Hongaarse Punt Vloer Leggen
Heb je wel eens een Hongaarse punt vloer gezien? Deze houten vloeren lijken veel op een parketvloer in de vorm van een visgraat, maar de planken worden in een ander patroon gelegd. Deze twee vloeren worden daardoor vaak door elkaar gehaald.
Een Hongaarse punt vloer heeft een klassieke uitstraling die goed past bij de stijl van een boerderij, landhuis of een monumentaal pand. Maar deze vloer misstaat ook zeker niet in een modern interieur.
Hongaarse punt vloeren hebben een stijlvolle uitstraling en gaan jaren mee. We vertellen je hieronder alles wat je moet weten over deze prachtige vloeren.
Wat is Hongaarse punt vloer?
Een Hongaarse punt vloer is een massieve houten vloer die erg veel lijkt op een visgraat parketvloer.
De Hongaarse punt vloer heeft een elegant uiterlijk en oogt rustiger dan een parketvloer met een visgraat patroon. Hierdoor past zo’n vloer zowel in een modern als een klassiek interieur. Je ziet deze vloer steeds vaker in appartementen en woningen.
De punt vloer is een Italiaanse vloer die in de 16e eeuw populair werd in paleizen en kastelen. Men weet eigenlijk niet waar de naam Hongaarse punt vandaan komt, want het legpatroon is in Italië ontstaan. Ondanks de wat mysterieuze naam is deze vloer prachtig om te zien.
Wat is het verschil tussen Hongaarse punt en visgraat?
Bij een visgraat vloer worden de houten planken in een hoek van 90 graden tegen elkaar aangelegd. Zo ontstaat er een patroon dat vrij druk is, zeker als er verschillende kleuren hout door elkaar worden gebruikt.
Een Hongaarse punt vloer oogt anders, omdat de planken niet onder een hoek van 90 graden worden gelegd, maar onder een hoek van 45 of 60 graden. Dat oogt rustiger dan een visgraatpatroon.
Andere verschillen zijn de belijning en de groeven. Bij een visgraat zijn de groeven trapsgewijs, maar bij een Hongaarse punt liggen de bovenste gedeelten van de planken tegen elkaar aan. Hierdoor ontstaat er een patroon van een punten vloer, dat eruitziet als de strepen op het uniform van een sergeant.
Wat kost Hongaarse punt vloer?
Een Hongaarse punt vloer kan gemaakt worden van verschillende materialen. Traditioneel is het een houten vloer, waarbij de planken in een vast patroon worden gelegd.
Het leggen van deze harde vloeren kost vanaf 70 á 80 euro per vierkante meter en dit kan oplopen tot 300 euro per m2, afhankelijk van de kwaliteit. Een Hongaarse punt vloer van Lamelparket kost tussen de 60 en 65 euro per vierkante meter.
Tegenwoordig zijn er ook kunststof vloeren te koop waar het Hongaarse punt patroon op geprint is. Denk bijvoorbeeld aan klik PVC, vinyl of kliklaminaat.
Deze vloeren zijn wat beter geschikt om over vloerverwarming heen te leggen dan een massieve houten vloer. Het leggen van deze vloeren kost tussen de 30 en 50 euro per vierkante meter.
Vloersoorten voor een Hongaarse punt vloer
Het patroon van een Hongaarse punt vloer kan voor verschillende vloersoorten gebruikt worden. Denk hierbij aan laminaat, parket, pvc-vloeren, bamboe, tegels en kurk. Deze vloeren kunnen gelegd worden op een geschikte ondergrond.
Zo kun je alleen een pvc-vloer laten leggen op een gladde, stabiele en vlakke ondergrond. Laminaat, bamboe en parket worden zwevend gelegd. Dit houdt in dat er een ondervloer onder komt te liggen. Tegels kunnen in een Hongaars puntpatroon in cement worden gelegd.
Houtsoorten voor Hongaarse punt
Er zijn diverse houtsoorten die in een Hongaarse punt gelegd kunnen worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:
- Kambala
- Eiken
- Merbau
- Afzelia
- Noten
- Essen
- Beuken
- Teak
- Esdoorn
De uitstraling van de vloer kan ook veranderd worden door de afwerking. Zo kan een houten vloer afgewerkt worden met naturel olie, kleur olie of lak.
Kun je zelf een Hongaarse punt vloer leggen?
Dat kan alleen als je jarenlange ervaring hebt met het leggen van parketvloeren. Het leggen van een houten Hongaarse punt gebeurt namelijk op een ambachtelijke manier. Eerst wordt de spaanplaat ondervloer gelegd. Dan wordt de Hongaarse punt op de ondervloer verlijmd en vastgenageld.
We raden je af om deze vloer zelf te leggen, want het is specialistisch werk. Laat dit dus over aan de professionals van Certo. Wij hebben de ervaring en het vakmanschap in huis dat nodig is om deze schitterende vloer te kunnen leggen.