Nieuwe schoolvloer laten leggen

Schoolvloeren zijn onverwoestbaar, maar toch komt er vroeg of laat een moment dat de vloer helemaal of gedeeltelijk vervangen moet worden. Een hele klus!

Het begint met de keuze van de juiste vloer. We leggen hier uit aan welke eigenschappen een goede schoolvloer moet voldoen en welke vloertypen geschikt zijn voor in een school.

7 eigenschappen waar een nieuwe schoolvloer aan moet voldoen

Een nieuwe schoolvloer krijgt aardig wat te verduren. Er wordt ten eerste veel op gelopen, daarnaast wordt er met bureaus en stoelen over de vloer geschoven en tot slot wordt de vloer vaak schoongemaakt.

De vloer van een school moet dus duurzaam zijn. Alleen duurzaamheid is echter niet genoeg. Er zijn een aantal eigenschappen die elke goede vloer in een school moet hebben.

Een goede schoolvloer is:

 1. Slijtvast
 2. Makkelijk schoon te maken
 3. Vloeistofdicht
 4. Geluiddempend
 5. Antislip
 6. Makkelijk te herstellen
 7. Brandwerend

Hieronder lichten we bovenstaande eigenschappen kort toe, zodat duidelijk wordt waarom ze van belang zijn voor in een school.

Blauwe linoleum schoolvloer
Blauwe linoleum vloer in een school

1. Slijtvast

Over een schoolvloer wordt dagelijks honderden keren gelopen. Daarbij komt ook het nodige zand naar binnen, wat kan zorgen voor krassen in de vloer.

In de lokalen worden tafels en stoelen regelmatig heen en weer geschoven en er valt natuurlijk ook wel eens wat om.

De vloer van een school kan niet vaak vervangen worden en moet daarom goed tegen een stootje kunnen. Om de vloer zo lang mogelijk goed te houden is slijtvastheid een hele belangrijke eigenschap.

2. Makkelijk schoon te maken

Schoolvloeren worden dagelijks schoongemaakt en moeten goed bestand zijn tegen stofzuigen en dweilen.

Gebeurt er tussendoor een ongelukje in de klas, of gaat er een kop koffie om in de lerarenkamer, dan moet de vloer snel schoongemaakt kunnen worden.

Schoonloopmatten bij de ingang van de school kunnen daarnaast helpen om de vloer minder vies te maken en langer schoon te houden.

3. Vloeistofdicht

Een vloeistofdichte vloer is hygiënisch omdat de vloer geen naden heeft. Deze schoolvloeren zijn bijzonder geschikt voor praktijkruimtes, maar ook voor algemene ruimtes, kantines en klaslokalen.

Vloeistofdichte vloeren zijn makkelijk te onderhouden en kunnen probleemloos gedweild worden.

4. Geluiddempend

Om het werk- en leerklimaat in de school zo prettig mogelijk te houden, is het belangrijk dat geluiden gedempt worden door de vloer. Er wordt heel wat gepraat en gelopen binnen een school en dat kan zorgen voor een vervelende nagalm.

Een vloer met geluiddempende eigenschappen verbetert de akoestiek aanzienlijk.

5. Antislip

In ruimtes waar dagelijks veel leerlingen en leraren lopen, is het belangrijk dat de schoolvloer voldoende grip geeft. Na een flinke regenbui kan de vloer nat en glad worden, met alle gevolgen van dien.

Een gladde vloer kan eventueel ook worden voorzien van een antislip laag. Op deze manier biedt zelfs een gladde vloer voldoende grip zodat vervelende valpartijen worden voorkomen.

6. Makkelijk te herstellen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Iemand laat zijn of haar werkstuk op de vloer vallen, of er valt een stoel van een tafel af. Het gevolg: een gat, deuk of vlek in de vloer.

Het is handig als de vloer plaatselijk hersteld kan worden, zonder dat de hele vloer eruit hoeft. Let hier dus op bij de keuze van een nieuwe schoolvloer.

7. Brandwerend

Vanwege de veiligheid en verzekeringseisen moet een schoolvloer een bepaalde mate van brandwerendheid hebben.

Bij een brand moeten leerlingen en personeel voldoende tijd hebben om de school te kunnen verlaten. Het is dus belangrijk dat de vloer brandwerende of brandvertragende eigenschappen heeft.

Wat zijn de beste schoolvloeren?

Een schoolvloer moet tegen een stootje kunnen, lang meegaan, betaalbaar zijn en passen bij het interieur van de school. Welke vloer kan deze uitdaging aan?

Er zijn een aantal vloeren die er wat ons betreft uitspringen qua geschiktheid. We zetten ze hieronder op een rijtje:

Vloertype Eigenschappen Prijs per m²
Linoleum/marmoleum
 • Hygiënisch
 • Brandwerend
 • Duurzaam
 • Onderhoudsarm
€25 – €55
Pvc-vloer
 • Duurzaam
 • Slijtvast
 • Vloeistofdicht
 • Krasbestendig
 • Brandvertragend
€25 – €55
Gietvloer
 • Duurzaam
 • Slijtvast
 • Vloeistofdicht
 • Krasbestendig
 • Brandvertragend
€45-€65

Linoleum of marmoleum schoolvloer

Deze vloer kom je in heel veel scholen tegen en dat is niet voor niets. Linoleum en marmoleum zijn goed bestand tegen krassen en je kunt er leuke motieven mee maken.

Beide vloeren zijn bovendien duurzaam, brandvertragend en makkelijk schoon te maken.

Linoleum en marmoleum zijn helaas niet geschikt voor vochtige ruimtes. De ondergrond moet daarnaast vlak en egaal zijn voor plaatsing van de vloer. Het is niet de goedkoopste vloer, maar met het juiste onderhoud kan deze vloer wel 20 jaar meegaan.

Linoleum schoolvloer met patroon in het voortgezet onderwijs
Linoleum schoolvloer met patroon in het voortgezet onderwijs

Pvc of vinyl schoolvloer

Een pvc-vloer heeft veel eigenschappen die het geschikt maakt als vloer voor in een school. Pvc is geluiddempend, waterbestendig, sterk en slijtvast.

De vloer vraagt weinig onderhoud, maar moet wel regelmatig gestofzuigd worden. Een pvc-vloer kan kamerbreed gelegd worden als pvc-kliktegels of als gewone pvc-tegels.

Kies voor een pvc-vloer met een slijtlaag van 0,5 mm, zodat deze geschikt is voor een school.

Nieuwe pvc-stroken vloer in de school "Het Avontuur"
Nieuwe pvc-stroken vloer in klaslokaal

Gietvloer voor scholen

Gietvloeren zijn duurzaam, slijtvast, vloeistofdicht en krasbestendig. De vloer kan zwaar belast worden met bijvoorbeeld meubels en schoolmeubilair.

Een gietvloer is de ideale oplossing voor praktijklokalen. De vloer is bovendien verkrijgbaar in talloze kleuren en kleurpatronen. Gietvloeren zijn niet goedkoop, maar ze zijn wel heel slijtvast en kunnen vaak snel gelegd worden.

Schoolvloer laten leggen door Certo

Bij het leggen van een nieuwe vloer komt heel wat kijken. Het is niet iets wat je vaak doet, maar het moet wel goed gebeuren. Gelukkig kunnen wij je helpen. Vloeren leggen is voor Certo dagelijks werk en we hebben ruim 40 jaar ervaring.

We komen graag langs om de situatie te bekijken en je te adviseren over de juiste vloer voor de school. Je kunt ook onze showroom bezoeken en je laten adviseren over een schoolvloer.

Overweeg je om op jouw school een nieuwe linoleumvloer, gietvloer, pvc-vloer of een vinyl vloer te laten leggen? Neem dan contact met ons op.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Op zoek naar een nieuwe schoolvloer?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken