Wat is laminaat eigenlijk?

Laminaat is één van de meest verkochte vloeren in ons land. Maar wat is laminaat eigenlijk? De meeste mensen zullen het antwoord op deze vraag niet zo snel weten, ondanks de populariteit van deze vloer.

Laminaat is een goed alternatief voor een houten vloer en het zal je dan ook niet verbazen dat er hout wordt verwerkt in een laminaatvloer. In dit artikel beschrijven we wat laminaat precies is en uit welke lagen een laminaatvloer allemaal kan bestaan.

Wat is laminaat?

Laminaat is een populaire vloer die bestaat uit planken of tegels van laminaat. Laminaatvloeren zijn populair omdat ze een goedkoop alternatief zijn voor houten vloeren en omdat je de vloer makkelijk zelf kunt leggen. Hoewel er verschillende dessins en kleuren mogelijk zijn, hebben de meeste laminaatvloeren een houtlook. Het uiterlijk van de laminaatvloer lijkt hierdoor erg op een parketvloer, terwijl de prijs van laminaat een stuk lager ligt.

Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in veel soorten en kleuren, zodat ze in bijna elk interieur passen. Voor grote ruimtes is er zelfs XL-laminaat, waarvan de planken extra breed zijn. Deze extra brede planken geven een ruimtelijker look. Wil je een moderne look? Dan kun je ook kiezen voor tegellaminaat. Er is ook laminaat verkrijgbaar met een moderne betonlook, het uiterlijk van natuursteen, leisteen of marmer. Laminaat kan in verschillende legpatronen gelegd worden.

Momenteel zijn het Hongaars punt patroon en het visgraatpatroon erg populair. Visgraat laminaat bestaat uit smalle planken die met de korte kanten tegen elkaar aan worden gelegd. Het Hongaarse punt patroon oogt rustiger dan de visgraat en vormt zo een mooi alternatief voor elke ruimte.

Hoe is laminaat opgebouwd?

Laminaat is over het algemeen opgebouwd uit vier verschillende lagen, die we hieronder verder toelichten.

Laag 1 – De beschermlaag

De eerste laag is de bovenste laag van het laminaat. Dit is een transparante beschermlaag die over het algemeen gemaakt is met melaminehars. De dikte van deze laag is bepalend voor de slijtweerstand van het laminaat. De laag zorgt bovendien dat vocht niet kan doordringen tot de onderliggende drie lagen. De beschermlaag beschermt ook tegen UV-straling, zodat het laminaat niet verkleurt.

Kies je voor een luxere laminaatsoort met voelbare houtstructuur? Dan wordt deze voelbare houtstructuur toegepast in de beschermlaag van het laminaat. De structuur past bij het houtpatroon van het laminaat. Zo voel je als het ware de houtnerven en noesten, net als bij een plank van echt hout.

Laag 2 – De decorlaag

De tweede laag van laminaat is de decorlaag. De decorlaag bestaat uit een foto of print met daarop het patroon van het laminaat. In de vloerenfabriek worden grote prints gemaakt van een hout-, steen- of tegelstructuur. De foto wordt op papier gedrukt en daarna gedrenkt in melaminehars. Deze print wordt onder hoge druk aan de eerste laag van het laminaat geperst.

Doordat de decorlaag bestaat uit een foto of print, kan er eigenlijk van alles op het laminaat gedrukt worden. Dat biedt ruimte voor een echte op maat gemaakte vloer. Denk hierbij aan een bedrijfsvloer of een beursvloer die in een specifieke kleur gemaakt wordt, waarbij het logo op het laminaat wordt gezet. De decorlaag bepaalt altijd het definitieve uiterlijk van de vloer.

Laag 3 – De basislaag

Na de eerste twee lagen zijn we beland bij de derde laag van het laminaat. Dit is de basislaag die zorgt voor de stevigheid van de laminaatvloer, zodat de vloer zijn vorm goed behoudt. Het is de laag waarop de decorlaag en de beschermlaag worden geperst. De basislaag is ook de laag waaraan de klikverbinding van het laminaat zit.

De basislaag is gemaakt van een plaat HDF (High Density Fibre board). Een HDF-plaat is een plaat van houtvezels die onder zeer hoge druk wordt geperst. De dichtheid van de HDF-plaat ligt tussen de 700 en 800 kg per m³. Dat is ongeveer gelijk aan de dichtheid van puur eikenhout. Door de hoge dichtheid is de basislaag een zeer sterke laag, die zorgt voor een stevig laminaat.

Laag 4 – De onderlaag

De vierde laag is de onderste laag van het laminaat. Deze onderlaag lijkt erg veel op de eerste laag, dus de beschermlaag van de laminaatplank. De onderlaag is ook een laag van papier die bewerkt is met melaminehars. Omdat de onderlaag ook is bewerkt met melaminehars, krijgt de laminaatplank extra stabiliteit. Zo zorgt deze vierde laag er samen met de eerste laag voor dat kromtrekken van de plank tot een minimum wordt beperkt.

Daarnaast beschermt de onderlaag ook een beetje tegen optrekkend vocht en condens. Toch is dat niet voldoende om het leggen van dampfolie over te slaan. Leg je laminaat op een betonnen of vochtige ondergrond, dan is het altijd goed om een ondervloer met dampfolie te gebruiken. Je kunt ook een losse dampfolie gebruiken om het vocht tegen te houden.

Opbouw van laminaat

Extra lagen

Bij sommige laminaat varianten worden er extra lagen toegevoegd om de vloer extra eigenschappen te geven. Denk bijvoorbeeld aan een extra laag die de vloer antistatisch maakt. Er zijn ook laminaatsoorten waarbij de ondervloer al vastzit aan het laminaat en dit vormt dan een extra laag.

Laminaat ondervloer

Een laminaatvloer kan meestal niet zomaar op de ondergrond worden gelegd. Vaak is er een ondervloer nodig die onder het laminaat wordt gelegd. Een ondervloer leg je om de vloer te egaliseren, loopgeluiden te verminderen en warmte te isoleren. In appartementen kan een geluidsreducerende ondervloer nodig zijn om te voldoen aan de geluidsnormen. De volgende drie ondervloeren worden het meest gebruikt:

  • Dampwerende folie. Voorkomt dat de vloer kromtrekt door optrekkend vocht
  • Ondervloerplaten. Egaliserend en warmte-isolerend
  • Foam. Geluiddempende ondervloer

Er is ook een speciale folie die als ondervloer gebruikt kan worden als het laminaat op vloerverwarming wordt gelegd. De juiste ondervloer kies je altijd op basis van de plaatselijke omstandigheden. Welke ondervloer geschikt is, hangt af van het type ondervloer (hout of beton) en of er specifieke omstandigheden zijn (optrekkend vocht, niet-egale ondergrond enz.).

Houd er rekening mee dat door een ondervloer de vloer hoger in de kamer komt te liggen. Zorg ervoor dat de dikte van de vloer zodanig is dat de deuren nog open kunnen.

Laminaat laten leggen door Certo

Bij Certo hebben we een uitgebreid assortiment laminaatvloeren van hoge kwaliteit. Kom ze eens bekijken in onze showroom, zodat je goed het verschil tussen de laminaatsoorten kunt zien. Desgewenst kunnen we de vloer ook voor je leggen, in ieder gewenst patroon. Wij kunnen het hele traject verzorgen, zodat je snel kunt genieten van je nieuwe vloer.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laminaat laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken