Tapijttegels leggen in de juiste legrichting | 4 motieven

Tapijttegels leggen hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar als je zelf aan de slag gaat, dan is het belangrijk om de tegels in de juiste legrichting te leggen. De legrichting van de tegels bepaalt namelijk hoe het eindresultaat er straks uit ziet. De tapijttegels kunnen kamerbreed gelegd worden, maar ook in verschillende legpatronen.

Lees hier hoe je ontdekt wat de juiste legrichting is voor tapijttegels en welke patronen je allemaal kunt leggen met de tegels. We leggen ook stap voor stap uit hoe je zelf tapijttegels kunt leggen en waar je allemaal rekening mee moet houden als je tapijttegels wilt leggen.

Pijlen op tapijttegels

Op de achterkant van tapijttegels staan pijlen die de richting van de tapijtpool weergeven. Deze pijlen geven de legrichting in de lengte aan. Bij het leggen van de tapijttegels kun je de pijlen volgen. Je moet dan zorgen dat de pijlen op de achterkant allemaal in dezelfde richting wijzen. De poolrichting van alle tegels is dan hetzelfde, waardoor de vloer mooi als één geheel oogt.

Kies je voor een legpatroon? Dan kun je spelen met de legrichting. Leg de tegels bijvoorbeeld om en om, in tegenovergestelde richting. Dan wijzen de pijlen niet meer dezelfde kant op. Sommige tapijttegels hebben een speciaal effect. De afwisseling van richting zorgt dan voor een speels lichteffect.

Legrichting tapijttegels leggen

Legrichting tapijttegels: 4 motieven

Er zijn verschillende legrichtingen voor tapijttegels. Elke legrichting zorgt voor een ander effect. Je kunt dus bewust kiezen voor een bepaalde legrichting. We bespreken hier vier populaire legrichtingen en het effect wat ze hebben.

Monolithisch

Bij een monolithisch legpatroon wijzen de pijlen onder op de tegels allemaal in dezelfde richting. Als de tegels geschikt zijn voor deze manier van leggen, dan zie je geen naden meer en ontstaat het effect van een kamerbreed tapijt.

Halfsteens

Tapijttegels met een lijnmotief of patroon worden vaak in een halfsteens verband gelegd. Bij een halfsteense legrichting worden de tegels zo gelegd dat de naden van elke rij precies in het midden van de tegels in de vorige rij vallen.

Er ontstaat zo een strak patroon wat eventuele oneffenheden in de ondervloer minder zichtbaar maakt. Deze legmethode zorgt wel voor wat extra snijverlies.

Ashlar

Het Ashlar legpatroon lijkt op een bakstenen muur, waarbij elke rij tapijttegels iets verschoven is ten opzichte van de vorige rij. Daardoor ontstaat een gestructureerd uiterlijk. Naden worden ook minder zichtbaar.

Om en om

Bij deze legmethode worden de tapijttegels bij elke nieuwe rij afwisselend 90 graden gedraaid. Er ontstaat een dynamisch schaakbordpatroon met een levendige en speelse uitstraling. De naden blijven bij dit legpatroon wel goed zichtbaar.

Laagpolig tapijt

Zelf tapijttegels leggen in 5 stappen

Stap 1: Tapijttegels voorbereiden

Laat de tapijttegels 24 tot 48 uur acclimatiseren in de ruimte voordat je begint met leggen. Leg de pakken met tegels strak tegen elkaar aan.

Stap 2: Vloer voorbereiden

Zorg dat de vloer schoon, stofvrij, vlak en droog is. Verwijder de oude vloerbedekking en haal eventuele lijmresten weg. Gebruik hiervoor warm water of een speciale lijmverwijderaar. Als de vloer droog is, kun je beginnen met het leggen van de ondervloer.

Stap 3: Fixatie aanbrengen

Er zijn verschillende manieren om de tapijttegels vast te leggen. De tegels kunnen vastgelijmd worden met oplosvrije tapijtlijm, zodat de vloer goed vastzit. Als je geen lijm wilt gebruiken, kun je de tegels ook vastmaken met dubbelzijdige tape. Plak voor het beste resultaat de tape op de eerste vier tegels in het midden van de ruimte en op de tegels die langs de wanden liggen.

Stap 4: Tapijttegels leggen met de juiste legrichting

Bepaal eerst welk legpatroon je wilt gebruiken en ga dan aan de slag met het leggen van de tegels. Begin met het leggen van de tapijttegels vanuit het midden van de ruimte. Houd rekening met de poolhoogte en de poolrichting van de tegels.

Stap 5: Laatste tegels op maat snijden

De laatste tegels worden aan de rand van de kamer gelegd. Deze moet je meestal op maat snijden. Dit doe je door op de tegel die het dichtst bij de wand ligt een nieuwe tegel te leggen. Bovenop deze tegel leg je nog een tegel. Schuif nu de bovenste tegel tegen de muur aan. De tegel ligt nu deels op de andere tegels en deels boven de kale vloer.

Teken op de onderste van de twee bovenste tegels de rand af waar de tegels elkaar overlappen. Snijd de tegel af langs de afgetekende rand met een stanleymes en een stalen liniaal.

Tapijttegels laten leggen door Certo

Je kunt de tapijttegels ook laten leggen door de professionals van Certo. Certo kan je adviseren over het patroon en de gekozen tegels.

Wij werken alleen met eigen personeel, wat samen meer dan 40 jaar ervaring heeft. Bovendien geven we garantie op elke vloer. Tapijttegels laten leggen? Neem contact op of vraag direct een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Tapijttegels laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken