Help! Mijn laminaat staat bol

Je laminaat staat bol? Dan vraag je je misschien af: “Wat kan ik doen?” of “Is er nog iets aan te doen?” Meestal wel, maar dat ligt aan de oorzaak. Als je radiator heeft gelekt of er is een leiding gesprongen waardoor je vloer bol is gaan staan, dan is de kans groot dat je laminaatvloer vervangen moet worden. Heeft het bol staan een andere oorzaak? Dan kun je er vaak nog wel iets aan doen. In dit artikel laten we zien hoe het komt dat laminaat bol gaat staan en wat je er zelf aan kunt doen, zodat je vloer straks weer mooi recht ligt.

Belangrijkste oorzaken van laminaat dat bol staat

Om te kunnen begrijpen waarom laminaat bol gaat staan, kijken we eerst naar de opbouw van het laminaat. Laminaat is een natuurproduct met een kern van hout die kan uitzetten of krimpen. Onder invloed van vocht kan deze houtkern gaan uitzetten. Dit gebeurt als de vloer te nat wordt gedweild of wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte hoog is (meer dan 65%).

Het laminaat zet uit in de lengte en in de breedte. Laminaat kan wel 2 mm per meter uitzetten. Als het laminaat vocht opneemt en geen ruimte heeft om uit te zetten, bijvoorbeeld omdat het tegen de muur klemt, dan gaat het bol staan. Laminaat dat bol staat wordt dus veroorzaakt door vocht en door te strak leggen.

Te strak leggen

Veel mensen die zelf laminaat leggen, houden onvoldoende rekening met het uitzetten van het laminaat. Het laminaat wordt meestal te strak tegen de muur aan gelegd, waardoor de vloer te weinig ruimte heeft om uit te zetten. Het laminaat kan daardoor bol gaan staan. Dit probleem kun je voorkomen door te zorgen voor genoeg ruimte tussen de vloerdelen en de muur.

De vloerdelen zetten zowel in de lengte als in de breedte uit, dus je moet zorgen dat er rondom de hele vloer voldoende ruimte wordt vrijgelaten. Je moet minstens 1,5 cm ruimte laten tussen de muur en het laminaat om problemen te voorkomen. Deze ruimte dek je af met een plakplint, zodat de vloer er netjes uitziet.

Leg je het laminaat door in meerdere kamers? Maak dan gebruik van speciale uitzettingsvoegen en/of overgangsprofielen. Zo kan de vloer overal uitzetten zonder bol te gaan staan.

Laminaat staat bol door te strak leggen

Niet acclimatiseren

Niet acclimatiseren is een tweede oorzaak waardoor laminaat bol kan staan. Dat gebeurt vaak als de nieuwe vloer zo snel mogelijk moet worden gelegd, maar dit zorgt dus voor problemen. Als je laminaat koopt, dan ligt het bij de bouwmarkt of leverancier in een ruimte die een andere luchtvochtigheid heeft dan de kamer bij jou thuis. Het is belangrijk dat laminaat de tijd krijgt om te ‘wennen’ aan de luchtvochtigheid in jouw huis, zodat het na het leggen niet meer zo snel krom zal trekken. Dit heet acclimatiseren.

Je laat laminaat acclimatiseren door de vloerdelen in de verpakking plat neer te leggen in de ruimte waar je de vloer wilt leggen. De vloerdelen moeten minimaal 24-48 uur acclimatiseren voordat ze gelegd kunnen worden. Laat daarbij de verwarming op de normale stand staan en schrik niet als de planken eerst krom trekken. Laminaat komt vaak uit een opslag met een lage luchtvochtigheid. In een ruimte waar de luchtvochtigheid hoger is, zal de vloer eerst veel vocht opnemen. Na 48 uur zullen de vloerdelen weer recht trekken, waarna het laminaat gelegd kan worden.

Mijn laminaat staat bol, wat kan ik doen?

Je laminaat staat bol omdat de vloer te weinig ruimte had om uit te zetten? Dan kan dit meestal nog wel verholpen worden. Laat de vloer met rust en ga zeker niet op de bolle vloerdelen staan, want zo beschadig je de vloer alleen maar. Volg de onderstaande stappen om je vloer te herstellen.

  1. Kijk eerst waar het laminaat te dicht langs de muur of deurpost ligt. Laat hierbij de meubels op hun plaats staan, zodat je goed kunt zien waar de bolling precies zit.
  2. Waar staat het laminaat bol? Markeer deze plekken met een potlood. Haal daarna zoveel mogelijk meubels uit de kamer. Zo blijven je meubels schoon en kun je overal bij de vloer komen.
  3. Plak nu afplaktape tot waar de plinten over je vloer komen. Zo weet je precies hoeveel laminaat je langs de randen weg moet halen.
  4. Verwijder de plinten. Doe dit zo rustig mogelijk, zodat de plinten niet beschadigen. Je kunt ze dan later weer terugplaatsen.
  5. Het is nu tijd om het overtollige laminaat weg te snijden. Gebruik hiervoor een laminaatsnijder of een laminaatzaag. Als de plank is gescheurd of beschadigd, dan kun je de bolle laminaatplank vervangen.

Als je het laminaat hebt afgezaagd en hebt gezorgd voor meer uitzettingsruimte, is het belangrijk om te wachten tot de vloer weer recht trekt. Dat kan een paar dagen duren. Als de vloer weer recht is, kun je de plinten weer vastmaken en de meubels terugplaatsen.

Bruine vloer als laminaat kleuren in slaapkamer

Laminaat laten leggen door Certo

Wil je voorkomen dat je nieuwe laminaatvloer bol gaat staan? Laat je vloer dan leggen door Certo. Bij Certo hebben we ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren. Onze professionele medewerkers zorgen ervoor dat je vloer op keurig netjes wordt gelegd en afgewerkt, zodat voorkomen wordt dat de vloer bol gaat staan. Dankzij onze CBW-erkenning en VCA-certificering krijg je volledige garantie op onze vloeren.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laminaat vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken