Inspiratie voor lichte vloeren

Lichte vloeren passen heel goed in vrijwel elk interieur. Mede daardoor zijn lichte vloeren altijd populair geweest. De neutrale kleurstelling van lichte vloeren is makkelijk te combineren en geeft een frisse uitstraling aan elk interieur, van klassiek tot modern.

Wil je graag een lichte vloer in huis? Ontdek hier welke verschillende soorten lichte vloeren er zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

De voor- en nadelen van een lichte vloer

Lichte vloeren, zoals licht eiken, zijn altijd populair geweest. Een lichte vloer heeft namelijk heel veel voordelen tegenover een donkere vloer. Zo laten lichte vloeren elke ruimte groter en ruimer lijken, terwijl een donkere of zwarte vloer de ruimte optisch juist kleiner laat ogen.

Twijfel je of een lichte vloer de beste keuze is? We zetten hieronder de voor- en nadelen van lichte vloeren op een rijtje:

Voordelen

  • Een lichte vloer past in elk interieur, van een landelijk tot Scandinavisch. Combineer de vloer met donkere meubels. Dat zorgt voor een mooi contrast.
  • De lichtinval in de ruimte wordt benadrukt door lichte vloeren. Dat is perfect als je huis weinig ramen heeft of als de ruimte op het noorden ligt. Door de lichtreflectie van de vloer lijkt de kamer dan extra licht.
  • Ideaal voor kleine kamers. Een lichte vloer met brede vloerdelen laat de kamer optisch groter lijken, terwijl een donkere vloer de kamer optisch verkleint.
  • Makkelijk te combineren. Als je vaak van interieurstijl wisselt, dan zul je merken dat een lichte vloer erg makkelijk combineert met andere kleuren.
  • Lichte vloeren geven een frisse, open uitstraling aan de ruimte.

Nadelen

  • Te veel licht kan voor een kille sfeer in huis zorgen. Een donkere vloer zorgt juist voor een warme sfeer.
  • Als een lichte vloer egaal van kleur is, dan is vuil eerder zichtbaar op de vloer.

Lichte visgraat vloer

Optische effecten

Een lichte vloer kan een ruimte groter laten lijken dan deze in werkelijkheid is. Dit noem je het optisch effect of het ruimtelijke effect van een lichte vloer. Vergelijk maar eens het effect van een witte vloer met het effect van een zwarte vloer, dan zie je snel het verschil.

Een lichte vloer heeft nog een ander effect: het kan een kamer lichter doen lijken. Dat zorgt ervoor dat de sfeer licht en luchtig is.

Kies je voor donkere muren bij een lichte vloer? Dan worden de horizontale lijnen in de kamer benadrukt. Hierdoor creƫer je optisch meer diepte in de ruimte en kun je een korte kamer langer laten lijken.

Welke lichte vloeren zijn er

Welke lichte vloer is jouw favoriet? Die keuze kan best lastig zijn, want er is heel veel keuze als het gaat om vloeren in lichte kleuren.

Naast de kleuren van de vloeren is ook het materiaal belangrijk bij het maken van een goede keuze. Wat sluit aan bij je interieur? Wil je wel of geen luxe uitstraling? Wordt de vloer gelegd in combinatie met vloerverwarming? Allemaal vragen die op je afkomen bij de keuze van een vloer.

We geven hieronder meer informatie over de verschillende lichte vloeren die je in je huis of kantoorruimte kunt laten leggen.

1. Hout

Een vloer van echt hout is een duurzame vloer die met het juiste onderhoud ontzettend lang mee kan gaan. Bij lichte houten vloeren kun je denken aan de houtsoorten grenen, eiken, esdoorn (maple) en berken die van zichzelf een lichte kleur hebben.

Kies bijvoorbeeld voor een lichte eiken vloer in een visgraat patroon of de mooie rustieke look van brede berken vloerdelen.

Een massief houten vloer heeft een beschermlaag nodig en wordt altijd behandeld met een lak, olie of wax. Kies daarbij voor een neutrale of blanke variant, omdat de kleur van het hout door de behandeling donkerder kan worden. En dan heb je ineens geen lichte vloer meer, terwijl je dat oorspronkelijk wel wilde hebben.

2. Laminaat

Past een massief houten vloer niet in je budget? Dan is licht laminaat een goedkoper alternatief. Laminaat is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en houtprints, dus je hebt ook ruime keuze in lichte tinten.

De levensduur van laminaat is korter dan die van een houten vloer. Zo heeft laminaat met een toplaag van 6 mm een levensduur van 6-10 jaar. Laminaat met een toplaag van 7-8 mm gaat echter wel tot 15 jaar mee.

Witte laminaat vloer

3. Pvc

Ben je op zoek naar een sterke en onderhoudsvriendelijke vloer? Dan is een lichte pvc-vloer de juiste keuze. Pvc is een sterke vloer die goed combineert met vloerverwarming. Ook deze vloer is in veel (lichte) kleuren en prints verkrijgbaar. Een pvc-vloer gaat lang mee; met het juiste onderhoud wel tot 30 jaar. Daarnaast is pvc geluiddempend en voelt het comfortabel aan.

4. Vloerbedekking

Houd je van lekkere warme voeten? Dan is een lichte vloerbedekking geschikt voor jou. Het wordt nog lastig om te kiezen welke kleuren je mooi vindt, want vloerbedekking is verkrijgbaar in tientallen lichte kleuren, van wit tot beige.

Afhankelijk van de kwaliteit gaat vloerbedekking gemiddeld 10 jaar mee. Houd er wel rekening mee dat sommige vlekken (bv. wijnvlekken) erg lastig te verwijderen zijn uit vloerbedekking.

5. Vinyl

Een vinyl vloer is een makkelijke vloer. Door het stroeve oppervlak heeft het antislipeigenschappen en vinyl is makkelijk schoon te maken. Ideaal als je huisdieren of kleine kinderen in huis hebt. Vinyl is verkrijgbaar in tientallen lichte kleuren.

Vinyl heeft een goede geluiddemping en voelt comfortabel aan. De levensduur van een vinyl vloer wordt vooral bepaald door de dikte van het vinyl en de dikte van de slijtlaag. Houd er rekening meet dat vinyl alleen gelegd kan worden op een vlakke en stabiele ondergrond.

6. Tegels

Tegelvloeren zijn slijtvast en makkelijk schoon te maken. Moderne tegels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen. Ze kunnen bovendien in mooie legpatronen gelegd worden. Keramieken tegels zijn verkrijgbaar in lichte kleuren zoals beige, lichtgrijs en wit.

Tegelvloeren zijn zeer duurzaam en kunnen dan ook een leven lang meegaan.

Lichte vloeren met tegels

Vloer laten leggen door Certo

Wordt je nieuwe vloer een lichte vloer? Laat je dan inspireren door een bezoek aan onze showroom. Wij hebben een ruime collectie vloeren in lichte tinten.

Desgewenst kunnen we ook het leggen van de vloer voor je verzorgen. Daarbij werken we alleen met ons eigen personeel, wat ruim 40 jaar ervaring heeft met de installatie van vloeren. Bovendien ontvang je volledige garantie op je vloer.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken