Ondervloer vinyl – Welke ondervloer voor vinyl?

Wil je vinyl laten leggen, maar weet je niet zo goed welke ondervloer vinyl je nodig hebt? En of je eigenlijk wel een ondervloer nodig hebt? Dat is beiden niet altijd zo eenvoudig te bepalen. Het type ondervloer is namelijk erg afhankelijk van de omstandigheden en het type vloer wat je wilt leggen.

Die omstandigheden zijn overal verschillend. In sommige huizen ligt een betonvloer, in andere huizen een houten vloer. Dat vraagt om een andere aanpak. In appartementen heb je te maken met geluidsnormen en in sommige huizen krijg je te maken met optrekkend vocht. Welke ondervloer voor vinyl heb jij nodig? Dat lees je hier.

Wat is een vinylvloer

Vinyl is een zachte kunststof vloer die is gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Er bestaan ook PVC-vloeren, maar er is een verschil tussen een PVC vloer en een vinyl vloer. Beide vloeren zijn gemaakt van PVC, maar een vinyl vloer bestaat uit verschillende lagen die een isolerende werking hebben.

De onderste laag is zachter, waardoor vinyl zachter aanvoelt en beter dempt dan een PVC-vloer. Vinyl kan dus makkelijk op een rol geleverd worden en kamerbreed gelegd worden zonder naden.

Heb je altijd een ondervloer vinyl nodig?

Voor een vinyl vloer heb je niet altijd een ondervloer nodig. De staat van de basisvloer bepaalt of je wel of geen ondervloer nodig hebt. Vinyl kan direct gelegd worden op een egale, vlakke basisvloer. Heb je een schone, egale betonnen basisvloer liggen? Dan kun je het vinyl er direct overheen leggen zonder dat er een ondervloer nodig is.

Als de basisvloer niet glad en egaal is, dan moet deze vloer eerst geschikt gemaakt worden. Scheuren moeten gedicht worden en bobbels moeten vlak gemaakt worden, anders zie je ze door het vinyl heen.

Bij kleine oneffenheden is het verstandig om een egaliserende ondervloer te leggen. De ondervloer vinyl vormt dan een goede vlakke basis waar het vinyl overheen gelegd wordt.

Of je wel of geen ondervloer nodig hebt, is ook afhankelijk van het soort vinyl dat gelegd wordt. Zo wordt vinyl laminaat vaak zwevend gelegd op een egaliserende ondervloer. Wordt de vloer verlijmd, dan wordt het vinyl vaak direct op de basisvloer gelijmd.

Egaliseren in plaats van een ondervloer

Als vinyl in combinatie met vloerverwarming wordt gelegd, dan wordt het vinyl meestal rechtstreeks op het beton gelegd. Bij vloerverwarming in beton is er meestal sprake van een cementdekvloer als basisvloer. Deze vloer kan geëgaliseerd worden met een egaliseermiddel, waardoor de vloer mooi vlak wordt.

Vinyl vloer leggen op ondervloer

Wat doet een ondervloer vinyl?

Een ondervloer vinyl zorgt dat kleine oneffenheden niet zichtbaar worden in de toplaag van het vinyl, zodat de vloer mooier oogt en langer meegaat. Een ondervloer kan dus heel nuttig zijn. De belangrijkste voordelen van een ondervloer vinyl zijn:

  • Egalisatie. De ondervloer heft scheurtjes en kleine hoogteverschillen op, waardoor een vlakke basis ontstaat voor de vinylvloer.
  • Vochtwerend. Soms kan vocht omhoog komen door de basisvloer op de begane grond. Dit vocht kan het vinyl beschadigen. Een goede ondervloer vinyl houdt het optrekkende vocht tegen.
  • Demping van contactgeluiden. Geluiddempende ondervloeren dempen loopgeluiden en andere contactgeluiden. Deze ondervloeren zijn vaak verplicht in appartementencomplexen.
  • Warmte-isolatie. Een ondervloer onder het vinyl kan optrekkende kou tegengaan. Zo voelt de vloer nog comfortabeler aan.
  • Verlengt de levensduur. Een ondervloer vormt een beschermende laag, waardoor de impact van lopen en het verschuiven van meubels wordt verminderd. Dit beschermt je vloer tegen slijtage en beschadigingen.

Een ondervloer heeft dus allerlei nuttige eigenschappen. Een ondervloer laat de vloer er strakker uitzien, waardoor de uitstraling van de vloer verbetert. Bij een zelfklevende vinylvloer is meestal geen ondervloer nodig.

Welke ondervloer voor vinyl?

Als je vinyl laminaat of vinyl op een rol gaat leggen, dan heb je meestal een ondervloer nodig. Het is dan natuurlijk de vraag welke ondervloer je nodig hebt.

Het soort ondervloer vinyl is vaak afhankelijk van de basisvloer en het type vinyl vloer. De ondervloer moet passen bij de vinyl vloer die je hebt uitgekozen. Daarnaast moet de ondervloer passen bij de woonsituatie. Denk aan optrekkend vocht of de aanwezigheid van vloerverwarming of vloerkoeling.

Wanneer je in een appartement woont of gaat wonen, dan kan een geluiddempende ondervloer verplicht zijn. De woningbouwvereniging of de vereniging van eigenaren kan je informeren over de eisen die voor je appartement gelden.

Egaliserende platen

Egaliserende platen zijn systeemplaten met twee kanten. Ze worden gebruikt als er in de basisvloer scheuren of bobbels zitten. De ene kant van de vloerplaten is hard en op deze zijde komt de vinylvloer te liggen. De andere zijde is zacht en heeft een egaliserende werking. Deze zijde van de ondervloer komt op de basisvloer te liggen om oneffenheden te maskeren. Egaliserende platen gebruik je meestal onder vinyl laminaat, vinyl tegels, vinyl stroken en kamerbreed vinyl.

Folie

De basisvloer kan vochtig zijn door optrekkend vocht. Er wordt dan vaak gekozen voor dampdichte PE-folie die tussen de ondervloer en de basisvloer wordt gelegd. Zo worden de ondervloerplaten en het vinyl beschermd tegen vocht. Het vocht kan namelijk in de ondervloer en vloer trekken en zo de vloer beschadigen.

Sommige vloerfabrikanten stellen zelfs de eis dat er vochtwerende folie wordt gebruikt bij het leggen van de vinylvloer. Zonder deze folie vervalt de garantie op de vloer, dus het is goed om hier rekening met te houden bij het uitzoeken van een vinyl vloer.

Ondervloer vinyl in kantine

Waar let je op bij het uitzoeken van een ondervloer voor vinyl?

Er zijn heel veel verschillende soorten ondervloeren te koop. Soms is het dan moeilijk om de juiste ondervloer voor het vinyl uit te zoeken. Wat de beste ondervloer voor vinyl is, verschilt per situatie. We laten hier een paar kenmerken van ondervloeren zien waarop je moet letten:

  • De prijs.
  • Geschiktheid voor vloerverwarming.
  • De warmtedoorlaatweerstand die het isolerend vermogen aangeeft.
  • De dikte van de ondervloer.
  • Het geluiddempend vermogen en of de vloer voldoet aan de 10 dB eis van de VvE.
  • De geschiktheid van de ondervloer vinyl voor het gebruik van bureaustoelen met zwenkwielen.
  • De gebruiksintensiteit, dus hoeveel er over de vloer gelopen kan worden.

Naast deze kenmerken is het goed om te letten op de staat van de basisvloer. Die bepaalt namelijk of je een egaliserende, vochtwerende of warmte-isolerende ondervloer nodig hebt.

Ondervloer vinyl laten leggen

Vind je een vinyl vloer mooi, maar vind je het lastig om de juiste ondervloer te kiezen? Certo heeft de juiste materialen en werknemers in huis om een vinyl vloer met passende en geschikte ondervloer te leggen.

Wij hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren en kunnen je een passend advies geven. We leggen nieuwe vloeren alleen met ons eigen personeel, zodat je weet wie er over de vloer komt. Je krijgt bovendien garantie op de gehele vloer, dus je mag rekenen op een schitterend resultaat.

Ondervloer vinyl laten leggen? Neem contact op of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Ondervloer vinyl laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken