Opstartprotocol vloerverwarming voor verwarmen en koelen
Het opstartprotocol vloerverwarming beschermt je nieuwe vloer tegen scheuren en barsten. Het is dus iets wat je zeker niet over moet slaan als je een huis hebt gekocht met bestaande vloerverwarming of als je nieuwe vloerverwarming hebt laten aanleggen.
In dit artikel leggen we uit wat een opstartprotocol precies is, waarom het noodzakelijk is en hoe een opstartprotocol vloerverwarming eruit ziet.
Wat is een opstartprotocol vloerverwarming?
Een opstartprotocol vloerverwarming gebruik je om de vloerverwarming langzaam en geleidelijk op te starten nadat deze is aangelegd. In het protocol staat hoe je de temperatuur van de vloerverwarming stapsgewijs kunt verhogen, bijvoorbeeld in stappen van 5°C per dag, tot een bepaalde temperatuur. Zo kan de zandcement-, beton- of anhydrietvloer wennen aan de warmte van de vloerverwarming.
Let op! Bij het protocol gaat het altijd om de temperatuur van het water in de verwarmingsinstallatie, niet van een eventuele thermostaat temperatuur in de betreffende ruimte.
Waarom is het opstartprotocol belangrijk?
Door het volgen van het opstartprotocol vloerverwarming kun je voorkomen dat er scheuren in de vloer ontstaan. Temperatuur- en spanningsverschillen kunnen de gegoten dekvloer bovenop de vloerverwarming laten krimpen of uitzetten. Dit kan leiden tot scheurvorming en zelfs lekkages in het watersysteem.
Om dat risico zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk dat het opstartprotocol vloerverwarming nauwkeurig wordt gevolgd. De vloer wordt dan langzaam op temperatuur gebracht en weer afgekoeld. Gemiddeld duurt het opstoken en afkoelen van de vloerverwarming enkele dagen tot een week.
Verwarmen en koelen
Er zijn steeds meer vloerverwarmingssystemen die de vloer niet alleen verwarmen, maar ook kunnen koelen in de zomer. Vloerverwarming met een warmtepomp is een voorbeeld van een vloerverwarming die kan verwarmen en koelen. Het afwisselen van koelen en verwarmen zorgt in de vloer voor veel veranderingen: warm, koud, krimpen, uitzetten.
Bij gebruik van een warmtepomp wordt het water in de verwarmingsbuizen nooit warmer dan 35°C. De temperatuurverschillen zijn dan ook minder extreem dan bij een installatie die op de cv is aangesloten, waarbij het water tot wel 55°C kan opwarmen.
Om scheurvorming te voorkomen, hoort bij de vloerverwarming met een waterpomp een speciaal opstart- en koelprotocol. Als je de warmtepomp gewoon aanzet (eerst een paar dagen op 18°C, daarna stapsgewijs omhoog naar uiteindelijk 35 graden), dan zal de vloer rustig opwarmen. Als je op dezelfde manier de temperatuur weer verlaagt, dan gaat de stijging en de daling van temperatuur in de vloer ook langzaam.
Wat is de maximale watertemperatuur?
De maximale watertemperatuur bij het opstartprotocol vloerverwarming hangt af van het type vloerverwarming. Het protocol bevat altijd de laagste en hoogste watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie. Bij een installatie met een warmtepomp ligt de maximale temperatuur rond de 35°C. Bij een cv- gestookte vloerverwarming ligt die temperatuur hoger, waardoor de maximale temperatuur in het opstartprotocol ook hoger is.
Het is altijd verstandig om met het opstartprotocol vloerverwarming door te gaan tot het water een temperatuur heeft bereikt van maximaal 40°C, tenzij het echt noodzakelijk is om 55°C aan te houden. Installatiebedrijven geven nogal eens 55°C aan als maximumtemperatuur, maar dit geeft een verhoogd risico op scheuren in de vloer. Ga zeker niet hoger dan 55°C.
Wat is de minimale watertemperatuur?
Na het opwarmen moet de vloerverwarming ook weer afkoelen. Deze fase is belangrijker dan de opwarmfase, omdat de meeste scheuren ontstaan tijdens het afkoelen van de vloerverwarming.
Het is belangrijk dat het verschil tussen de laagste en hoogste temperaturen niet te groot is. De minimale watertemperatuur bij het begin van het protocol is een watertemperatuur die 5°C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte.
Hoe gaat het opstartprotocol in zijn werk?
Als je een nieuwe vloer met vloerverwarming hebt laten leggen, dan moet je het opstartprotocol vloerverwarming gaan volgen zodra de vloer voldoende droog en uitgehard is. Dit gaat als volgt in zijn werk:
- Start met een watertemperatuur die 5°C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de ruimte.
- Lees de watertemperatuur af op de verwarmingsinstallatie.
- Verhoog de watertemperatuur minimaal 24 uur of langer met 5°C. Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur totdat de maximale watertemperatuur van 40°C is bereikt.
- Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40°C.
- Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5°C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt.
- Bij een vloerverwarmingssysteem wat ook kan koelen is het belangrijk om door te gaan met afkoelen, totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15°C is.
- Als je voldoende tijd hebt, herhaal deze cyclus dan een aantal keer.
Voor welke vloeren is een opstartprotocol nodig?
De opbouw van een vloer met vloerverwarming bestaat uit verschillende lagen. Voor nieuwe cementgebonden dekvloeren, beton- en anhydrietvloeren waarin vloerverwarming is gelegd, geldt altijd een opstartprotocol.
Koop je een huis en is de vloerverwarming in het huis lang niet gebruikt? Ook dan is het slim om het opstartprotocol vloerverwarming te gebruiken.
Vloerverwarming laten leggen door Certo
Benieuwd hoe snel wij nieuwe vloerverwarming aanleggen? Certo kan de vloerverwarming binnen een week voor je leggen, inclusief egalisatie en aanleg van de dekvloer. Zodra de dekvloer droog is, kun je beginnen met het opstartprotocol.