Hoe kun je zelf vinyl leggen in 6 stappen?

Als je zelf vinyl gaat leggen, dan profiteer je op een voordelige manier van de voordelen van vinyl. Je bespaart immers op de legkosten van de vloer. Zelf vinyl leggen vraagt echter wel om een aantal punten van aandacht, dus daar gaan we vandaag verder op in.

Vinyl is overigens niet hetzelfde als pvc. Er zijn een paar verschillen tussen pvc en vinyl, maar je kunt ze beide zelf leggen met behulp van deze 6 stappen.

Voorbereiding

Of je nu een vinyl vloer in de keuken gaat leggen of in je slaapkamer, een goede voorbereiding is belangrijk voor het mooiste resultaat. Zorg in ieder geval dat de dekvloer schoon, vlak en droog is. Eventueel kun je de vloer eerst egaliseren.

Meet de vloer op en zorg dan dat je alle benodigdheden in huis haalt, zodat je straks in één keer door kunt met het leggen. Haal de plinten van de muur en zorg eventueel voor de juiste ondervloer. Plak daarna dubbelzijdige tapijttape langs de randen en verspreid over de vloer.

Benodigdheden zelf vinyl leggen

Welke materialen je nodig hebt, hangt een beetje af van de manier waarop je vinyl gaat leggen. Zo wordt vinyl op beton vaak rechtstreeks op de vloer gelijmd. Ondervloerplaten zijn dan niet nodig.

Leg je vinyl op een bestaande vloer, dan heb je vaak wel ondervloerplaten nodig. De belangrijkste benodigdheden voor zelf vinyl leggen zijn:

 • Nieuwe vinyl vloer
 • Vloerlijm
 • Lijmkam
 • Breekmes
 • Tweezijdige tape
 • Hardboard of MDF-platen (optioneel)
 • Vulmiddel
 • Potlood
 • Profielmal
 • Rolmeter
 • Hamer
 • Drevel
 • Stalen liniaal

Zelf vinyl leggen in 6 stappen

Zelf vinyl leggen kan op verschillende manieren. Er zijn namelijk verschillende soorten vinyl vloeren, zoals vinyl tegels, vinyl stroken, vinyl laminaat en kamerbreed vinyl. Onderstaande stappen zijn bedoeld voor het leggen van kamerbreed vinyl op een rol.

Stap 1. Vinyl vloer inmeten

Eerst moet de vloer ingemeten worden om de juiste afmetingen van het vinyl te bepalen. Daarvoor meet je het breedste en langste gedeelte van de kamer op. Tel daar 10 cm extra bij op voor snijverlies.

Zelf vinyl leggen vloer meten

Stap 2. Ondervloer leggen

Een ondervloer leggen is eigenlijk alleen nodig als de dekvloer niet egaal is. Je kunt dan een egaliserende ondervloer voor vinyl leggen voor het beste resultaat. Ga je zelf vinyl leggen op een houten vloer, dan is er ook een ondervloer nodig.

Stap 3. Vinyl uitrollen

Net als bij pvc-vloeren moet ook vinyl eerst minstens 24 uur acclimatiseren in de ruimte waar je het wilt plaatsen. Dit geldt voor alle soorten vinyl. Rol de vinyl vloer volledig uit vanuit het midden en laat het een paar uur rusten voordat je verder gaat naar de volgende stap.

Stap 4. Vinyl snijden

Deze stap bestaat uit het op maat snijden van vinyl. Snijd het vinyl op maat en houd daarbij een marge aan van minstens 5 centimeter. Zo weet je zeker dat je genoeg vinyl hebt. Je kunt het later altijd nog bijsnijden.

Vinyl bijsnijden

Stap 5. Vloer vastplakken

Ga je zelf vinyl leggen zonder lijmen, maak dan wel gebruik van dubbelzijdig tape, zodat de vloer goed blijft liggen. Je kunt ook kiezen voor een zelfklevende vinyl vloer.

Voor het verlijmen van de vinylvloer raden we aan om gebruik te maken van een universele vloerlijm. Deze lijm is geschikt voor alle soorten vinyl, oplosmiddelvrij en vochtbestendig.

Breng de lijm aan en druk het vinyl vervolgens stevig op de vloer. Lijm dan de rest van het vinyl, waarbij je stroken laat overlappen. Druk dan de vloer goed aan en snijd de randen weg. Laat de vloer vervolgens 24 uur rusten.

Stap 6. Definitief snijwerk

Als de vloerlijm is opgedroogd en de vloer stevig op zijn plaats ligt, dan kun je het definitieve snijwerk langs de deurposten en de randen uitvoeren.

Ga je zelf vinyl leggen in de badkamer, dan moet je ook zorgen dat de naden waterdicht worden gemaakt en dat de randen goed worden afgekit.

Vind je zelf vinyl leggen te veel werk? Dan kun je ook overwegen om je nieuwe vinyl vloer te laten leggen door professionals.

Zelf vinyl leggen in woonkamer

Vinyl vloer laten leggen door Certo

Laat je de vinyl vloer toch liever leggen door professionals? Schakel dan Certo in. Wij leggen al meer dan 40 jaar vloeren en hebben dus ruime ervaring.

Bovendien werken we alleen met ons eigen personeel, zodat je vloer snel en netjes wordt gelegd, met garantie. Kom langs om onze vinyl vloeren te bekijken en laat je inspireren.

Wil je eerst meer informatie? Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vinyl vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken