Een houten vloer combineren met vloerverwarming

Dat je een houten ondervloer niet kunt combineren met vloerverwarming is nog steeds een veelgehoord misverstand. Het kan namelijk wel, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van het juiste type vloerverwarming.

We bespreken in dit artikel welke mogelijkheden er zijn als je een houten ondervloer in je huis hebt en daar overheen een vloer met vloerverwarming wilt leggen. Met de juiste kennis en een doordachte keuze van de vloer kun je zo toch genieten van warmte en comfort.

Is vloerverwarming mogelijk op een houten ondervloer?

Ja, het is mogelijk om vloerverwarming te leggen bovenop een houten ondervloer. De meeste houten ondervloeren zijn hiervoor geschikt, maar er zijn wel wat aandachtspunten.

Vloerverwarming op houten vloer

Welke vloerverwarming kan op een houten ondervloer?

In vergelijking met een betonnen ondervloer is een houten ondervloer minder stevig. De vloer buigt wat sneller door en is daardoor minder geschikt voor zware vloerverwarmingssystemen. Er zijn gelukkig meerdere soorten vloerverwarming.

Een droog systeem vloerverwarming kan bijvoorbeeld prima op een houten ondervloer gelegd worden.

Waarom is een droog systeem vloerverwarming het beste op een houten ondervloer?

Een droog systeem vloerverwarming is het meest geschikt voor een houten ondervloer vanwege de volgende eigenschappen:

 • Ruimtebesparend. Het systeem is nog geen 2 cm dik.
 • Makkelijk te plaatsen. Er is geen droogtijd en er hoeft niet gefreesd te worden.
 • Gewicht. Een droogsysteem vloerverwarming weegt weinig.
 • Warmteregeling. Warmteverdeling en intensiteit zijn per ruimte regelbaar.

Dit systeem is bovendien erg comfortabel door de aangename stralingswarmte. De vloerverwarming is hierdoor heel geschikt voor plaatsing op een houten verdiepingsvloer of voor renovaties van oudere huizen waar een houten ondervloer in ligt.

Waarom kan een nat systeem vloerverwarming niet op een houten ondervloer?

Een nat systeem vloerverwarming wordt meestal niet gebruikt op een houten ondervloer om de volgende redenen:

 • Gewicht. Het systeem is meestal te zwaar, omdat er een betonnen vloer gestort moet worden waarin de buizen worden gelegd.
 • Hoogte. Voor dit systeem wordt de vloer bijna 20 cm hoger en dat kan problemen geven met deuren, drempels en plafonds.
 • Werking van hout. Doordat hout kan uitzetten en krimpen, kunnen er scheuren in de betonlaag ontstaan.

Om deze redenen wordt er meestal niet gekozen voor een nat systeem vloerverwarming op een houten ondervloer, maar voor een droog systeem zoals elektrische vloerverwarming.

Droog systeem vloerverwarming op houten vloer

Is het mogelijk om een houten vloer op vloerverwarming te leggen?

Ja, het is mogelijk om een nieuwe houten vloer op vloerverwarming te leggen. Houd er echter wel rekening mee dat het rendement van massief hout lager is dan bijvoorbeeld het rendement van keramische vloertegels.

Er wordt vaak aangeraden om de houten vloerdelen rechtstreeks op de vloerverwarming te lijmen. Dat geeft een hoger rendement dan een vloer die zwevend wordt gelegd. Bij een zwevende vloer zit er namelijk een isolerende luchtlaag tussen de vloerverwarming en de vloer die de warmte tegenhoudt.

Welke houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Kies altijd voor een houten vloer die op een speciale manier gedroogd is, zodat het hout niet krom gaat staan door temperatuurverschillen in de vloer. Je kunt ook kiezen voor een houtsoort die nauwelijks “werkt”, zoals hardhout.

Let er bij het uitzoeken van een houten vloer dus op of deze speciaal geschikt is voor vloerverwarming. Lamelparket wordt vaak toegepast, maar je kunt ook kiezen voor een parketvloer van eikenhout, merbau, teak, afzelia of kambala.

Wat is het rendement van een houten vloer op vloerverwarming?

Het rendement van een houten vloer op vloerverwarming verschilt per type vloer en hangt af van een aantal eigenschappen zoals:

 • De houtsoort
 • De dikte van de houten vloer
 • Het isolatievermogen
 • Het vloerverwarmingssysteem
 • Het al dan niet gebruiken van een warmtepomp

Zorg in ieder geval dat de warmteweerstand van de vloer zelf niet hoger is dan 0,14 m2K/W. Hoe lager de weerstand, hoe beter de vloer de warmte doorlaat.

Voor een zo hoog mogelijk rendement is het verstandig om te kiezen voor een dunne vloer die direct op de vloerverwarming wordt gelijmd.

Houten vloer vervangen in modern interieur

Vloerverwarming laten leggen door Certo

Heb je een houten ondervloer waar je een nieuwe vloer met vloerverwarming op wilt leggen? Bij Certo kunnen we je daarmee helpen. Wij installeren de juiste vloerverwarming op je houten ondervloer, plaatsen je nieuwe vloer en geven daar volledige garantie op.

We werken uitsluitend met ons eigen personeel zodat jouw vloer snel en deskundig wordt gelegd. Dankzij 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren krijg je bij ons altijd een goed en eerlijk advies. Neem contact met ons op of vraag gratis een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat vloerverwarming leggen

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken