Situaties Voor Een Rubber Vloer – Voor- en Nadelen
Een rubber vloer is een praktische oplossing voor operatiekamers, vliegvelden, trappenhuizen, horeca, sportscholen en nog veel meer ruimtes.
Rubberen vloeren zijn onderhoudsarm, comfortabel en hygiënisch. Vraag je je af of zo’n vloer past bij jouw project? We vertellen je hier alles wat je moet weten over deze praktische vloer.
Wat is een rubber vloer?
Een rubber vloer is een vloer die wordt gemaakt van kwalitatief hoogwaardige, natuurlijke en industriële rubbersoorten. Tijdens de productie worden deze rubbersoorten gemengd met mineralen uit natuurlijke bronnen en milieuvriendelijke kleurpigmenten.
Er ontstaat een zachte, geluiddempende vloer met een lange levensduur. Rubber is bovendien brandvertragend, bestand tegen zware belasting en heeft een antislip werking. Rubber is hierdoor zeer geschikt als vloer voor bijvoorbeeld een sporthal, badkamer of een speelruimte.
Wanneer is rubber vloerbekleding interessant?
Rubber vloerbekleding is interessant als je op zoek bent naar een zachte verende vloer die ook stroef is. Het materiaal dempt loopgeluiden veel beter dan harde vloeren. Ze zijn om deze reden geschikt voor ruimtes waar veel gelopen wordt, zoals productiehallen of sportzalen.
De vloer neemt weinig vuil op en is makkelijk schoon te maken. Rubber is verder extreem belastbaar en daardoor geschikt voor bijvoorbeeld ziekenhuizen of publieke gebouwen.
Sportschool & Fitnessvloer
Een rubber vloer zorgt voor extra grip en de nodige demping in de sportschool. Op deze vloer glij je niet zomaar uit als je bijvoorbeeld je circuittraining doet.
Het plaatsen van fitnessapparaten is ook geen probleem, dankzij de hoge belastbaarheid en elasticiteit. De vloer is bovendien hygiënisch en makkelijk schoon te maken.
Horeca
In de horeca vind je rubber vloeren achter de bar, in de keuken en op alle overige plekken waar behoefte is aan een duurzame, hygiënische antislipvloer. Er zijn speciale naadloze vloeren van rubber die voldoen aan de HACCP eisen die gelden voor de horeca.
Badkamer
Een rubber vloer past uitstekend in de badkamer. De vloer is waterdicht, voelt zacht aan je voeten en is makkelijk schoon te maken.
Sommige rubberen vloeren kun je in combinatie met vloerverwarming laten aanleggen. Informeer gerust bij ons naar de mogelijkheden.
Gymzaal
De sportvloer in de gymzaal wordt vaak gebruikt en moet daarom veilig, hygiënisch en duurzaam zijn met goede antislip eigenschappen. Een rubber vloer kan in banen gelegd worden, zodat het mogelijk is om belijningen en kleurvakken in de vloer te maken.
Voordelen rubber vloer
Waarom zou je kiezen voor een rubber vloer voor je winkel, keuken of bedrijfshal? Rubber kent veel voordelen, zoals:
- Lange levensduur
- Zeer hygiënisch
- Antislip
- Relatief zacht
- Krassen vallen nauwelijks op
- Brandveilig
- Verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen
- Zwaar te belasten
Een rubber vloer is gemaakt van duurzaam, elastisch en slijtvast rubber, waardoor de vloer zeker 10-15 jaar mee kan gaan. Het oppervlak van een rubbervloer is bovendien extreem dicht van structuur en het heeft nauwelijks poriën. Door het dichte oppervlak is de vloer goed bestand tegen vuil, oplosmiddelen en logen.
Rubber veert mee als je erop loopt en loopgeluiden worden goed door de vloer gedempt. Krassen zie je nauwelijks, dus je kunt er gerust met apparaten of gymtoestellen overheen schuiven.
Een rubber vloer kan bovendien zwaar belast worden en is brandwerend. Dat verhoogt de veiligheid in bijvoorbeeld een gymzaal of fabriekshal.
Nadelen rubber vloer
Geen enkele vloer is perfect, ook een rubber vloer niet. Naast voordelen heeft de vloer dus helaas ook wat nadelen, namelijk:
- Rubberen vloeren kunnen een geur hebben
- Rubber kan uiteindelijk toch vlamvatten
- Beperkte mogelijkheden qua kleur en ontwerp
Een gloednieuwe vloer van natuurrubber geeft een tijd lang een geur af. De geur is onschadelijk, maar kan voor sommige mensen vervelend zijn. Na verloop van tijd verdwijnt de geur.
Natuurrubber is redelijk goed bestand tegen branden, maar als een vlam heet genoeg is, zal de vloer vlamvatten. Tijdens de installatie wordt vaak lijm gebruikt, dat kan leiden tot het vrijkomen van schadelijke chemicaliën. Synthetisch rubber vat sneller vlam dan natuurrubber.
De ontwerp- en kleuropties van rubber vloeren zijn helaas nog steeds wat beperkt in vergelijking met vinyl- of pvc-vloeren. Het aanbod groeit gelukkig wel.
Waar moet je op letten bij rubber vloeren?
Rubber vloeren zijn verkrijgbaar op rol of als tegelvloer. Ze zijn er in veel kwaliteiten en aan elk type vloer hangt een ander prijskaartje. De prijs hangt af van het soort rubber en de dikte van het rubber. Naast kwaliteit is het ook belangrijk dat de vloer aan de veiligheidsnormen voldoet.
Kwaliteit en rubbersoorten
Let altijd op de kwaliteit. Zo is er rubber van normale kwaliteit, extra sterke kwaliteit of premium kwaliteit. Natuurrubber heeft een zeer goede scheur- en slijtageweerstand en is het meest gebruikte rubber in omgevingen waar de vloer wordt blootgesteld aan constante wrijving.
Als de vloer bestand moet zijn tegen grote slijtage, dan is SBR rubber beter geschikt. SBR wordt vaak gebruikt als industriële toepassing, maar is minder goed bestand tegen olie, vetten, brandstoffen, zuren en smeermiddelen.
EPDM rubber vloeren worden vaak gebruikt in de bouw- en auto-industrie. EPDM is bestand tegen hydraulische vloeistoffen, glycol en ozon- en uv-straling. Deze rubbersoort is niet bestand tegen benzine, diesel, aardolie, kerosine en propaangas.
Zoek je een vloer voor bijvoorbeeld een garage? Dan is NBR, beter bekend als nitril, geschikt. Deze rubbersoort is goed bestand tegen water, olie en vetten. Dit rubber is zeer vormvast en uitstekend bestand tegen slijtage. NBR is matig weer-, ozon-, en uv-bestendig.
Er zijn nog veel meer rubbersoorten die verwerkt worden in vloeren. Wil je daar meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op.
Veiligheid
Een goede rubber vloer is pas veilig als deze aan een aantal strikte eisen voldoet, zoals:
- Het moet bewezen toxicologisch veilig zijn in geval van brand en voldoen aan de strikte eisen van DIN 53 436.
- De vloer moet zeer vlamvertragend zijn, in overeenstemming met de Europese norm EN 13 501.
- Het antislip moet een beoordeling hebben van R9, R10 of R11 zodat de vloer niet gevaarlijk glad wordt.
Alternatieven
Is een rubberen vloer toch niet helemaal wat je zoekt? Er bestaan ook alternatieven die grotendeels dezelfde eigenschappen hebben, bijvoorbeeld:
- Gietvloer met coating
- Vinyl vloer
- Pvc-vloer
Rubber vloer schoonmaken
Zoals elke vloer heeft ook een rubber vloer onderhoud nodig. Vlekken kunnen weggehaald worden met water een mild schoonmaakmiddel. In het geval van slijtageplekken kan de toplaag of coating hersteld worden door een specialistisch bedrijf.
Rubber vloer laten leggen
Als je een rubber vloer wilt laten leggen, dan moet de ondergrond in perfecte conditie zijn. Egalisatie van de ondervloer is bijna altijd nodig.
Certo kan rubberen vloeren op een professionele manier voor je installeren, inclusief de egalisatie van de ondervloer. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van allerlei soorten vloeren. Ons ervaren team van eigen medewerkers komt graag bij je langs om de vloer op de meest deskundige manier te installeren.