In 7 stappen zelf een laminaat plank vervangen

Een laminaatvloer kan makkelijk beschadigen door steentjes die naar binnen gelopen worden, scherpe voorwerpen die op de grond vallen of meubels die krassen veroorzaken. Hoe voorzichtig je ook bent, er kan altijd iets gebeuren waardoor de vloer beschadigt. Gelukkig kun je soms alleen een laminaat plank vervangen in plaats van de hele vloer te vervangen.

Bij laminaatvloeren die zwevend zijn gelegd, kunnen losse planken vervangen worden. Het is mogelijk om dit zelf te doen. We laten hier zien hoe je in 7 stappen zelf een laminaat plank kunt vervangen.

Laminaat repareren

Beschadigd laminaat kan soms gerepareerd worden. Kleine krasjes of deukjes in de vloer kun je namelijk repareren met een reparatieset of laminaat vuller. Gebruik je de reparatieset, dan vul je de kras op met speciale kleurwax die je eerst moet smelten. Met de warme wax vul je de beschadiging op. De uitstekende wax schraap je voorzichtig weg. Een laminaatvuller werkt op dezelfde manier.

Is de laminaatvloer niet meer zo mooi, of wil je een andere kleur? Dan kun je het laminaat verven. Laminaat vervangen hoeft dan niet en de vloer krijgt een mooie egale kleur. Gebruik altijd een speciale laminaatcoating, anders bladdert de verf af. Is de beschadiging te groot? Dan kun je de laminaat plank vervangen. Hieronder staat hoe je dat stap voor stap kunt doen.

Laminaat plank vervangen

In 7 stappen een laminaat plank vervangen

Ga je zelf een laminaat plank vervangen? Besef dan wel dat daar veel precisie, geduld en vakkennis voor nodig is. Het is niet zo makkelijk als zelf laminaat leggen. Als je een fout maakt, dan kunnen er scheuren in je vloer komen. In het ergste geval moet je zelfs een hele nieuwe laminaatvloer kopen. Daarom adviseren wij altijd om beschadigde laminaat planken door een professional te laten vervangen. Wil je toch graag zelf aan de slag? Volg dan onderstaand stappenplan.

Stap 1. Voorbereiding

Voordat je begint haal je eerst de spullen in huis die je nodig hebt. Zorg ook voor het juiste gereedschap. Voor het vervangen van laminaat heb je het volgende nodig:

  • Tape
  • Stanleymes
  • Potlood
  • Invalzaag
  • Beitel
  • Hamer
  • Trekijzer
  • Stootblok
  • Gewicht van minimaal 20 kilo

Heb je alle benodigdheden klaarliggen? Begin dan met het afplakken van het laminaat planken die om de beschadigde plank heen liggen.

Laminaat leggen benodigdheden

Stap 2. Inkeping maken

Nu is het tijd om aan de kopse kanten van de beschadigde plank een inkeping in de vorm van een driehoek te maken en deze te verwijderen. Gebruik hiervoor de invalzaag. Doe dit aan beide kanten aan de korte zijden van de plank.

Let wel op dat je de ondervloer niet beschadigt. Als je de inkepingen in de hoek maakt, komt de plank straks makkelijker los.

Stap 3. Plank zagen

Zaag nu de plank in de lengte doormidden. Zaag van de ene inkeping naar de andere toe. Let ook nu weer goed op dat je de ondervloer niet beschadigt.

Stap 4. Plank verwijderen

Verwijder de beschadigde plank met een beitel. Zorg ervoor dat je de klikverbinding van de vloer niet beschadigt. Haal de kapotte plank voorzichtig uit de vloer. Nu kun je het laminaat schoonmaken. Gebruik een stofzuiger om het zaagsel en stof weg te halen.

Stap 5. Verwijder de tand van de nieuwe plank

Voordat je de nieuwe plank kunt plaatsen, moet je eerst de klikverbinding (tand) verwijderen. Snij met een scherp hobbymes de mdf-rand weg die je niet nodig hebt. Verwijder de tand aan de lange zijde en aan de kopse kant.

Stap 6. Lijmen

De nieuwe plank wordt aan het bestaande laminaat vastgelijmd. Breng een dun laagje houtlijm aan op de klikverbinding van de bestaande vloer. Breng alleen lijm aan op de tanden van de planken die aan het gat grenzen waar straks de nieuwe plank komt te liggen.

Stap 7. Bevestig de nieuwe plank

Leg de nieuwe laminaatplank neer en sla de plank voorzichtig aan met het houten stootblok. Zo komt de plank mooi vlak te liggen en kan de lijm goed hechten. Verwijder eventuele lijmresten direct met een vochtige doek.

Verdeel vervolgens gewichten van minstens 20 kilo over de plank zodat deze goed op zijn plek blijft liggen. Laat de gewichten minstens 48 uur liggen, totdat de lijm volledig is gedroogd. Haal dan de gewichten van de plank af.

Watervast laminaat in keuken

Laminaat plank vervangen met Certo

Wil je zeker weten dat je laminaatvloer niet beschadigt bij een laminaat plank vervangen? Schakel dan Certo in voor het repareren van je vloer. Liever een nieuwe vloer? Je kunt bij ons ook terecht voor verschillende soorten kwalitatieve laminaat vloeren en houten vloeren die we op professionele voor je kunnen leggen.

We werken met een vast team van medewerkers die meer dan 40 jaar ervaring hebben. Zo leggen we je vloer snel en efficiƫnt, met volledige garantie.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten repareren?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken