Wat is laminaat met een houten toplaag?

Laminaat met een houten toplaag kan een praktisch alternatief zijn voor een écht houten vloer. In de praktijk blijken massief houten vloeren niet altijd efficiënt te zijn als ze gecombineerd worden met vloerverwarming. Wie toch graag de uitstraling wil hebben van een echte houten vloer, kan daarom kiezen voor laminaat met een houten toplaag.

Laminaat met een houten toplaag werkt veel minder dan massief hout. Het kan hierdoor goed gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. We leggen in dit artikel uit wat laminaat met een houten toplaag eigenlijk is, welke soorten en zijn en welke voordelen deze vloer nog meer heeft.

Wat is laminaat met een houten toplaag?

Laminaat met een houten toplaag heeft een bovenste laag die gemaakt is van massief hout. Hierdoor heeft de vloer de uitstraling van een massieve houten vloer. Dit type vloer wordt ook wel lamelparket of fineerparket genoemd.

Het is dus geen standaard laminaatvloer, want deze heeft een doorzichtige toplaag die gemaakt is van melaminekunststof. Dit materiaal beschermt het laminaat tegen slijtage. Onder deze doorzichtige toplaag zit een plastic afbeelding van hout, die de houtlook aan laminaat geeft.

Wat is lamelparket

Lamelparket is dus parket waarvan de bovenste laag is gemaakt van echt hout, bijvoorbeeld eiken of hardhout. De massieve toplaag is 3-4 mm dik en bevestigd op een onderlaag van verschillende houtsoorten, zoals populier of berk. Het hout in de onderlaag is vaak kruislings verlijmd. Daardoor ziet het eruit alsof het strookjes (lamellen) zijn. Daar komt de naam lamelparket vandaan.

Zodra lamelparket is gelegd, ziet het er hetzelfde uit als massief parket. Lamelparket heeft een lange levensduur die vergelijkbaar is met die van massief houten vloeren. De vloer kan zo’n 30-40 jaar meegaan en opnieuw geschuurd worden. Alleen de toplaag kan geschuurd worden. Hoe dikker de toplaag, hoe vaker de vloer geschuurd kan worden en hoe langer de vloer meegaat.

Lamelparket heeft een toplaag die 2-6 keer zo dik als fineerparket en een levensduur die 2 keer zo lang is. Lamelparket is ook geschikt voor vloerverwarming.

Laminaat met een houten toplaag

Wat is fineerparket

Fineerparket is ook laminaat met een houten toplaag. Fineerparket heeft wel een andere opbouw dan lamelparket. Het is opgebouwd uit een laag van MDF, HDF, vezelplaat of multiplex met daarop een dunne fineerlaag gemaakt van echt hout. Tijdens de productie van fineerparket wordt de vloer 7-8 keer geschuurd en gelakt. De klikverbinding wordt mee gelakt, zodat de vloer beter bestand is tegen vocht. De vloer is hierdoor goed bestand tegen vocht en makkelijk schoon te maken.

De houten toplaag van fineerparket is dunner dan bij lamelparket. Daardoor is dit type parket beter geschikt voor vloerverwarming dan lamelparket. Je kunt fineerpakket niet opschuren, maar door de dikke laklaag is dat ook niet nodig. Het parket kan wel worden behandeld met lak, wax of olie. Fineerpaket gaat minder lang mee dan lamelparket, zo’n 10-15 jaar.

Hoe is laminaat met een houten toplaag opgebouwd?

Laminaat met een houten toplaag is opgebouwd uit drie of vier lagen, afhankelijk of het gaat om fineerparket of lamelparket.

Lamelparket bestaat uit vier lagen:

 1. De onderste laag bestaat uit naaldhout.
 2. Daarop komt een kruislingse tussenlaag van naaldhout.
 3. Daarop komt een toplaag van echt hardhout
 4. De toplaag wordt afgewerkt met een laklaag.

Fineerparket bestaat uit 3 lagen:

 1. De onderlaag is gemaakt van hout of HDF.
 2. Fineerparket heeft daar bovenop een fineer onderlaag.
 3. De bovenste laag is een dunne fineerlaag.

Opbouw van laminaat

Waarom kiezen voor laminaat met houten toplaag?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor laminaat met een houten toplaag in plaats van gewoon laminaat met een kunststof toplaag, namelijk:

 • Het heeft de natuurlijke uitstraling van een massief houten vloer.
 • Dankzij de houten toplaag kan de vloer geschuurd en gelakt worden. Dit geldt voor lamelparket.
 • Laminaat met een houten toplaag kan in combinatie met vloerverwarming gelegd worden.
 • De vloer is prettig om op te lopen, voelt ‘s winters warm aan en is koel in de zomer.
 • Laminaat met een houten toplaag kan in een patroon gelegd worden, zoals een Hongaarse punt of een visgraat patroon.
 • Het kan zwevend gelegd worden op een ondervloer, of verlijmd worden.
 • Geen open noesten en scheuren in de toplaag, zoals bij andere soorten laminaat of een echte houten vloer.
 • Het hout werkt minimaal.
 • De levensduur van lamelparket is veel langer dan de levensduur van laminaat.

Door de gelaagde opbouw van lamelparket is er tot 80% minder hardhout nodig dan voor massieve vloeren. Dat maakt deze vloer tot een duurzame keuze.

Vloer laten leggen door Certo

Wil je ook zo’n mooie laminaatvloer met houten toplaag laten leggen? Dan ben je bij Certo aan het juiste adres. Kom langs in onze showroom en bekijk ons uitgebreide assortiment lamelparketvloeren en fineerparketvloeren.

Desgewenst kunnen we de nieuwe vloer ook leggen. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren en werken daarbij alleen met ons eigen personeel. Op elke vloer krijg je volledige garantie en we zijn VCA en CBW-gecertificeerd.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken