Het Verschil Tussen Pvc En Vinyl Vloeren

Pvc en vinyl zijn populaire vloeren die je steeds vaker ziet. Een vloer kiezen is meestal geen makkelijke taak en als de vloeren sterk op elkaar lijken wordt het nog moeilijker. Het verschil tussen pvc en vinyl is klein. Wat betreft uiterlijk lijken de vloeren zelfs op elkaar, maar er zijn toch een aantal belangrijke verschillen te benoemen.

In deze gids zetten we de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee kunststof vloeren op een rijtje. Het verschil tussen pvc en vinyl vloeren is niet groot, maar ze kunnen wel invloed hebben op je vloerkeuze.

Wat is het verschil tussen pvc en vinyl vloeren?

Pvc en vinyl vloeren lijken veel op elkaar. In de praktijk worden de namen door elkaar gebruikt, maar er zit wel degelijk een verschil tussen pvc en vinyl.

Materiaal

Beide vloeren bestaan uit meerdere stevige lagen pvc. Pvc staat voor polyvinylchloride. Het verschil tussen pvc en vinyl zit in de onderste en bovenste laag. Bij de vinylvloer zijn deze 2 lagen net iets zachter, waardoor ze flexibeler zijn. Daardoor is vinyl wat makkelijker te leggen. Pvc heeft een harde onderste laag, waardoor de vloer sterker is.

Levensduur

Over het algemeen gaat een pvc-vloer langer mee dan een vinylvloer. De gemiddelde levensduur van een pvc-vloer is dertig jaar. Een vinylvloer gaat gemiddeld tien tot twintig jaar mee. Vinyl met een dikke toplaag gaat langer mee dan vinyl met een dunne toplaag. Let dus op de dikte van de toplaag als je een vinylvloer met een lange levensduur wilt.

Onderhoud

Als het op onderhoud aankomt zit er ook een verschil tussen pvc en vinyl. Vinyl is gevoeliger voor beschadigingen omdat het zachter is dan pvc. Je kunt een vinylvloer echter wel opknappen.

Beide vloeren nemen geen vuil op en zijn vochtwerend. Je kunt ze dus makkelijk schoonmaken met een stofzuiger en een dweil.

Er is geen verschil tussen pvc en vinyl als het aankomt op vloeronderhoud. Dweilen en stofzuigen is voldoende.

Prijs

Vinyl vloeren zijn doorgaans goedkoper dan pvc-vloeren, maar de levensduur is ook korter. Als je dit meerekent, dan is er op de lange termijn in prijs dus niet zo’n heel groot verschil tussen pvc en vinyl.

Gemiddeld kost een pvc-vloer tussen de € 55 en € 75 per m². Vinyl kun je laten leggen vanaf € 30 per m².

Wat zijn de overeenkomsten tussen pvc en vinyl vloeren?

Pvc en vinyl lijken erg op elkaar en hebben dezelfde eigenschappen. Zo bestaan beide vloeren uit meerdere lagen stevig kunststof. Dankzij dat kunststof voelen beide vloeren zacht en comfortabel aan. Wie extra comfort wil, kan beide vloeren combineren met een vloerverwarming.

Beide vloeren bieden ook evenveel mogelijkheden als het gaat om kleuren en dessins. Zo passen ze altijd goed bij je interieur. Wat de vloeren ook met elkaar gemeen hebben, is dat ze gelijmd kunnen worden op de ondervloer. Er is dan wel een stabiele en vlakke ondergrond nodig.

Is zeil hetzelfde als vinyl?

Vinyl en zeil zijn twee verschillende woorden voor dezelfde vloer. Ze zijn van hetzelfde soort kunststof gemaakt. Soms is zeil dunner dan vinyl, dus er kunnen wel kwaliteitsverschillen zijn. Over het algemeen gaat het echter om dezelfde soort vloer.

Wat is het verschil tussen pvc en vinyl qua montage?

Voor het leggen van een pvc-vloer of een vinyl vloer zijn er een aantal verschillen. Voor beide vloeren geldt dat de basisvloer egaal moet zijn.

Een vinyl vloer kan los gelegd worden tot 40 m². In grotere ruimtes wordt vinyl gelijmd. Pvc wordt meestal op de ondervloer gelijmd en dat is arbeidsintensiever. De pvc-stroken worden namelijk strook voor strook geplaatst.

Het laten leggen van een pvc-vloer is duurder, omdat het arbeidsintensiever is en alleen wordt gedaan door professionele stoffeerders.

Zelfklevende PVC vloer

Wat zijn de mogelijkheden met vloerverwarming bij pvc en vinyl?

Pvc en vinyl zijn beide zeer geschikt om over vloerverwarming heen te leggen. De vloeren zijn dun en hebben een lage warmteweerstand in vergelijking met bijvoorbeeld harde vloeren. Pvc en vinyl geleiden de warmte van je vloerverwarming goed, zodat je niet onnodig veel energie verbruikt.

Vinyl en pvc kunnen dus prima in combinatie met vloerverwarming gelegd worden. De vloeren kunnen over watergedragen of elektrische vloerverwarming heen gelegd worden. In combinatie met de zachtheid van de vloer ontstaat zo een hele comfortabele en warme vloer.

Welke vloer gaat langer mee, pvc of vinyl?

Er is een duidelijk verschil tussen pvc en vinyl als het aankomt op levensduur. Vinyl vloeren hebben een kortere levensduur dan pvc-vloeren. Bij goed vloeronderhoud kan een pvc-vloer tot wel dertig jaar meegaan.

Een goede vinyl vloer gaat minder lang mee. Vinyl is wat zachter dan pvc en dat is van invloed op de duurzaamheid. De levensduur van een vinyl vloer ligt tussen de tien en twintig jaar. Pvc gaat dus het langste mee.

Wat is beter pvc of vinyl?

Wil je graag een nieuwe vloer laten leggen, maar twijfel je tussen pvc en vinyl? Kijk dan goed naar je eigen wensen en de omstandigheden waarin de vloer gelegd wordt. Het verschil tussen pvc en vinyl is klein, maar kan je vloerkeuze wel degelijk beïnvloeden.

Is je ondervloer niet zo mooi? Dan kun je het beste kiezen voor vinyl, omdat het zwevend gelegd kan worden. Zoek je een vloer die zo lang mogelijk meegaat? Dan is pvc de juiste keuze. Een pvc-vloer gaat gemiddeld tien jaar langer mee dan vinyl.

Beide vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming en beide vloeren zijn vrij makkelijk te onderhouden. Wil je nog meer weten over pvc of vinyl? Neem dan contact met ons op.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Wil je advies ontvangen over jouw vinyl of pvc vloer?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken