Geluidsisolatie houten vloer – 4 Oplossingen en Tips
In Nederland staan nog veel oude woningen die gebouwd zijn met houten vloeren. Door deze houten vloeren ogen de woningen sfeervol en karakteristiek. Houten vloeren hebben echter als nadeel dat ze erg gehorig zijn en meestal geen goede warmte-isolatie hebben. Misschien woon jij ook wel in zo’n huis en ben je toe aan geluidsisolatie houten vloer.
Onder de houten vloer zitten holle ruimtes die geluiden extra versterken, waardoor je elk geluidje in de woning kunt horen. Een gehorige woning kan op deze manier voor veel geluidsoverlast zorgen. Er is gelukkig wel iets aan te doen. Zo kan er isolatiemateriaal onder of op de vloer aangebracht worden waardoor geluiden veel beter gedempt worden. In dit artikel geven we 5 oplossingen en tips voor de geluidsisolatie van een houten vloer.
Waarom geluidsisolatie houten vloer aanbrengen?
Met het aanbrengen van geluidsisolatie onder een houten vloer voorkom je dat geluiden zich via de vloer kunnen verplaatsen. Zo kan geluidshinder en geluidsoverlast worden beperkt. Er zijn twee soorten geluid die door de vloer heen kunnen klinken:
- Contactgeluiden: geluiden die ontstaan door direct contact met de ondergrond, zoals loopgeluiden.
- Indirecte geluiden: geluiden die zich door de lucht verplaatsen, zoals stemmen en muziek.
Met geluidsisolatie in de vloer worden deze geluiden gedempt. Als de isolatie wordt aangebracht in een verdiepingsvloer, dan voorkom je dat de geluiden doorklinken naar andere verdiepingen. Bovendien wordt het op de verdieping zelf ook minder gehorig.
In appartementencomplexen gelden normen voor contactgeluidsisolatie. Deze normen zijn ook opgenomen in het Bouwbesluit. Bij renovatie, nieuwbouw of het leggen van nieuwe vloerbedekking moet rekening gehouden worden met deze geluidsnorm.
Soorten geluidsoverlast
Er zijn veel vormen van geluidsoverlast zoals het contactgeluid van voetstappen of spelende kinderen op een houten vloer. Contactgeluiden kunnen over een grote afstand doorklinken. Dat geldt vooral als de houten dekvloeren en constructievloeren met elkaar in verbinding staan, zoals in appartementencomplexen.
Contactgeluid is moeilijker te verhelpen dan omgevingsgeluid, omdat het zich verplaatst via de vloeren en muren. Omgevingsgeluid kan worden verholpen door isolatie van de muren met een voorzetwand, spouwmuurisolatie of een isolerende scheidingswand. Voor het verminderen van contactgeluid is isolatie van de houten vloer en/of de plafonds nodig.
Soorten geluidsisolatie houten vloer
Om het contactgeluid te verminderen, kan er akoestische isolatie aangebracht worden op de houten vloer. Het is vaak nodig om de bestaande vloer eruit te halen en na de isolatie te vervangen door een nieuwe vloer.
Een renovatie, verhuizing of verbouwing is dus een goed moment om de geluidsisolatie aan te brengen. Desgewenst kun je dan ook meteen de houten vloer egaliseren als dat nodig is.
Er zijn verschillende manieren om geluidsisolatie aan te brengen op een houten vloer en ze kunnen onderling gecombineerd worden, we bespreken ze hieronder.
1. Schuimvlokken
De holle ruimte onder een houten vloer werkt als een klankkast die geluiden doorgeeft en versterkt. Dit klankkast-effect kan verminderd worden door de holle ruimte onder de planken te voorzien van minerale wol, steenwol of glaswol. Dit worden ook wel schuimvlokken genoemd.
Cellulose is een ander isolatiemateriaal dat door kleine gaatjes in de ruimte onder de vloer gespoten kan worden. Als de holle ruimte gevuld is, worden de openingen dichtgemaakt en luchtdicht afgewerkt. Voor deze methode kan de bestaande vloer gewoon blijven liggen.
Het klankkast-effect wordt verminderd en de thermische isolatie verbetert ook meteen.
2. Geluidsisolerende matten
De geluidsisolatie kan sterk verbeterd worden door het aanbrengen van geluidsisolerende matten. Geluidsisolerende matten zijn dun, maar hebben een hoge massa. Het toevoegen van massa zorgt voor een betere geluidsisolatie.
De matten worden op de ondervloer gelijmd, waarna de vloerbedekking er overheen wordt gelegd.
3. Plaatmateriaal
Houten vloeren zijn over het algemeen lichte vloeren. Het verstevigen van de houten vloer door het aanbrengen van extra gewicht helpt automatisch mee voor het verbeteren van de akoestiek.
Net als de matten hebben de isolerende platen een hoge massa die geluiddempend werkt. De platen worden op de ondervloer gelijmd.
4. Sandwichplaten
Sandwichplaten zijn een combinatie van geluidsisolerende matten, plaatmateriaal en schuimvlokken. Het grote voordeel is dat je met deze platen drie isolerende maatregelen in één keer neemt. Je legt namelijk geluidsisolerende matten, plaatmateriaal en schuimvlokken tegelijkertijd neer. Sandwichplaten werken tijdbesparend en zorgen voor een goede isolatie.
Zwevende dekvloer
Het neerleggen van een zwevende vloer zorgt ook voor een betere geluidsisolatie houten vloer. Omdat de vloer zwevend wordt gelegd met een geluidsisolerende tussenlaag, is er geen direct contact meer met de ondervloer. Contactgeluid wordt zo niet meer doorgegeven naar de constructievloer en de wanden.
Voor een maximaal effect kan de zwevende dekvloer aan de bovenkant gecombineerd worden met een verlaagd plafond dat van geluidsisolatie wordt voorzien.
Vloer laten leggen met Certo
Wil je een nieuwe vloer laten leggen, maar weet je niet hoe? Of ben je op zoek naar een professionele partij die dit voor je kan uitvoeren?
Ons team met deskundige medewerkers brengt meer dan 40 jaar ervaring mee op het gebied van vloeren. We hebben dus altijd een passende oplossing voor elke situatie.
Bovendien geven we garantie op alle werkzaamheden, zodat je verzekerd bent van een uitstekend resultaat.
Neem contact op voor de mogelijkheden of vraag direct een gratis offerte aan.