Is een pvc-vloer met vloerverwarming schadelijk of niet?

Wil je een nieuwe vloer met vloerverwarming laten leggen, maar maak je je zorgen over de veiligheid van pvc-vloeren? Dan kun je je afvragen of pvc wel zo’n goede keuze is. Zorg er in ieder geval voor dat je goed geïnformeerd bent over dit onderwerp, want er bestaan hier veel misverstanden over.

Wanneer pvc wel en niet schadelijk is, leggen we uit in dit artikel. Niet alle pvc-vloeren zijn namelijk ongezond. Je leest hier ook welke pvc-soorten je het beste kunt kiezen om je woonomgeving gezond te houden, en op welke keurmerken je moet letten. Mocht je nog meer willen weten over pvc, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Is een pvc-vloer in combinatie met vloerverwarming schadelijk of niet?

Pvc-vloeren kunnen schadelijke stoffen bevatten, zoals weekmakers, zware metalen en vluchtige organische stoffen zoals formaldehyde. Doorgaans zijn het echter de goedkope pvc-vloeren van mindere kwaliteit, zonder keurmerk, die deze stoffen bevatten. Na verloop van tijd skunnen deze vloeren schadelijke stoffen afgeven die de pvc-vloer giftig maken voor kleine kinderen, huisdieren en voor jezelf.

Als deze goedkope pvc-vloeren worden gecombineerd met vloerverwarming, wordt dat effect versterkt. De warmte van de vloerverwarming laat de vluchtige stoffen sneller vrijkomen in het binnenklimaat, met nadelige effecten op de gezondheid.

Kies daarom altijd voor een pvc-vloer met keurmerk. Zelfs in combinatie met vloerverwarming zijn deze vloeren niet schadelijk voor je gezondheid. Alle vloeren die we bij Certo aanbieden zijn voorzien van een keurmerk. Onze vloeren zijn dus veilig in combinatie met vloerverwarming.

pvc of laminaatvloer bij soorten vloerverwarming

Wat zijn weekmakers?

Pvc-vloeren kunnen weekmakers bevatten. Dit zijn chemische stoffen die tijdens de fabricage worden gebruikt om het pvc soepel te maken. Weekmakers zijn vluchtige stoffen die negatieve effecten hebben op het milieu en onze gezondheid.

Fabrikanten van pvc-vloeren zijn daarom op zoek gegaan naar minder schadelijke alternatieven. De betere vloermerken gebruiken bio-weekmakers op sojabasis met een lage emissiewaarde. Pvc-vloeren met dergelijke weekmakers scheiden geen gevaarlijk stoffen af. Dergelijke vloeren zijn herkenbaar aan het ECO+ keurmerk of het DIBt keurmerk. Ze zijn een goede keuze als je het belangrijk vindt dat je pvc-vloer veilig is.

Het verschil tussen een nieuwe en gerecyclede pvc-vloer

Het maakt uit of je kiest voor een nieuwe of een gerecyclede pvc-vloer.

Het is lastig om te achterhalen welke grondstoffen precies zijn gebruikt voor gerecyclede pvc-vloeren. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van verschillende gebruikte vloeren, om daarmee ‘nieuw’ pvc te maken. Zowel de kwaliteit als de schadelijkheid kunnen hierdoor niet goed worden bepaald.

In het geval van een pvc-vloer kun je dus beter kiezen voor een nieuwe vloer. De herkomst van de grondstof is bekend en het is duidelijk welke stoffen in het pvc verwerkt zijn. Als de vloer dan ook nog een keurmerk draagt dat aanduidt dat er geen schadelijke stoffen en weekmakers gebruikt zijn, dan mag je er vanuit gaan dat het om een veilige vloer gaat.

Bestaan er pvc-vloeren zonder schadelijke stoffen?

Niet alle pvc-vloeren bevatten schadelijke stoffen. We zagen al dat in nieuwe vloeren doorgaans minder giftige stoffen zitten dan in gerecyclede vloeren. Er zijn fabrikanten die geen gebruik meer maken van ftalaten als weekmakers. In plaats daarvan kiezen ze voor weekmakers op biologische basis.

Biologische weekmakers zijn stoffen die niet schadelijk zijn voor mensen en hun omgeving. Bij de productie van dit pvc wordt gebruik gemaakt van duurzame sojaolie om de vloer zijn soepele eigenschappen te geven. De schadelijke ftalaten worden bij dit proces niet meer gebruikt en zitten dus niet meer in de vloer.

Pvc vloerverwarming schadelijk voor mens en dier

Waarom kiezen voor een pvc-vloer?

Ondanks dat pvc-vloeren nadelen hebben en er soms giftige stoffen in verwerkt zitten, kiezen veel mensen toch vaak voor een pvc-vloer. Dat komt doordat een pvc-vloer ook heel veel voordelen heeft, vooral als er gekozen wordt voor een combinatie met vloerverwarming. Een pvc-vloer heeft de volgende voordelen:

Als er gekozen wordt voor pvc in combinatie met vloerverwarming, dan is het verstandig om de pvc-vloer te laten leggen door professionals. Zij weten precies welke pvc-vloeren veilig zijn en dus weinig effect hebben op het binnenklimaat, waardoor je woonomgeving gezond blijft. Meer weten over de eigenschappen van pvc? Lees dan onze antwoorden op veelgestelde vragen over pvc.

Laat je pvc-vloer leggen door Certo

Ben je uitgekeken op je oude vloer en overweeg je een pvc-vloer? Certo kan je oude vloer verwijderen en een nieuwe pvc-vloer leggen. Kies bijvoorbeeld voor een mooie Hongaarse punt vloer.

Bij ons kun je rekenen op de garanties van onze CBW-erkenning en VCA-certificering. We hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren en werken alleen met ons eigen personeel. Zo kun je snel genieten van je nieuwe vloer.

Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat je pvc-vloer leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken