De 4 beste opties voor een nieuwe garage vloer

Krijgt jouw garage een opknapbeurt en ben je op zoek naar een nieuwe garage vloer? Dan zijn er een aantal vloeren die daarvoor geschikt zijn.

Natuurlijk worden er aan een professionele werkplaatsvloer andere eisen gesteld dan aan een vloer voor een garage bij een woning, maar er zijn wel wat overeenkomsten. We laten hier zien wat de vier beste opties zijn voor een nieuwe garagevloer.

Waar moet een garage vloer aan voldoen?

De eisen waaraan een garagevloer moet voldoen, zijn afhankelijk van het gebruiksdoel. Gebruik je de garage alleen als extra opslagruimte? Dan is een betonvloer of cementdekvloer meer dan voldoende. Wordt de garage ook een werkplek? Dan moet de vloer duurzaam, slijtvast en vloeistofdicht zijn. De vloer krijgt namelijk veel te verduren.

Een goede garagevloer moet een aantal eigenschappen hebben waardoor de vloer goed functioneert. Deze eigenschappen zijn:

  • Geschikt voor zware belasting.
  • Naadloos en duurzaam.
  • Vloeistofdicht, kras- en slijtvast.
  • Stofvrij en onderhoudsvriendelijk.

Naast deze eigenschappen is het ook een pluspunt als de vloer in de gewenste kleur leverbaar is en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Welke vloeren zijn geschikt voor een garage?

Veel vloeren zijn geschikt voor installatie in een garage. Het maakt daarbij wel uit of het gaat om een bedrijfsruimte of een particuliere garage. Aan bedrijfsvloeren worden hogere eisen gesteld en dat vraagt soms om een ander type vloer. Hieronder lees je welke vloersoorten geschikt zijn voor een garage.

1. Rubber vloer

Rubber vloeren zijn geschikt voor alle garages. Rubber tegels absorberen geluid, hebben een antislip oppervlak en zijn slijtvast. Ze zijn bovendien vloeistofdicht, makkelijk schoon te maken en je kunt er gewoon overheen rijden. Rubber tegels als garage vloer stellen weinig eisen aan de ondervloer en kunnen los over de bestaande vloer heen gelegd worden.

Veel rubber tegels zijn gemaakt van gerecycled rubber, bijvoorbeeld van oude autobanden. Het is dus geen vloer die gemaakt is van natuurlijke grondstoffen en daardoor minder duurzaam dan bijvoorbeeld een linoleum vloer.

Garage vloer rubber

2. Pvc-kliktegels

Pvc-kliktegels zijn vooral zeer geschikt voor professionele werkplaatsen, omdat pvc geen vloeistoffen doorlaat. Hoogwaardige pvc-garagetegels zijn zeer sterk en slijtvast. Ze zijn goed bestand tegen chemicaliën en worden in de winter niet aangetast door strooizout. De tegels zijn ook nog eens makkelijk schoon te maken. De tegels moeten wel op een egale ondergrond gelegd worden. Verlijmen is meestal niet nodig en daardoor kost de installatie van deze vloer weinig tijd.

3. Linoleum vloer

Een linoleum vloer bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Linoleum wordt gemaakt van een mengsel van onder meer lijnzaadolie, hars en kurk. Er worden geen weekmakers gebruikt. Door de samenstelling is deze vloer stofvrij en antibacterieel. Het is een zeer duurzame vloer die nog duurzamer gemaakt kan worden met een garagevloer coating.

Zo’n coating is ook nodig om de vloer waterdicht te maken, want dat is deze vloer van nature niet. Daarom is een linoleum vloer vooral geschikt als garage vloer voor particulieren die voornamelijk voor opslag gebruikt worden.

4. Gietvloer

Tegenwoordig worden in veel garages gietvloeren gelegd. Dat zijn meestal epoxy gietvloeren die bestaan uit kunststof polymeer. Dat maakt de vloer heel duurzaam. De vloer is bovendien goed bestand tegen chemische stoffen en sterk genoeg om er zware machines en voertuigen op te zetten. De hoge belastbaarheid maakt de vloer ideaal voor een professionele garage.

De gietvloer kan alleen gegoten worden op een egale ondergrond. Het kan dus nodig zijn om eerst de dekvloer te verwijderen, maar tegenwoordig is het vaak wel mogelijk om de gietvloer op de dekvloer aan te brengen.

Een gietvloer zit vast aan de ondergrond. Je kunt de vloer dus niet zomaar verwijderen, zoals bij pvc-tegels of rubber tegels wel het geval is.

Garagevloer gietvloer

Garagevloer coaten

Een garagevloer coating is eigenlijk niets anders dan een dunne gietvloer die als toplaag over de bestaande vloer wordt aangebracht. Een coating is goedkoper dan een gietvloer, maar ook een coating vraagt om een vlakke, egale ondervloer. De coating kan dus niet zomaar over elke vloer aangebracht worden.

Een coating maakt een bestaande garagevloer naadloos, slijtvast, hygiënisch en makkelijker te onderhouden. De coating heeft meestal verschillende opties voor de afwerking. Zo kan er bij een garage gebruik worden gemaakt van een antislipcoating die zorgt dat de vloer stroef blijft als er olie of chemicaliën op de vloer terechtkomen.

Hoe kun je een garage vloer coaten

Een coating voor en garagevloer kun je zelf aanbrengen of het laten doen door een vloerprofessional. Controleer in ieder geval vooraf of je een hechtprimer aan moet brengen. Ga je zelf de coating aanbrengen, dan heb je in ieder geval het volgende nodig:

  • Een pak of zak met de vloercoating.
  • Verfroller.
  • Verfbakje.
  • Blokkwast.

Volg onderstaande stappen om de coating aan te brengen:

Stap 1. Maak de garage vloer schoon en droog.

Stap 2. Roer de vloercoating tot een egale massa.

Stap 3. Voeg de verharder geleidelijk toe tijdens het roeren en meng minimaal 3 minuten door elkaar.

Stap 4. Breng de coating in dunne lagen aan met een kwast of verfroller.

Stap 5. Laat de coating ongeveer 24 uur drogen.

Stap 6. Breng een eventuele tweede laag aan en laat weer drogen.

Prijs van een nieuwe garagevloer

De prijs van een nieuwe garage vloer is vooral afhankelijk van het type vloer en de eventuele legkosten. Als je de garage vloer zelf kunt leggen, dan scheelt dat uiteindelijk in de prijs die je voor de vloer betaalt. Hieronder staan de prijzen per type vloer, exclusief legkosten.

Type vloer Prijs per m²
Pvc-kliktegels € 19 – € 52
Rubber € 80 – € 90
Linoleum € 25 – € 55
Gietvloer € 80 – € 120

Laat je garage vloer leggen door Certo

Certo kan je helpen met verwijdering van de oude garage vloer en professionele installatie van de nieuwe vloer. We werken alleen met eigen personeel en je krijgt bij ons altijd volledige garantie op de vloer.

Meer weten? Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat je vloer leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken