Welke dikte laminaat moet ik kiezen?

Laminaat kiezen is geen eenvoudige klus. Je moet letten op de kleur, de breedte van de planken, de kwaliteit, of het combineert met de vloerverwarming en nog meer. Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien, is welke dikte laminaat je moet kiezen. Laminaat is namelijk verkrijgbaar in verschillende diktes, waarbij de dikte vaak een maatstaf is voor de kwaliteit en de levensduur van de laminaatvloer.

De dikte is ook belangrijk om te kunnen inschatten hoe hoog de vloer straks wordt. De kamerdeur moet tenslotte nog wel open kunnen nadat het laminaat is gelegd. In dit artikel leggen we uit waarom de dikte van laminaat belangrijk is en hoe je de beste dikte laminaat kiest. We vertellen ook hoe het zit met laminaat op vloerverwarming. Lees dus verder als je wil weten welke dikte laminaat je moet kiezen.

Waarom is de dikte van laminaat belangrijk?

Laminaat bestaat uit verschillende lagen, waaronder een harde kern van high density fibreboard (HDF) en een toplaag van melaminehars. Het verschil tussen dik en dun laminaat is dat bij dun laminaat alle lagen dunner zijn. Dun laminaat is daardoor flexibeler en minder goed bestand tegen de beweging die ontstaat als er over de vloer wordt gelopen.

Door de krachten die op het kliksysteem inwerken, kan het op termijn kapot gaan. Dikker laminaat is minder flexibel en daardoor beter bestand tegen zware meubels en veel lopen. De dikste laminaatvloeren zijn zelfs bestand tegen jarenlang intensief gebruik.

De dikte van het laminaat heeft nog een ander effect. Laminaat is een harde vloer waarop loopgeluiden goed hoorbaar zijn. Dat effect wordt extra versterkt als de laminaatvloer dun is. Dik laminaat is beter in staat om contactgeluiden te dempen, alhoewel het een gehorige vloer blijft. Met de juiste ondervloer kun je veel geluiden dempen. In appartementen is het zelfs verplicht om een geluiddempende ondervloer aan te brengen.

Opbouw van laminaat

Welke dikte laminaat bestaat er?

Er zijn verschillende soorten laminaat te koop, zoals tegel laminaat en visgraat laminaat. De kwaliteit van laminaat verschilt per soort en per merk. Over het algemeen varieert de dikte van laminaat van 7 mm tot 12 mm. Als vuistregel geldt: hoe dikker het laminaat is, hoe beter de kwaliteit en levensduur. Dat heeft te maken met de manier waarop laminaat is opgebouwd.

Hoe dikker je laminaat, hoe dikker de HDF-kern die erin zit en hoe beter de kwaliteit. Dunner laminaat kan ook van goede kwaliteit zijn, maar dan moet de HDF-kern een hoge dichtheid hebben. Dat zorgt voor een stevige plank. Bovendien bestaat dan de kans dat de slijtlaag dunner is, omdat het laminaat anders te dik wordt. En juist die slijtlaag is heel belangrijk voor de levensduur. Wil je niet te veel aan een laminaatvloer uitgeven? Houd er dan rekening mee dat de levensduur beperkt kan zijn.

Gebruiksklasse laminaat

De dikte laminaat geeft niet altijd aan hoe intensief de vloer gebruikt mag worden. Om te zorgen dat je makkelijk kunt zien waarvoor het laminaat geschikt is, wordt laminaat onderverdeeld in de volgende gebruiksklassen.

  • W21: licht woongebruik (geschikt voor een zolder)
  • W22: gemiddeld woongebruik (geschikt voor een slaapkamer)
  • W23: zwaar woongebruik (geschikt voor een woonkamer)
  • W31: licht commercieel gebruik (geschikt voor kleine kantoren)
  • W32: gemiddeld commercieel gebruik (geschikt voor een winkel of café)
  • W33: zwaar commercieel gebruik (geschikt voor grotere kantoren)
  • W34: extreem zwaar commercieel gebruik (geschikt voor bijvoorbeeld een luchthaven)

Er wordt onderscheid gemaakt tussen laminaat voor woongebruik en laminaat voor commercieel (projectmatig) gebruik. Kies je voor laminaat in huis, dan is het meestal niet nodig om overal in huis hetzelfde laminaat te leggen. Door in bepaalde ruimtes te kiezen voor dunner laminaat, kun je kosten besparen. Houd wel altijd rekening met de dikte van de ondervloer en de totale hoogte van het laminaat.

Dikte laminaat

Beste dikte laminaat voor verschillende woonruimtes

Bij het kopen van een nieuwe vloer wil je natuurlijk weten welke laminaat dikte je nodig hebt. Dat is niet overal hetzelfde. Elke ruimte in je huis stelt zo zijn eigen eisen aan de vloer. Een zolder- of slaapkamervloer wordt meestal minder intensief gebruikt dan de woonkamer. In de woonkamer kun je dus een andere kwaliteit vloer neerleggen dan in de andere ruimtes.

Voor de gang, hal, keuken en woonkamer kun je het beste kiezen voor een laminaatvloer met een dikte tussen 8 en 10 mm. Dikker kan natuurlijk ook. In deze ruimtes wordt veel gelopen en dat vraagt om dikker laminaat. Het kliksysteem is steviger en de vloer stabieler waardoor deze beter bestand is tegen intensief woongebruik.

Als je op de slaapkamer, overloop en zolder ook laminaat wilt leggen, dan kun je kiezen voor laminaat met een dikte van 6-7 mm. Maak voor de badkamer gebruik van waterbestendig laminaat.

Voor een kantoor of winkel kies je laminaat dat geschikt is voor commercieel gebruik. Dit zijn vloeren met een dikte van 10 mm en meer. Deze vloeren zijn goed bestand tegen veelvuldig lopen en schoonmaken.

Heeft vloerverwarming invloed op de dikte laminaat die ik moet kiezen?

Wil je laminaat op vloerverwarming leggen? Dan heeft dat geen invloed op de dikte van het laminaat. De warmteweerstand van de vloer is veel belangrijker, zodat je vloerverwarming efficiënt werkt.

Zo is het verschil in warmteweerstand tussen laminaat van 7 mm en laminaat van 12 mm maar 0,02m²K/W. Dat is heel weinig, vooral als je bedenkt dat de warmteweerstand van de laminaatvloer plus ondervloer samen niet hoger dan 0,15m²K/W mag zijn. De keuze van de ondervloer heeft meer invloed op de warmteweerstand dan de dikte van de laminaatvloer.

Laminaat laten leggen door Certo

De professionals van Certo hebben meer dan 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren. Vraag ons dus gerust om advies bij het bepalen van de juiste dikte laminaat voor jouw toekomstige vloer. Natuurlijk kunnen we de vloer ook op professionele wijze voor je leggen, met volledige garantie. Daarbij werken we met ons eigen personeel. Zo kunnen we snel jouw vloer installeren en kun jij gaan genieten van je nieuwe laminaatvloer.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloeradvies nodig?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken