Snijverlies visgraat en de benodigde vloeroppervlakte berekenen

Bij het leggen van een nieuwe visgraat vloer loop je er altijd tegenaan dat je op het einde de vloer moet bijsnijden, zodat deze precies in de ruimte past. Hierdoor ontstaat er snijverlies. De vloerdelen hebben namelijk een vaste lengte en breedte waar je mee moet werken. De delen moeten dus op maat gemaakt worden, zodat de vloer netjes in de kamer past.

Dat is bijvoorbeeld nodig als de ruimte schuine wanden heeft, of als de vloer in een patroon wordt gelegd. Hoe je hier het beste mee kunt omgaan, lees je in dit artikel.

Wat is snijverlies?

Snijverlies is het afval dat ontstaat bij het inkorten en op maat zagen van vloerdelen. Dit gebeurt vaak bij een houten vloer of laminaat vloer. Het inkorten is nodig om de vloer te laten passen in de ruimte waar de vloer wordt gelegd. Ruimtes met rechte muren hebben altijd net iets minder snijverlies dan ruimtes met veel hoeken of erkers.

Door het snijverlies heb je extra vierkante meters vloer nodig. Deze worden opgeteld bij de oppervlakte van de ruimte. Bij parket of laminaat kan het handig zijn om ook wat extra vierkante meters te reserveren voor het vervangen van beschadigde planken.Deze worden dan opgeteld bij het snijverlies.

Laminaat leggen benodigdheden voor snijverlies - rolmaat en potlood

Op hoeveel snijverlies moet je rekenen?

Het snijverlies waar je rekening mee moet houden is afhankelijk van het materiaal van de vloer en het patroon. Zie hiervoor onderstaande tabel.

Type vloer Recht patroon Visgraatpatroon
Pvc-planken 7% – 10% 15% – 18%
Plak pvc 7% – 10% 10%
Houten vloer 10% 18% – 20%
Laminaat 7% – 10% 15% – 18%

Als er veel schuine wanden in de ruimte staan, of er zijn veel hoeken, reken dan minimaal op 5% extra snijverlies. Dan weet je zeker dat je voldoende vierkante meters hebt voor de hele ruimte.

Waarom is het snijverlies van een visgraat vloer groter?

Als je kiest voor het laten leggen van een pvc-visgraatvloer of een Hongaarse puntvloer van pvc, dan moet je rekening houden met extra snijverlies. Dit zijn namelijk vloeren waarbij losse planken in een patroon worden gelegd. Een visgraat vloer bestaat uit linker- en rechter vloerdelen die in een schuin motief worden gelegd.

Er wordt daardoor meer van de vloer versneden, omdat de schuine plank passend gemaakt moet worden tegen de rechte muur. Voor patroonvloeren rekenen we daarom altijd met iets meer snijverlies dan voor rechte planken.

Hoe kun je het snijverlies van een visgraat vloer beperken?

Bij het leggen van een visgraat pvc-vloer of een Hongaarse punt treedt er altijd snijverlies op. Je kunt dit snijverlies beperken door vooraf na te denken over de manier waarop je de vloer wilt leggen. Kies bijvoorbeeld de legrichting zodanig, dat de vloerbedekking goed in de ruimte past.

Let altijd op de lengte en breedte van de vloerbedekking die je gaat leggen. Of maak vooraf een plan waarin je de legrichting meeneemt om zo het snijverlies te beperken. Wordt dat te ingewikkeld? Laat dan je vloer leggen door Certo en wij zorgen dat je vloer efficiënt wordt gelegd.

visgraat PVC

Hoeveel vierkante meters vloer heb je nodig?

Als je zelf aan de slag gaat met de vloer, dan is het aan te raden om vooraf het aantal benodigde vierkante meters te berekenen. Aan de hand van een voorbeeld met een eiken houten visgraatvloer laten we hier zien hoe je het aantal vierkante meters kunt berekenen.

Stap 1: Meet de oppervlakte van de ruimte

De oppervlakte bereken je door de lengte en breedte van de ruimte te vermenigvuldigen.

Stel: de kamer is 8 meter lang en 5 meter breed. Het vloeroppervlak is dan:

5 m × 8 m = 40 m²

Stap 2: Het snijverlies berekenen

Omdat het om een houten visgraatvloer gaat, gebruiken we een snijverlies van gemiddeld 19%. Dat bereken je als volgt:

Vloeroppervlak × 1,19. In dit geval 40 m² × 1,19 = 47,6 m²

Je hebt dus minimaal 47,6 m² vloer nodig voor deze ruimte.

Laat je visgraat vloer leggen door Certo

Als je je liever geen zorgen wilt maken over snijverlies, of je hebt een kamer met een erker, open haard in het midden of vele schuine hoeken, laat dan je visgraat vloer leggen door Certo. Wij nemen het hele traject van je over – van het verwijderen van de oude vloerbedekking tot het afwerken van je nieuwe vloer.

Wij werken snel en professioneel, omdat we ruim 40 jaar ervaring hebben en alleen met ons eigen personeel werken. Het eindresultaat: een prachtige vloer. Neem nu contact met ons op of vraag gratis een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat je vloer leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken