Laminaat schilderen in 6 stappen

Ziet je laminaatvloer er nog goed uit, maar ben je uitgekeken op de kleur? Overweeg dan eens om je laminaat te verven in plaats van een nieuwe vloer te leggen. Je kunt laminaat schilderen in verschillende kleuren. In dit artikel lees je alles over het schilderen van laminaat en hoe je dat kunt aanpakken.

Kun je laminaat schilderen?

Je kunt laminaat zeker schilderen, maar het is geen makkelijk karwei. Laminaat heeft een kunststof laag die de juiste voorbewerking nodig heeft voordat je deze kunt verven. Het is belangrijk dat je de juiste producten gebruikt en dat je het schilderen stap voor stap doet.

Voor het verven van laminaat heb je speciale laminaatverf nodig. Gewone verf hecht namelijk slecht op de harde en gladde kunststof toplaag van de laminaatvloer. Vraag daarom altijd om advies als je verf gaat kopen.

De voor- en nadelen van laminaat schilderen

Laminaat schilderen kent een aantal voordelen, maar ook enkele nadelen. We zetten ze hier op een rijtje zodat je het kunt meenemen in de beslissing om wel of niet je laminaat te verven.

Voordelen

 • Laminaatverf is verkrijgbaar in verschillende kleuren en je kunt ook je eigen nieuwe kleur samenstellen. Zo ontstaat een unieke vloer die altijd perfect bij je interieur past.
 • Met schilderen kun je de vloer moderner laten ogen door de noesten en nerven weg te schilderen. Je kunt ook bewust een verouderingeffect aanbrengen voor een antieke uitstraling.
 • Je hoeft de vloer niet direct te vervangen als alleen de toplaag versleten is.
 • Laminaat schilderen kan ook een oplossing zijn als de vloer door omstandigheden niet verwijderd kan worden.

Nadelen

 • Laminaat schilderen kost heel veel tijd. Het schuren, poetsen, stofvrij maken, verven en drogen neemt veel tijd in beslag. Het is meestal geen klus die je even op een zaterdagmiddag doet.
 • Het kan soms lastig zijn om de laminaat te schilderen als de kwaliteit niet meer zo goed is. Bovendien moet je een goede kwaliteit laminaatverf kopen, anders loop je de verf er direct af.
 • Soms is laminaat schilderen duurder dan het leggen van een nieuwe vloer. Goede verf is over het algemeen namelijk duur en je hebt niet altijd het juiste materiaal in huis om de vloer te kunnen verven.

Benodigdheden om laminaat te verven

Om laminaat te kunnen verven, heb je het volgende nodig:

 • Ontvetter
 • Grondverf voor laminaat
 • Laminaatlak
 • Hechtprimer
 • Schuurpapier of schuurmachine
 • Kwast of roller

Zorg dat je de juiste primer en verf gebruikt, voor het beste resultaat. Kies een primer die speciaal geschikt is voor gladde vloeren en gebruik altijd speciale laminaatverf.

Laminaat opknappen met verf of lak

Laminaat schilderen in 6 stappen

Laminaat schilderen doe je stap voor stap. We lichten hier het proces toe om laminaat in zes stappen te schilderen.

Stap 1. Vloer leegmaken

Voordat je begint, haal je alle spullen en meubels van de vloer af. Onder de poten van zware meubels kun je viltjes plakken, waarna je de meubels voorzichtig de kamer uit kunt schuiven. Is de vloer eenmaal leeg, dan stofzuig je de vloer en de plinten grondig, zodat al het stof weg is.

Stap 2. Schoonmaken en ontvetten

Schoonmaken en ontvetten van de vloer kun je doen met een oplossing van een scheutje spiritus, allesreiniger of ander schoonmaakmiddel in water. Dweil daarmee het laminaat en de plinten en laat alles goed drogen.

Stap 3. Opschuren

Gebruik een schuurmachine om de hele toplaag eraf te schuren. Je hebt de vloer voldoende opgeschuurd als de vloer er dof uitziet. Je krijgt dit het beste voor elkaar door eerst diagonaal te schuren en daarna in rechte lijnen.

Stap 4. Stofvrij maken

Stofzuig na het schuren de vloer om alles stofvrij te maken. Om de vloer helemaal stofvrij te maken, kun je het beste de vloer nadweilen met een vochtige doek.

Stap 5. Primer aanbrengen

Breng nu een laag hecht primer voor gladde vloeren aan op de laminaatvloer en laat deze goed drogen.

Stap 6. Laminaat schilderen

Nu is het tijd om de eerste laag laminaatverf aan te brengen op de vloer. Laat deze laag goed drogen. Zodra de eerste laag verf droog is, dan kun je deze licht opschuren met schuurpapier met een fijne korrel. Maak de vloer daarna weer stofvrij en zorg dat de vloer volledig droog is voordat je de tweede laag verf aanbrengt.

Als je nog een derde laag wilt aanbrengen, laat de vloer dan weer goed drogen. Schuur de vloer dan weer licht op en maak deze stofvrij. Breng de verf aan en laat deze een paar dagen goed uitharden voordat je de meubels terug op de vloer plaatst.

Nieuwe vloer leggen met Certo

Een laminaat vloer schilderen is een hele klus. De kosten voor de juiste materialen en de tijd die je erin moet steken om laminaat te verven kunnen flink oplopen. Soms is het dan ook voordeliger om het aan professionals uit te besteden. Dat geeft ook nog eens het mooiste resultaat.

Ben je toch op zoek naar een nieuwe vloer? We helpen je graag met het kiezen van de juiste vloer. Heb je de juiste vloer uitgekozen? Dan komen wij deze graag voor je leggen.

Wij werken alleen met ons eigen personeel en je krijgt gegarandeerd een professioneel resultaat. Neem contact op of vraag nu een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat je nieuwe vloer leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken