens 48 uur in de ruimte waar je de vloer uiteindelijk gaat leggen.

Zelf laminaat leggen in ruimte

Zelf laminaat leggen

Laminaat kun je prima zelf leggen, maar het vraagt wel tijd en voorbereiding. Heb je weinig tijd? Schakel dan een vloerprofessional in die de vloer netjes voor je kan leggen.

Wil je liever zelf laminaat leggen? Hieronder leggen we het stap voor stap uit.

Stap 1: Vochtwerende folie leggen

Er zijn vloeren die last hebben van optrekkend vocht uit de grond of kruipruimte. Het gaat dan vooral om vloeren op de begane grond waar het vocht door de dekvloer omhoog komt en in de nieuwe laminaatvloer kan trekken.

Is dat bij jouw vloer het geval? Begin dan met het leggen van een vochtwerende folie. Leg de banen folie naast elkaar en laat ze 10 cm overlappen. Plak de stootnaden vast met vochtdicht aluminium tape. Zorg dat de uiteinden 5 cm omhoog steken tegen de muur.

Stap 2: Ondervloer leggen

Bij deze stap leg je de ondervloer onder het laminaat. Laminaat zonder ondervloer kan makkelijk doorbuigen en breken. Een ondervloer zorgt verder voor:

  • Geluiddemping
  • Warmte-isolatie
  • Opheffen van kleine niveauverschillen

Ondervloeren voor laminaat zijn verkrijgbaar op rollen, als platen of als vouwplaten. Leg de ondervloerplaten langs de lange zijde van de muur. Snijd de platen op maat met een afbreekmes. Teken bij lastige hoekjes en cv-leidingen de vorm af met potlood en snijd deze weg.

Geluidsisolatie vloer appartement met ondervloer

Stap 3: Begin in een hoek en leg de eerste rij planken

Voor het beste resultaat begin je in een hoek. Leg de eerste plank van de eerste baan. Leg een nieuwe plank met de korte kant tegen de eerste plank aan. Maak gebruik van afstandhoudertjes die je tussen de muur en het laminaat legt, op 10-15 mm van de wand.

De lengte van de laatste plank in een rij bepaal je als volgt:

  1. Leg de plank op de strook laminaat die je als laatste hebt gelegd.
  2. Draai nu de plank om.
  3. Teken de lengte af op de onderkant van de plank.
  4. Zaag de plank netjes op maat.
  5. Draai de plank met de goede kant naar boven en leg ‘m op zijn plaats.

De rest stukken laminaat kun je gebruiken als beginstuk voor de volgende rij laminaat.

Stap 4: Leg de rest van de vloer

Nadat de eerste rij laminaat is gelegd, kun je verder met de rest van de vloer. Zorg dat de eerste plank altijd een andere lengte heeft dan de eerste plank van de vorige rij. Zo krijg je het mooiste resultaat omdat de planken onderling verspringen.

Leg het laminaat met de korte kanten tegen elkaar aan. Bij kliklaminaat kun je de planken in verschillende rijen aan elkaar klikken. Eventueel kun je met een rubber hamer de vloerdelen voorzichtig vast tikken. Je kunt het laminaat ook verlijmen, bijvoorbeeld als je vloerverwarming hebt.

hard en softboard ondervloer voor pvc

Stap 5: De laatste baan laminaat leggen

De laatste rij laminaat moet in de lengte bijgezaagd worden. Leg de planken op de laatste rij planken die je hebt gelegd. Teken de benodigde lengte plus de wandafstand nauwkeurig af. Zaag met een handzaag vanaf de bovenkant de plank op maat.

Tip: Gebruik je een elektrische zaag? Zaag dan vanaf de onderkant. Zo voorkom je splinters.

Stap 6: Plaats de plinten

Om de vloer netjes af te maken en de kieren langs de muren te dichten plaats je plinten. Meet de volledige kameromtrek na om uit te zoeken hoeveel meter plint je nodig hebt. Houd hierbij rekening met een zaagverlies van 8 tot 10 procent.

De meeste plinten worden geleverd in lengtes van 240 cm. Deel de totale kameromtrek door 240 en rond het getal af naar boven.

Maak de vloer goed schoon. Verwijder het schutpapier van de plakplint en plak de plakplint op de juiste plek. Druk de plint goed aan en plaats de rest van de plinten totdat alle kieren zijn afgedekt.

Zelf plinten leggen

Tips en tricks voor zelf laminaat leggen

Zelf laminaat leggen kan soms voor onverwachte moeilijkheden zorgen. We geven hier een paar tips en tricks over hoe je met moeilijke situaties tijdens het leggen omgaat.

Verwarmingsbuizen

Steken er verwarmingsbuizen uit de grond? Dan kun je tijdens het leggen proberen om de buizen op de scheiding van twee planken te krijgen. Zaag uit beide planken halve cirkels ter grootte van de buizen en schuif de planken tegen elkaar aan.

Lukt dit niet? Zaag dan u-vormige stukken uit de laatste plank, ter grootte van de buizen. Sluit het gat af met een klemrozet.

Deurkozijnen

Als het laminaat niet doorgelegd wordt naar de volgende ruimte, plaats dan onder de deur een overgangsprofiel dat beide uiteinden van de vloerbedekkingen bedekt.

Je kunt ook een profielaftaster gebruiken om de contouren van het kozijn over te nemen op de plank en deze op maat te zagen.

Wordt het laminaat wel doorgelegd naar de volgende ruimte? Dan is er vaak geen deurkozijn nodig. Indien nodig kan een houten deurkozijn ook ingekort worden met een multitool of handzaag.

Profielaftaster

Schuine hoeken

Loopt de wand schuin? Boor dan een gat in een houten plankje en zet daar een pen in. Teken een lijn langs de wand. Zaag daarna de stroken laminaat langs de getekende lijn af.

Je kunt ook een zwaaihoek (zwaaihaak) gebruiken. Meet met de zwaaihaak de hoek van je schuine muur. Zet de vleugelmoer vast en teken de hoek af op je vloerplanken.

Zwaaihaak

Laminaat laten leggen door Certo

Zie je er tegenop om zelf laminaat te leggen, of heb je simpelweg geen tijd? Geen probleem, Certo staat voor je klaar! Met ons vaste team van medewerkers hebben we meer dan 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren.

Voor elke situatie weten we een goede oplossing en je kunt ook voor mooi, kwalitatief laminaat bij ons terecht.

Laminaat vloer laten leggen? Neem contact op of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laminaat vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken