Houten vloer in keuken – De voor- en nadelen

In veel huiskamers liggen schitterende houten vloeren. Het is dus logisch dat je deze vloer ook graag in je open keuken wilt neerleggen. Gelukkig is dat mogelijk, maar dan heeft de vloer wel wat extra aandacht nodig. We leggen hier uit wat de voor- en nadelen zijn van een houten vloer in keuken.

De voordelen van een houten vloer in keuken

Overweeg je om een houten vloer in de keuken te leggen? Bekijk dan eens onderstaande voor- en nadelen om een goed afgewogen beslissing te nemen. We beginnen met de voordelen.

Warme uitstraling

De warme uitstraling van een houten vloer past perfect bij een gezellige woon- of leefkeuken. Het natuurlijke karakter van de houten vloer in keuken zorgt voor extra sfeer en gezelligheid en dat past natuurlijk uitstekend bij een keuken.

De vloer kan doorgelegd worden naar de woonkamer

Met een open keuken in huis kan het mooi zijn om de vloer vanuit je woonkamer door te leggen naar de keuken. De keuken en de woonkamer zijn geen aparte ruimtes meer, maar lopen in elkaar over. Zo ontstaat een mooi geheel waardoor je huis groter lijkt.

De vloer wordt gelegd nadat de keuken is geplaatst

Bij het bestellen van een nieuwe keuken krijg je vaak te maken met wachttijden. Dan is het goed om te weten dat de houten vloer pas wordt gelegd nadat de keuken is geplaatst. Zo is de kans op beschadigingen aan de vloer minimaal en blijft je vloer op zijn mooist.

Houten vloer in keuken met moderne look

De nadelen van een houten vloer in keuken

Houdt echter ook rekening met de nadelen van een houten vloer in keuken. We noemen hier de drie belangrijkste nadelen.

Een houten vloeren slijt sneller

De keuken wordt vaak intensief gebruikt. Er wordt gekookt en er wordt vaak over de vloer heen gelopen. De vloer wordt bovendien ongelijkmatig gebruikt en vaker schoongemaakt. Als de vloer niet goed beschermd wordt, dan ontstaan er snel slijtageplekken.

Een houten keukenvloer wordt snel vochtig

De houten keukenvloer slijt niet alleen sneller, maar zal ook een stuk vochtiger worden dan de vloer in de woonkamer. Water wordt snel gemorst bij het handen wassen, bij het openen van de vaatwasser of als de hond zijn drinkbak omgooit.

Een houten vloer beschadigt sneller in de keuken

In de keuken valt er regelmatig van alles op de vloer. Hierdoor kunnen vlekken ontstaan die in de vloer trekken. Er kan ook bestek of andere voorwerpen op de grond vallen. Het kan de houten vloer in de keuken sneller beschadigen dan in andere ruimtes in je huis.

Houten keukenvloer beschermen

Om een houten vloer onderhoudsvriendelijker te maken en beter te beschermen, kunnen verschillende toplagen over de vloer aangebracht worden.

Een goede en sterke beschermlaag maakt een houten vloer geschikt voor in de keuken. De twee belangrijkste beschermlagen zijn olie/wax en lak.

Houten vloer in de olie zetten

Door een houten vloer te behandelen met olie of hardwax, onstaat er een sterke en goede beschermlaag en verdiept de kleur van het hout. Olie en hardwax dringen door tot in de poriƫn van het hout, zodat de vloer goed beschermd is tegen vocht, vuil en vlekken.

De olie slijt op een natuurlijke manier, waardoor slijtage niet opvalt. De vloer moet wel elk jaar opnieuw geolied worden.

Houten vloer lakken

Houtlak wordt soms wel in acht lagen aangebracht en kan de vloer tot 15 jaar beschermen. Je hoeft de vloer niet jaarlijks bij te werken, maar alleen af en toe te behandelen met polish.

Een gelakte vloer kan helaas niet plaatselijk bijgewerkt worden. Er kunnen ook looppaden en slijtageplekken ontstaan, die dan geschuurd en opnieuw gelakt moeten worden.

Houten vloer in witte keuken

Alternatieven voor een houten vloer

Weet je nog niet zeker of je wel een houten vloer in keuken wilt? Dan is het goed om te weten dat er ook een paar goede alternatieven zijn.

Pvc met houtlook

Pvc met houtlook is een goed alternatief voor een houten keukenvloer. Pvc is waterdicht, comfortabel, slijtvast en makkelijk te onderhouden.

Laminaat met coating

Laminaat met een waterproof coating is perfect als je een vloer met houtlook zoekt voor je keuken. Laminaat is makkelijk te leggen en makkelijk in onderhoud. Door de waterproof coating is de vloer ook bestand tegen het morsen van water.

Eerst de keuken of eerst de vloer plaatsen?

Bij het plaatsen van een nieuwe keuken vraag je je misschien af of je het beste eerst de keuken kunt plaatsen, of juist eerst de vloer.

  • Bij keukens zonder voorzetplint plaats je eerst de vloer en dan zet je de keuken er overheen.
  • Bij keukens met voorzetplint plaats je eerst de keuken en daarna leg je de vloer er zwevend tegenaan.

Vloer in keuken laten leggen door Certo

Certo kan een prachtige vloer in je keuken en eventueel ook in je woonkamer leggen. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren en geven garantie op alle vloeren die we installeren.

Professioneel werken vinden wij van groot belang, dus we werken uitsluitend met eigen personeel. Meer weten? Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Houten vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken