3 alternatieven voor bamboe vloeren

Ben je bezorgd om het milieu en denk je daarom na over een duurzame vloerbedekking? De laatste jaren kiezen steeds meer mensen en bedrijven voor milieuvriendelijke alternatieven bij de inrichting van een woning of kantoor.

Een van de duurzaamste vloeren is de bamboe vloer. Bamboe vloeren zijn gemaakt van 100% natuurlijk materiaal, waardoor het produceren van deze vloer geen schade oplevert voor het milieu. We laten hier zien wat je mag verwachten van een bamboe vloer en welke 3 alternatieven voor bamboe vloeren er zijn.

Wat zijn bamboe vloeren?

Bamboe vloeren zijn duurzame vloeren die gemaakt worden van een snel groeiende bamboesoort. Er is daardoor geen ontbossing nodig om de bamboe te kunnen oogsten. Het type bamboe dat wordt gebruikt, is ook geen voedsel voor reuzenpanda’s. Zij hebben dus ook niet te lijden onder de bamboeteelt.

Bamboevloeren zijn een van de duurzaamste vloeren van dit moment. Verschillende instanties hebben bamboe een keurmerk gegeven dat duidt op duurzaamheid op het gebied van milieu, kwaliteit en sociale omstandigheden. Een bamboevloer is ook duurzaam omdat de vloer lang meegaat. Het bamboehout is hard, waardoor de vloer stevig is.

De voordelen van bamboe zijn:

 • Bamboevloeren hebben een natuurlijke, warme uitstraling.
 • Geschikt voor intensief gebruik.
 • Een bamboevloer kan gecombineerd worden met vloerverwarming.
 • Bamboe heeft een hoge vezeldichtheid waardoor de vloer geschikt is als je een allergie of een aandoening van de luchtwegen hebt.
 • Zeer duurzaam, omdat de vloer steeds opnieuw gelakt kan worden.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: vloeren van bamboe zijn relatief goedkoop.

Bamboevloeren worden gelegd als een parketvloer waarbij de bamboe planken tegen elkaar aan worden gelegd. Twijfel je nog? Dan zijn er ook alternatieven.

Bamboe vloeren in visgraatpatroon in de woonkamer

Redenen om te kiezen voor een bamboe alternatief

Bamboe is een duurzame vloer met een warme uitstraling. Net zoals elke andere vloer, heeft ook de bamboe vloer enkele nadelen.

Nadelen van een bamboevloer zijn:

 • Niet kleurvast: bamboe kan verkleuren onder invloed van direct zonlicht.
 • Weinig variatie: bamboe is een natuurproduct, dus het assortiment bamboe vloeren bestaat slechts uit enkele kleuren.
 • Lage vochtbestendigheid: bamboe vloeren zijn minder goed bestand tegen vocht en niet geschikt voor de badkamer, keuken of het toilet.

Ben je op zoek naar een duurzame vloer met een warme uitstraling, maar zie je de nadelen van bamboe niet zo zitten? Dan zijn er een aantal alternatieve vloeren die dezelfde uitstraling hebben als bamboe.

3 alternatieven voor bamboe vloeren

Als je op zoek bent naar een alternatief voor een bamboe vloer, dan zijn houten vloeren een goede keuze, omdat deze ook gemaakt zijn van een natuurlijk materiaal. Zoek je een vloer die ook geschikt is voor de badkamer? Dan is een pvc-vloer een duurzaam alternatief.

We laten hier zien wat de voor- en nadelen van deze vloeren zijn in vergelijking met een bamboevloer.

1. Houten vloer

Houten vloeren lijken veel op bamboe vloeren. Dat geldt met name voor de lichtere houtsoorten zoals eikenhout.

Als je kiest voor een duurzame houten vloer met het FSC-keurmerk, dan kies je voor een lokale houtsoort die over een korte afstand getransporteerd is. Het gebruikte hout is geschikt voor herplant. Vind je duurzaamheid belangrijk? Let dan zeker op dit FSC-keurmerk.

Voordelen

 • Houten vloeren hebben ook een natuurlijke uitstraling, net als bamboe.
 • Gelakte houten vloeren zijn beter bestand tegen vocht dan bamboe en dus ook geschikt voor de keuken.
 • Houten vloeren zijn sterk en met een goede lak zijn ze krasvaster dan bamboe.
 • Eiken vloeren hebben veel meer afwerkmogelijkheden dan bamboe. Er is een ruime keuze in kleuren waardoor houten vloeren in ieder interieur passen.

Nadelen

 • Hout werkt onder invloed van vocht en temperatuurschommelingen. Daardoor zijn niet alle houtsoorten geschikt voor vloerverwarming. Veel soorten bamboe zijn goed bestand tegen temperatuurschommelingen en vocht. Deze vloeren combineren goed met vloerverwarming.
 • Bamboe is een plant die snel groeit, terwijl bomen van hardhout soms tientallen jaren moeten groeien. Hardhout is daardoor moeilijker te vervangen. Bamboe groeit zo snel dat de impact op het milieu bijna verwaarloosbaar is.

Pvc-vloer in de keuken

2. Parketvloer

Parket is een tweede alternatief voor bamboe vloeren, omdat het ook is gemaakt van een natuurlijk materiaal. In de toplaag van parket zit echt hout verwerkt, waardoor het er uitziet als een echte houten vloer.

Voordelen

 • Parketvloeren die geschuurd en gelakt zijn, zijn krasbestendiger dan bamboe parket.
 • Een houten parketvloer heeft nerven en noesten die de vloer karakter geven. Bamboe toont vooral nerven en oogt daardoor rustiger.
 • Houten parket is minder gevoelig voor verkleuring door zonlicht.

Nadelen

 • Een bamboevloer heeft een gladdere structuur dan een houten vloer. De vloer heeft minder karakter dan een houten parketvloer.
 • De kleur van een houten parketvloer is relatief donkerder dan die van een bamboe parketvloer. Eiken parket heeft ongeveer dezelfde kleur.
 • Bamboeparket is makkelijker te leggen en heeft meer mogelijkheden, zoals het toepassen van twee kleuren in één vloer. Bij een parketvloer zijn er minder mogelijkheden.

3. Pvc vloer

Vind jij vooral de natuurlijke uitstraling van een bamboevloer mooi, maar geef je wat minder om het duurzame karakter? Dan kan een pvc-vloer met een bamboelook een goed alternatief zijn. Deze vloeren hebben de uitstraling van bamboe, maar zijn makkelijker in onderhoud.

Voordelen

 • Een kwalitatief hoogwaardige pvc-vloer kan een levensduur van wel 30 jaar hebben. Dat is vergelijkbaar met de levensduur van een bamboevloer.
 • Pvc is goed bestand tegen vocht en daardoor geschikt voor keukens en badkamers. Bamboe is minder goed bestand tegen vocht.
 • Pvc is dunner en geleidt warmte beter dan een bamboe vloer. Pvc is daardoor beter geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Nadelen

 • Pvc wordt niet gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is daardoor minder duurzaam dan bamboe.
 • Bamboeparket kan zwevend geplaatst worden, terwijl pvc vaak verlijmd wordt op een gladde, stabiele ondergrond.

Een bamboe vloer kopen is niet iets wat je elke dag doet. Bovendien zijn bamboe vloeren niet goedkoop. Laat je dus altijd goed voorlichten door een vloerenspecialist.

PVC vloeren Eindhoven bij Corina Lingerie

Vloer laten leggen door Certo

Heb je ook interesse in zo’n duurzame en schitterende bamboevloer of een alternatief? Kom onze vloeren eens bekijken en informeer ook naar onze legservice.

Wij hebben ruim 40 jaar ervaring en werken alleen met ons eigen personeel. Wij leggen alle vloeren met garantie, zodat je jarenlang kunt genieten van je nieuwe vloer. Vloer laten leggen? Neem contact op of vraag nu een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken