Kan vloerbedekking op vloerverwarming?

Vloerverwarming is erg populair omdat het een zuinige en efficiënte manier is om je huis te verwarmen. Als je een hekel hebt aan koude voeten en graag een comfortabele vloer wilt, dan vraag je je misschien wel af of vloerbedekking op vloerverwarming kan.

Het goede nieuws is dat het kan. Deze combinatie biedt het zachte en comfortabele gevoel van tapijt en combineert dat met de aangename warmte van de vloerverwarming. Zo krijg je een van de meest behaaglijke vloeren die er is. Nooit meer koude voeten en altijd een warme en zachte vloer om overheen te lopen.

Je leest hier alles over vloerbedekking op vloerverwarming en waar je op moet letten.

Kun je tapijt leggen op vloerverwarming?

Ja, het is mogelijk om tapijt te leggen op vloerverwarming. Vloerbedekking op vloerverwarming geeft een goede combinatie van een heerlijk zachte vloer en de aangename warmte van de vloerverwarming. Het is dan wel belangrijk dat de vloerbedekking de warmte van de vloerverwarming goed doorlaat naar de rest van het huis.

Tapijt heeft van zichzelf een isolerende werking. Het duurt dus iets langer voordat je huis warm is, maar het duurt ook langer voordat het weer is afgekoeld. Dat komt omdat de vloerbedekking de warmte goed vasthoudt. Over het algemeen is dun tapijt uitstekend geschikt voor vloerverwarming.

Bij Certo leveren en installeren we alle watergedragen vloerverwarming, en leggen we je nieuwe tapijtvloer. Meer weten? Neem contact op.
Let op: we leveren en installeren geen elektrische vloerverwarmingen.

Tapijt op vloerverwarming

Laagpolig of hoogpolig?

Bij tapijt maken we onderscheid tussen laagpolig en hoogpolig tapijt. De pool is de omhoog staande draad waarvan het tapijt is geweven. Bij laagpolig tapijt is de lengte van deze draad gemiddeld 6-12 mm. Hoogpolig tapijt heeft een pool die langer is dan 12 mm. Dit type vloerbedekking is daardoor zachter en dikker dan laagpolig tapijt.

Welke vloerbedekking is geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming? In de praktijk wordt meestal een laagpolige, niet te dikke vloerbedekking gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Hoogpolig tapijt is dikker en heeft een hogere warmtedoorlaatweerstand dan laagpolig tapijt. Daardoor werkt je vloerverwarming minder efficiënt.

Waar moet je rekening mee houden als je kiest voor tapijt op vloerverwarming?

Als het gaat om vloerverwarming, dan biedt tapijt veel comfort. Het is wel belangrijk dat je het juiste type tapijt kiest. Er zijn nog meer zaken om rekening mee te houden als je kiest voor tapijt op vloerverwarming.

Ondervloer

Tapijt wordt meestal rechtstreeks op de vloerverwarming gelijmd. Op die manier kan er zoveel mogelijk warmte door de vloer heen worden afgegeven. Gebruik geen ondertapijt als je de vloerbedekking op vloerverwarming gaat leggen. Ondertapijt kan de warmte tegenhouden, waardoor je huis dus niet verwarmd wordt.

Warmteweerstand

Als je kiest voor tapijt op vloerverwarming, let dan op de warmteweerstand. Een vloer met een lage warmteweerstand is geschikt, omdat de warmte dan makkelijker afgegeven wordt.

Heb je vloerverwarming met een warmtepomp? Dan werkt deze efficiënter bij een vloer met een lage warmteweerstand. Pvc vloeren en vinyl vloeren hebben een zeer lage warmteweerstand. Dat is dan ook de reden dat de combinatie van vinyl vloeren en vloerverwarming zeer geschikt is.

Tapijt houdt de warmte echter net wat beter vast. Tapijt met een warmteweerstand lager dan 0,15 m² K/W is geschikt voor vloerverwarming.

Vloerbedekking in woonkamer met vloerverwarming

Type tapijt

Bij vloerverwarming is tapijt met een geweven rug de beste keuze. Door de vloerverwarming wordt de vloerbedekking droog en statisch geladen. Als je over het tapijt loopt, kun je daardoor een schokje krijgen. Met antistatisch tapijt heb je daar geen last meer van.

Lijm

Als je kiest voor tapijt op vloerverwarming, houd er dan rekening mee dat de vloerbedekking op vloerverwarming gelijmd wordt. Meestal wordt hiervoor een iets dunnere tapijtsoort gebruikt. Dat lijmt makkelijker dan regulier tapijt en laat de warmte beter door.

Kies in ieder geval altijd voor een lijm met weinig luchtinsluiting.

PIT-symbool voor vloerverwarming

PIT symbool

Wil je zeker weten dat je de meest geschikte vloerbedekking hebt voor vloerverwarming? Let dan op het PIT-symbool als je tapijt gaat kopen. Er is een speciaal symbool dat aangeeft dat het tapijt geschikt is voor vloerverwarming. Dit symbool kun je tegenkomen op verschillende soorten vloerbedekking.

Als je dat symbool op het tapijt ziet staan, dan mag je ervan uitgaan dat het tapijt geschikt is voor vloerverwarming. Dat geldt alleen voor het tapijt, dus zonder ondervloer. Er is trouwens ook een PIT-symbool dat aangeeft of de vloerbedekking antistatisch is.

Welke soort vloerverwarming is het meest geschikt in combinatie met vloerbedekking?

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming die je met vloerbedekking kunt combineren. Over het algemeen kunnen we onderscheid maken tussen watergedragen en niet-watergedragen vloerverwarming.

Vloerverwarming die in de vloer wordt verwerkt, is het meest geschikt voor vloerbedekking.

Niet-watergedragen vloerverwarming die bovenop op de vloer wordt geplaatst, kan doortekenen in het tapijt. Je ziet dan de contouren van de vloerverwarming door de vloerbedekking heen. Dit type vloerverwarming is dus minder geschikt.

Vloerverwarming in combinatie met tapijt

Vloerbedekking op vloerverwarming laten leggen door Certo

Certo legt op professionele wijze jouw vloerbedekking op vloerverwarming, en we leveren en installeren jouw watergedragen vloerverwarming.

We werken daarbij alleen met ons eigen personeel, zodat je precies weet wanneer we je vloer komen leggen. Met ruim 40 jaar ervaring weten we wat we doen. Je ontvangt bovendien op elke vloer garantie.

Vloerbedekking en watergedragen vloerverwarming laten leggen? Neem contact op of vraag nu een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloerbedekking op vloerverwarming laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken