Zelf een ondervloer leggen in 6 stappen

Voordat je zelf een vloer kunt leggen, moet je eerst uitzoeken of een ondervloer leggen ook nodig is. Vloeren gaan vaak veel langer mee met de juiste ondervloer.

Met een ondervloer zorg je dat de vloer netjes egaal wordt gelegd. Voor elke vloer is er een geschikte ondervloer. In dit artikel leggen we uit waarom een ondervloer soms nodig is, welke ondervloeren er zijn en hoe je zelf een ondervloer kunt leggen in 6 stappen.

Waarom een ondervloer leggen?

Als je zelf vloerbedekking wilt leggen, bekijk dan vooraf of een ondervloer leggen ook nodig is. Let daarbij goed op de staat van de dekvloer waarop de vloerbedekking straks wordt gelegd.

Heb je bijvoorbeeld last van optrekkend vocht of koude tocht? Of is de vloer niet egaal? Dan kan eerst een ondervloer leggen nodig zijn.

Met een goede ondervloer los je veel van deze problemen op. Ondervloeren zorgen namelijk voor:

  • Warmte-isolatie;
  • Geluidsisolatie;
  • Demping;
  • Egalisatie door het opheffen van oneffenheden.

Met de juiste ondervloer onder je vloerbedekking wordt je nieuwe vloer comfortabel en krijgt deze een langere levensduur. Woon je in een appartement? Dan kan een ondervloer zelfs verplicht zijn om geluidsoverlast zoveel mogelijk te verminderen.

Geluidsisolatie vloer appartement met ondervloer

Een ondervloer leggen is niet altijd nodig.

Een ondervloer verlengt de levensduur van je vloer, maar het is niet altijd nodig om een ondervloer te leggen. Zo heb je geen ondervloer voor vinyl nodig als je het vinyl rechtstreeks op de ondervloer wilt lijmen.

Leg je pvc op vloerverwarming? Dan heb je ook geen ondervloer voor pvc nodig, want je lijmt de vloer rechtstreeks op de vloerverwarming.

Laat je de oude vloer liggen en leg je de nieuwe vloer er overheen? Ook dan is een ondervloer niet altijd nodig. Laat je wel goed informeren of je de oude vloer als ondervloer kunt gebruiken. Zo zijn een oude houten vloer of tapijt vaak niet geschikt als ondervloer.

Ondervloer leggen benodigdheden

Ga je zelf een ondervloer leggen? Dan heb je de volgende spullen nodig:

  • De ondervloer. Zorg dat de ondervloerplaten uitgepakt zijn en netjes op een stapel liggen.
  • Aluminium tape. Hiermee plak je de naden tussen de banen dampwerende folie dicht.
  • Dampremmende folie. Bij een houten vloer of laminaat beschermt deze folie tegen optrekkend vocht.
  • Potlood. Voor het aftekenen van de ondervloer en lastige hoeken.
  • Stanleymes. Snij de ondervloer op maat met een stanleymes.
  • Schaar. Gebruik de schaar voor het knippen van de folie.
  • Rolcentimeter. Voor het opmeten van lengtes en hoeken.

Zorg dat alle benodigdheden klaarliggen als je begint met het leggen van de ondervloer.

Hoe kun je een ondervloer leggen?

Een ondervloer leggen kun je vaak zelf doen. Volg deze zes stappen voor het beste resultaat.

Stap 1: Kies de juiste ondervloer

De juiste ondervloer is afhankelijk van het type vloer wat je uiteindelijk gaat leggen. Zo is een ondervloer voor laminaat anders dan een ondervloer voor tapijt. Er zijn 3 opties voor ondervloeren:

  • Een dampwerende ondervloer op rol is vochtwerend en geschikt voor gladde betonvloeren.
  • Ondervloerplaten zijn perfect voor een onregelmatige ondervloer, zoals een houten vloer.
  • Een harmonica ondervloer is vochtwerend en perfect voor click pvc-vloeren.

Geluidsisolerende ondervloer in appartement

Stap 2: Haal oneffenheden weg

Niet alle vloeren liggen mooi waterpas en eventuele oneffenheden moet je altijd wegwerken. De vloer kan verzakt zijn omdat een ondersteunende houten balklaag is gaan rotten, maar er kan ook sprake zijn van een fout in de vloerconstructie of opgehoopt betongruis.

De niveauverschillen moeten weggehaald worden voordat je de vloer zelf gaat leggen. Bij vloeren die plaatselijk licht verzakt zijn, is het soms ook mogelijk om de niveauverschillen op te heffen met een egaliserende ondervloer.

Stap 3: Maak de ruimte goed schoon

Voordat je begint met het zelf leggen van de ondervloer, moet je de ruimte eerst goed stofzuigen of vegen om stof en vuil te verwijderen.

Wil je bijvoorbeeld zelf vinyl leggen en gaan lijmen, dan is het zeer belangrijk dat de ondergrond brandschoon is. Anders blijven vuildeeltjes altijd zichtbaar en voelbaar in de vloer.

Stap 4: Folie leggen

Folie leggen is niet altijd nodig, maar het helpt tegen optrekkend vocht onder een betonnen vloer of houten vloer. Als je zelf laminaat gaat leggen of wanneer je kiest voor een andere vloer met hout, dan is folie echt noodzakelijk omdat anders de vloer in de toekomst krom kan trekken.

Leg de folie op de schone, gladde ondergrond. Snijd de folie op maat en plak het aan elkaar met aluminium tape zodat het niet verschuift. Je kunt daarna de ondervloer er bovenop leggen.

Folie tapen

Stap 5: Ondervloer leggen

Leg de eerste plaat in een hoek. Leg dan de eerste rij platen met de korte kanten tegen elkaar aan. Snijd de laatste plaat op maat en begin de volgende rij met het stuk plaat dat overbleef. Werk zo door totdat de hele ondervloer klaar is.

Stap 6: Lastige hoeken uitsnijden

Lastige hoeken, deurposten, cv-leidingen etc. kun je aftekenen met een profielaftaster. Daarna snijd je de hoeken uit met een stanleymes of een afbreekmesje. Leg de plaat vervolgens in de hoek.

Zodra de ondervloer gelegd is, kun je de vloer gaan leggen en deze afwerken met de plinten.

Laminaat vloer op ondervloer

Vloer leggen met Certo

Wil je graag je huis opfrissen met nieuwe vloerbedekking, maar twijfel je over de ondervloer? Neem dan contact op met Certo. Wij kunnen je adviseren over de meest geschikte ondervloer en de bestaande vloer voor je egaliseren.

Voorkom problemen met je vloer en laat ons vaste team van professionals het werk voor je doen. Je krijgt bij ons bovendien volledige garantie op de vloer.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken