5 PVC eigenschappen en kenmerken

Vloeren van pvc zijn enorm populair, zowel voor bedrijven als voor woningen. Er bestaan alleen nog veel misverstanden over pvc eigenschappen, die vaak te maken hebben met het gebrek aan kennis van het materiaal pvc en de vloeren die ervan gemaakt worden.

Bij Certo werken we regelmatig met vloeren van pvc en we kunnen je er dus alles over vertellen. In dit artikel bespreken we wat pvc is, hoe het in vloeren verwerkt wordt en wat je mag verwachten van de eigenschappen van een vloer die gemaakt is van zacht pvc.

Wat is pvc?

De afkorting pvc staat voor polyvinylchloride, een synthetische stof die de basis vormt voor pvc-vloeren. Zacht pvc ontstaat door het toevoegen van weekmakers aan hard pvc. Een pvc-vloer wordt gemaakt van verschillende lagen zacht pvc en heeft een beschermende toplaag die de vloer beschermt.

Pvc-vloeren zijn verkrijgbaar in drie verschillende systemen:

  1. Klik pvc
  2. Dryback pvc
  3. Pvc met HDF- klik systeem (vergelijkbaar met laminaat)

Klik pvc wordt zwevend op de ondervloer gelegd. Het Dryback systeem wordt verlijmd op de basisvloer. HDF-pvc wordt ook zwevend gelegd, maar het is makkelijker te verhuizen dan klik pvc.

Pvc en vinyl worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende vloeren met verschillende eigenschappen. Wil je nog meer weten over pvc? Lees dan de veelgestelde vragen over pvc.

5 pvc eigenschappen

Pvc vloeren zijn erg populair. Dat komt omdat pvc eigenschappen heeft die het geschikt maakt als vloerbedekking. Hieronder lees je wat de belangrijkste pvc eigenschappen zijn.

1. Goed te bewerken

Zacht pvc is een glad materiaal dat vaak op een rol wordt geleverd. Het is makkelijk op maat te snijden waardoor de vloerbedekking in elke ruimte past zonder dat er al te veel snijverlies optreedt.

2. Waterdicht

Zacht pvc heeft waterafstotende eigenschappen en is dus een waterdicht materiaal. Hierdoor is het ook geschikt voor keukens, toiletten en badkamers.

Houtlook pvc in de badkamer in visgraatpatroon

3. Goed verlijmbaar

Pvc kan makkelijk gelijmd worden op een schone, vlakke en droge ondergrond. Daardoor is deze vloerbedekking makkelijk te leggen. Lijmen zorgt ervoor dat de vloer niet kan verschuiven en dus goed op zijn plaats blijft liggen.

4. Brandvertragend

Aan zacht pvc kunnen vlamvertragers worden toegevoegd. Deze zorgen dat het bij een brand langer duurt voordat de vloer vlam vat. Bij een brand telt elke seconde, dus een vloer met brandvertragende eigenschappen is zeker geen overbodige luxe.

5. Relatief goedkoop

Een ander groot voordeel van pvc is dat het een relatief goedkoop materiaal is. Bij het leggen van een vloer zijn er vaak tientallen vierkante meters vloerbedekking nodig. Een lage prijs is dan gunstig.

Wat is kenmerkend aan een pvc-vloer?

Pvc dankt zijn populariteit aan een aantal pvc eigenschappen die kenmerkend zijn voor dit type vloer. We lichten ze hieronder toe.

Slijtvast

De levensduur van een kwalitatieve pvc-vloer is gemiddeld 20 tot 30 jaar als de vloer goed onderhouden wordt. De vloer gaat dus heel lang mee. Het is echter belangrijk dat de topcoat in goede staat blijft.

Makkelijk schoon te maken

Pvc is heel makkelijk schoon te maken en er zijn over het algemeen geen speciale schoonmaakmiddelen voor nodig. Houd er wel rekening mee dat de toplaag op de lange termijn afslijt. Met goed onderhoud en de juiste producten kan dit weer hersteld worden.

Verkrijgbaar in vele kleuren en dessins

Voor elk interieur is er een passende pvc-vloer. Pvc kan namelijk heel makkelijk bedrukt worden met allerlei kleuren en patronen. Denk bijvoorbeeld aan pvc met een tegellook, houtlook of betonlook.

Pvc eigenschappen vloer

Geschikt voor vloerverwarming

Pvc is geschikt voor vloerverwarming, op voorwaarde dat er geen schadelijke weekmakers zijn verwerkt in de vloer die bij verwarming vrij kunnen komen. Kies daarom altijd voor pvc wat speciaal bedoeld is voor vloerverwarming.

Geluids- en warmte-isolerend

Contactgeluiden worden door pvc uitstekend gedempt. De vloer is hierdoor bijzonder geschikt voor appartementen, woonkamers en kinderkamers. Het materiaal voelt bovendien warm en comfortabel aan als je er overheen loopt.

Een nieuwe pvc-vloer laten leggen

Met de geweldige pvc eigenschappen kan deze vloer zowel in bedrijfshallen als in woningen gelegd worden. Ben jij op zoek naar een nieuwe vloer en overweeg je een pvc vloer? Neem dan eens contact op met Certo.

Wij hebben ruim 40 jaar ervaring met het installeren van allerlei soorten vloeren. We werken uitsluitend met eigen personeel en we zijn bovendien CBW-erkend en VCA gecertificeerd. Bij ons ontvang je altijd volledige garantie op de vloer.

Een nieuwe pvc vloer laten leggen? Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Een nieuwe pvc vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken