Wat is pvc en hoe zit het met pvc-vloeren?

Pvc is een materiaal waarvan iedereen wel eens gehoord heeft. Het zit in veel producten. Wanneer het om vloerbedekking gaat vraag je je wellicht af “wat is pvc” en “hoe zit het met pvc-vloeren”? Een pvc-vloer ziet er tenslotte heel anders uit dan een regenpijp van pvc. En dat klopt ook, want het pvc dat in vloeren wordt verwerkt, verschilt behoorlijk van het harde pvc waarvan pvc-buizen worden gemaakt.

In deze gids leggen we uit welk pvc er is verwerkt in pvc-vloeren en welke eigenschappen een pvc-vloer zo populair maken. Je leest hier ook wat de verschillen zijn tussen pvc, laminaat en vinyl.

Wat is pvc?

Pvc is een afkorting van polyvinylchloride. Dit is een kunststof die je bijvoorbeeld kent van pvc-buizen, speelgoed en emmers. Deze artikelen zijn gemaakt van hard pvc, maar er bestaat ook zacht pvc.

De zachte soorten pvc ontstaan als er weekmakers worden toegevoegd aan hard pvc. Een weekmaker zorgt ervoor dat het pvc buigzaam en flexibel wordt. Dit zachte pvc wordt gebruikt om pvc-vloeren van te maken.

De belangrijkste eigenschappen van pvc-vloeren

Pvc-vloeren worden steeds populairder, zowel in bedrijven als in woningen. Dat komt omdat pvc een aantal eigenschappen en kenmerken heeft die zeer gewenst zijn voor vloeren. Het gaat om de volgende eigenschappen:

  • Slijtvast. Een pvc-vloer met een goede pu-toplaag gaat zeker 20 jaar lang mee.
  • Makkelijk schoon te maken. Met een stofzuiger en een dweil is deze vloer snel schoon.
  • Geschikt voor vloerverwarming. Pvc kan probleemloos over vloerverwarming heen gelegd worden.
  • Bestand tegen vocht. Met de juiste afdichting is pvc geschikt voor in de badkamer.
  • Geluiddempend. Pvc kan met de juiste ondervloer tot 10 dB aan geluidsreductie opleveren. Het wordt dan ook vaak gebruikt als vloerbedekking in appartementen.
  • Comfortabel. Pvc voelt zacht aan als je er overheen loopt.
  • Veel kleuren. Pvc vloeren zijn verkrijgbaar in vele kleuren, maar ook in houtlook, tegellook en betonlook.

Dankzij deze kenmerken zien we steeds vaker dat er bij het vervangen van een vloer gekozen wordt voor een pvc-vloer.

pvc in badkamer

Wat is het verschil tussen pvc en laminaat?

Pvc met houtlook lijkt aan de buitenkant veel op laminaat. Toch is het niet hetzelfde materiaal. Laminaat is gemaakt van een stevige HDF-kern en een toplaag van kunststof met een houtprint.

Pvc is gemaakt van soepel kunststof en de vloer is dunner dan laminaat. Pvc is hierdoor efficiënter dan laminaat in combinatie met vloerverwarming. Pvc is verder beter bestand tegen vocht en het is een stillere vloer dan laminaat.

Wat is het verschil tussen pvc en vinyl?

Pvc en vinyl lijken sterk op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Beide vloeren bestaan uit meerdere stevige lagen pvc. De bovenste en onderste laag van een vinylvloer zijn iets zachter. Pvc heeft een harde onderste laag, die de vloer sterker maakt.

Vinyl vloeren zijn door hun flexibiliteit wat makkelijker te leggen dan pvc-vloeren. Dun vinyl beschadigt echter sneller dan een pvc-vloer en het is moeilijker te vervangen bij een beschadiging. Vinyl heeft verder grotendeels dezelfde eigenschappen als pvc.

Hoe zit het met pvc-vloeren en vloerverwarming?

Pvc-vloeren kun je combineren met vloerverwarming. Een pvc-vloer laat de warmte van de vloerverwarming heel goed door en voelt van zichzelf al zacht aan, dus het is een prima combinatie.

Soms bestaat er onduidelijkheid of het schadelijk is om pvc met vloerverwarming te combineren. Dat hangt er sterk vanaf welke pvc-vloer je laat leggen. Helaas zitten in sommige goedkope pvc-vloeren stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en jouw gezondheid als de vloer warm wordt. Deze stoffen komen voornamelijk vrij op kamertemperatuur en bij verwarming via vloerverwarming.

Zolang je kiest voor een emissiearme vloer van een gerenommeerd merk kun je pvc prima gebruiken in combinatie met vloerverwarming. In deze vloeren zijn biologische weekmakers verwerkt, die niet schadelijk zijn voor je gezondheid.

Wart is pvc? Pvc vloer in woonkamer

Pvc vloer laten leggen door Certo

Heb je interesse in een pvc-vloer? Certo heeft een breed assortiment aan veilige pvc-vloeren van gerenommeerde merken, die we op professionele wijze voor je kunnen leggen. Ons vaste team van vloerenleggers heeft meer dan 40 jaar ervaring, dus voor elke situatie hebben wij een passende oplossing. Je profiteert bovendien van de garanties die onze CBW-erkenning en VCA-certificering bieden.

Vloer laten leggen? Neem contact op of vraag direct gratis een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken