Houten vloer in de olie zetten

Ben je gevallen voor een prachtige houten vloer? Dan wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Een houten vloer in de olie zetten zorgt ervoor dat de natuurlijke uitstraling van het hout behouden blijft en dat de vloer wordt beschermd.

Een houten vloer in de olie zetten is geschikt voor vele houtsoorten zoals eikenhout, hardhout en beuken. Het kan op nieuw hout worden aangebracht, maar ook op een bestaande houten vloer. Wat er allemaal komt kijken bij het oliën van een houten vloer, dat lees je hier.

Hoe vaak moet je een houten vloer oliën?

Vloerolie beschermt een houten vloer tegen beschadigingen en vlekken. Na het aanbrengen van de olie trekt dit in het hout, waar het een slijtlaag vormt. Door het lopen over de vloer en het verschuiven van meubels, zal deze slijtlaag steeds dunner worden. Wij raden daarom aan om een houten vloer één keer per jaar opnieuw te oliën.

Waarom moet je een houten vloer in de olie zetten?

Er zijn verschillende goede redenen om een houten vloer in de olie te zetten, namelijk:

  • De olie zorgt voor een beschermlaag op het hout.
  • Olie droogt sneller dan houtwas of lak,
  • Kleine krasjes kun je plaatselijk bijwerken met olie en schuren is vaak niet nodig.
  • Met de houtolie kun je een warme kleur aan het hout geven.
  • De natuurlijke uitstraling blijft zichtbaar.
  • Met olie kun je een oude houten vloer een tweede leven geven.

Houten vloer olien

Hoe kun je een houten vloer in de olie zetten?

Je kunt zelf een houten vloer in de olie zetten of het laten doen door professionals. Uitbesteden is handig als je weinig tijd hebt, de vloer geschuurd moet worden en je niet het risico wilt lopen dat de vloer vlekkerig wordt.

Moet je de vloer eerst schuren?

Of je de vloer eerst moet schuren, hangt af van de situatie. Is de vloer niet regelmatig in de olie gezet, of gaat het om een gelakte vloer? Dan raden we zeker aan om de vloer eerst goed te schuren. Vloeren die elk jaar geolied worden, hoeven meestal niet geschuurd te worden.

Kun je een houten vloer handmatig oliën?

Het is zeker mogelijk om een vloer handmatig te oliën. Bij het handmatig oliën wordt er meerdere keren met een roller of kwast een dunne laag olie op het hout aangebracht, totdat de poriën van het hout verzadigd zijn. Tijdens het aanbrengen wordt overtollige olie met een katoenen doek verwijderd.

Een houten vloer in de olie zetten met de hand is een tijdrovende klus en is erg vermoeiend om te doen, zeker als het gaat om een groot vloeroppervlak. Het is makkelijker om de vloer te oliën met een speciale machine.

Hoeveel lagen olie moet je aanbrengen?

Voordat de olie aangebracht wordt, is het belangrijk om de vloer te schuren, schoon te maken en te ontvetten. Daarna kun je de vloer gaan oliën. Laat de olie goed intrekken.

Breng de olie net zo vaak aan totdat het hout helemaal verzadigd is. Gemiddeld heb je daar twee á drie lagen voor nodig.

Houten vloer in de olie zetten 2

Hoe lang moet de olie drogen?

Nadat de olie is aangebracht, moet het drogen. Laat de olie tien minuten drogen zodat het goed intrekt. Je kunt daarna de overtollige olie weghalen met een doek, waarna je eventueel nog een nieuwe laag olie aanbrengt.

Als het hout verzadigd is, laat je de geoliede vloer minimaal twee tot drie uur drogen. Je mag daarna voorzichtig over de vloer lopen. Na 24 uur is de vloer volledig uitgehard en beloopbaar.

Houten vloer in de olie zetten met Certo

Wil je een houten vloer laten leggen? Wij kunnen je helpen. Certo is een professioneel bedrijf dat jouw houten vloer netjes legt.

Onze vakbekwame medewerkers zorgen voor een prachtig resultaat. Neem contact op of vraag nu een gratis offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Houten vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken