In #5 Stappen Je Vinyl Vloer Opknappen

Vinyl vloeren zijn comfortabel, geluiddempend en verkrijgbaar in talloze kleuren en mooie dessins. Heb jij ook een vinyl vloer laten leggen? Dan vraag je je misschien af hoe je je vloer mooi kunt houden. Een vinyl vloer opknappen is ook zo gedaan.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en vinyl kan soms kwetsbaar zijn.

Daarom informeren we je hier hoe je een vinyl vloer het beste kunt onderhouden en wat je zelf kunt doen om kleine beschadigingen in je vloer te repareren. Zo heb je nog jarenlang plezier van je mooie vloer.

Hoe kun je een vinyl vloer opknappen?

Zit er een kras of een gat in je vinyl vloer? Lees hier hoe je dat op kunt knappen.

Een kras in een vinyl vloer repareren

Krassen in je vinyl vloer kun je repareren met behulp van lasmiddel. Dat gaat als volgt:

 1. Maak de vloer vetvrij met schoon water en wat azijn;
 2. Plak het gebied rond de kras af met tape;
 3. Smeer het lasmiddel op de kras;
 4. Laat het uitharden;
 5. Na het uitharden kun je het eventueel polijsten.

Zorg ervoor dat het lasmiddel alleen op de beschadiging komt. Na het uitharden zie je niets meer van de kras.

Een grote beschadiging in een vinyl vloer repareren

Een grote beschadiging kun je soms zelf repareren door er een nieuw stuk vinyl in te leggen. Leg het nieuwe vinyl zo neer dat de eventuele patronen in de vloer goed doorlopen. Het gat repareer je als volgt:

 1. Snij netjes een stuk vinyl uit wat groter is dan het beschadigde stuk;
 2. Leg het uitgesneden stuk vinyl over de beschadiging heen;
 3. Plak het stuk vinyl stevig vast met tape;
 4. Snij met een scherp mes het stuk wat nodig is (door beide lagen heen);
 5. Verwijder het oude, beschadigde stuk vloer;
 6. Leg het precies op maat gesneden stuk vinyl ervoor in de plaats.

Gebruik je plakvinyl, dan kun je het nieuwe stuk vinyl meteen vastplakken. Eventueel kun je daarna met een lasmiddel de naden een beetje wegwerken, zodat je bijna niets meer ziet van de reparatie.

Vinyl vloer opknappen voor groot onderhoud

Tips om een vinyl vloer te onderhouden

Met goed onderhoud kun je de levensduur van je vinyl vloer verlengen. Het dagelijks onderhoud van vinyl is eigenlijk heel eenvoudig, zolang je rekening houdt met onderstaande zaken.

Deurmat

Zand en vuil zijn de belangrijkste veroorzakers van krasjes in een vinyl vloer. Als je  schoonloopmatten bij de voor- en achterdeur legt, dan kun je het vuil wat het huis binnenkomt met 70% verminderen. Zo krijg je veel minder krassen in je vloer.

Vegen

Samen met de schoonloopmatten helpt dagelijks vegen met een zachte bezem om los vuil van je vloer te verwijderen. Zo voorkom je dat er lelijke krasjes op je vloer komen en blijft je vloer langer in goede staat.

Shampoo

Shampoo is een uitstekend middel om je vinyl vloer mee schoon te maken. Het werkt bijvoorbeeld perfect om haarlak van de vloer af te halen.

Meng een scheutje shampoo met een liter warm water. Even dweilen en daarna afspoelen met een vochtige dweil. 

Azijn

Een vinyl vloer schoonmaken lukt goed met azijn. Los de azijn op in water en dweil je vloer.

Het zuur in de azijn reinigt de vloer voorzichtig en laat geen restjes achter. Dit is een goede manier om je vloer van vinyl in goede conditie te houden. 

Rubber

Rubber kan verbinding aangaan met het vinyl van de vloer en zo gele vlekken veroorzaken. Deze vlekken kun je niet meer verwijderen.

Voorkom dus dat er rubberen voorwerpen in contact komen met je vloer. Leg bijvoorbeeld geen rubberen mat direct op de vloer.

Naaldhakken

Draag liever geen naaldhakken op vinyl. Deze kunnen je vloer namelijk beschadigen. Het resultaat: allemaal kleine putjes in je mooie vloer.

Doe je schoenen dus uit bij de deur, dan blijft je vloer veel langer mooi.

Dempende materialen

Breng dempende materialen aan op de poten van alle meubels die je op het vinyl neerzet. Denk bijvoorbeeld aan beschermende dopjes of laagjes bij de poten.

Ook als meubels niet verplaatst worden kunnen ze door hun gewicht de vloer beschadigen. 

Geen wieltjes

Zorg dat er geen wieltjes zitten onder je tafels, stoelen en banken. Wieltjes laten diepe groeven achter in vinyl, die je er niet zomaar meer uit krijgt.

Kies in plaats daarvan voor meubels met gewone poten en gebruik vilten vloerbeschermers om de vloer in topconditie te houden.

Overbelichting

Vinyl kan verkleuren, vervagen of vergelen onder invloed van zonlicht. Om dit te voorkomen kun je overdag rolluiken of zonwering gebruiken als de zon naar binnen schijnt. 

Grondig reinigen

Als je af en toe de vloer goed wilt schoonmaken, dan kun je gebruik maken van speciale vinyl reinigers. Deze reinigen grondig en tasten de beschermlaag van het vinyl niet aan. Zo blijft je vloer mooi glanzen.

Conclusie

Vinyl vloeren zijn mooi en praktisch. Met het juiste onderhoud kun je er tientallen jaren plezier van hebben. In sommige gevallen kun je kleine beschadigingen aan de vloer zelf opknappen, maar je kunt ook Certo inschakelen.

Wij hebben een ruime collectie zachte en harde vloeren, waaronder vinyl, die we op professionele wijze installeren. Zo leggen we vinyl vloeren op beton en op vloerverwarming.

Alleen Eigen Professionals
VCA-Gecertificeerd & CBW-Erkend
Ruim 40 Jaar Ervaring

Laat je vinyl vloer repareren door professionals

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken