Open trap bekleden voor traprenovatie

Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig vaak opgeleverd met een open trap naar de eerste of tweede verdieping. Ook in bestaande huizen komen nog open trappen voor. Deze zijn meestal in de woonkamer geplaatst of op de eerste verdieping.

Als de trap versleten of te glad is, kan het een goed idee zijn om deze te renoveren. Een open trap bekleden is een goede manier van renovatie, waarna de trap er weer netjes uitziet. Je leest hier alles over de mogelijkheden voor renovatie en het opnieuw bekleden van een open trap. We vertellen ook hoe een open trap dichtgemaakt kan worden, zodat je huis veiliger wordt.

Waarom een open trap renoveren?

Als je een open trap in huis hebt, maar deze niet meer zo mooi is, dan kun je de trap renoveren. Dat heeft veel voordelen. Zo is de renovatie van een open trap goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe trap. Met een renovatie kun je ook de geluiddemping van de trap verbeteren, bijvoorbeeld door trapbekleding van pvc of tapijt te plaatsen. Kraakt de trap? Ook dat kan verholpen worden met een renovatie.

Het voordeel van een open trap is dat je er doorheen kunt kijken, waardoor je een groter ruimtegevoel krijgt. Toch is dit niet altijd even praktisch. Wie huisdieren of kleine kinderen in huis heeft, beseft goed dat een open trap niet altijd ideaal is. Gelukkig kunnen open trappen dicht gemaakt worden. Daarna kunnen ze verder afgewerkt worden met overzettreden of andere trapbekleding.

3 opties voor renoveren van een open trap

Het renoveren van een open trap kan op verschillende manieren gedaan worden. Je kunt de trap enkelzijdig renoveren, helemaal rondom renoveren of de trap dichtmaken en daarna bekleden.

1. Open trap enkelzijdig renoveren

Het komt regelmatig voor dat bij een open trap renovatie alleen de bovenzijden van de treden en het vooraanzicht van de trap worden gerenoveerd. Dit zijn de delen van de trap die het best zichtbaar zijn en die het meest belopen worden. Enkelzijdig renoveren kan bijvoorbeeld met op maat gemaakte nieuwe overzettreden van laminaat of pvc. De achterkant en onderkant van de treden kun je eventueel verven.

Er zijn pakketten te koop waarmee je zelf de trap kunt bekleden, maar je kunt het ook uitbesteden aan professionals.

Open trap bekleden met enkelzijdige bekleding

2. Open trap rondom renoveren

Je kunt er ook voor kiezen om de trap rondom te laten renoveren. Daarbij wordt de onderkant van de trede, de bovenkant van de trede en de achterkant van de trede gerenoveerd. De ruimte tussen de traptreden blijft open.

Je kunt bij de traprenovatie de open trap dubbelzijdig bekleden met laminaat, hout, pvc of andere materialen. Daarbij worden de treden van de trap rondom bekleed, zodat ze er weer helemaal als nieuw uitzien.

Open trap bekleden

3. Open trap dichtmaken

Het is mogelijk om een bestaande open trap dicht te maken. Er worden dan stootborden tussen de treden geplaatst, waarbij er geen hak en breekwerk nodig is. Dat zorgt ervoor dat de trap veiliger wordt voor kleine kinderen of huisdieren. Bovendien valt er bij een dichte trap minder vuil en stof door de treden naar beneden, zodat de ruimtes onder de trap schoner blijven. Vaak is een dichte trap ook stiller, omdat de treden minder kraken, en vindt er minder warmteverlies plaats.

Wil je een open trap dicht laten maken en daarna de trap volledig bekleden? Houd dan ook rekening met de volgende nadelen van een dichte trap t.o.v. een open trap:

  • Minder ruimtelijk gevoel.
  • Een dichte trap blokkeert de lichtinval.

De keuze tussen een open trap en een dichte trap hangt af van je persoonlijke voorkeur. Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Open trap dichtmaken

Open trap bekleden: beste trapbekleding

Als je een gerenoveerde open trap gaat bekleden, dan heb je keuze uit heel veel verschillende materialen. Voorbeelden van de beste trapbekleding voor een open trap zijn:

Er zit redelijk wat verschil tussen de verschillende materialen. Je keuze is afhankelijk van de eigenschappen van het materiaal, maar ook van de uitstraling die de trap moet hebben. Kijk hier voor meer inspiratie voor trapbekleding.

Wat kost een open trap bekleden?

Bij het bekleden van een open trap komen er een aantal kosten om de hoek kijken. Zo moet je rekening houden met de kosten voor gereedschap, materialen, verf, lijm, kit en de overzettreden of trapbekleding die je voor jouw traprenovatie nodig hebt. Als je niet zelf aan de slag gaat, maar de trap laat renoveren door professionals, dan komt er ook nog arbeidsloon bij, plus eventuele voorrijkosten en afvoerkosten.

Wat kost het renoveren van een open trap? Hieronder staan de belangrijkste kosten op een rij:

Type renovatie Kosten
Zelf bekleden Vanaf € 990
Volledige renovatie € 1.700 – € 1.800
Luxe traprenovatie Vanaf € 2.700
Open trap bekleden met tapijt Vanaf € 500
Open trap bekleden met vinyl Vanaf € 925
Open trap dichtmaken € 550 – € 700

Wat de renovatie van je huidige trap precies gaat kosten, is verder nog afhankelijk van:

  • Het type renovatie (enkelzijdig of geheel renoveren)
  • Wel of niet dicht laten maken van de trap
  • Materiaalkeuze
  • Aantal treden
  • Of er een draai in de trap zit

Laat je de open trap bekleden door professionals? Dat kost gemiddeld tussen de € 70 en € 155 per traptrede.

Traprenovatie met Certo binnen een dag

Certo kan traprenovaties uitvoeren voor diverse soorten trappen. Wij renoveren open en dichte trappen en kunnen ook je open trap dicht maken. De renovatie is vaak al binnen één dag klaar. Dat geeft weinig overlast en je kunt snel genieten van je mooie, nieuwe trap.

Wij werken alleen met eigen personeel, wat ruim 40 jaar ervaring meebrengt. Dankzij onze CBW-erkenning en VCA-certificering krijg je volledige garantie op je trap.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Trap renoveren?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken