Alles Over Pvc Hongaarse Punt Vloeren

Als je op zoek bent naar een unieke en stijlvolle vloer, denk dan eens aan een Hongaarse punt pvc-vloer. Met dit legpatroon, in combinatie met pvc, ontstaat een vloer die er prachtig uitziet en makkelijk te onderhouden is.

De pvc Hongaarse punt staat mooi in elk interieur, van klassiek tot modern. We vertellen je in deze gids meer over deze moderne vloer die een authentieke uitstraling heeft en je in steeds meer huizen en kantoren tegenkomt.

Wat is een Hongaarse punt?

Een Hongaarse punt pvc-vloer is een vloer met een tijdloos patroon. Het geeft een chique en rustige uitstraling aan de vloer. De Hongaarse punt vloer lijkt erg op een visgraat vloer, doordat deze in een soortgelijke vorm wordt gelegd. De legpatronen zijn echter niet helemaal hetzelfde.

Verschil tussen visgraat en Hongaarse punt

De Hongaarse punt wordt vaak verward met het visgraatmotief. Er zit wel degelijk verschil tussen deze twee legpatronen.

Hongaarse punt

De uiteinden van de Hongaarse punt vloer sluiten aan onder een hoek van 45 tot 60 graden. Een Hongaarse punt vloer oogt door deze leghoek een stuk rustiger dan een visgraat.

Hongaarse punt vloer
Patroon Hongaarse punt

Visgraat

Bij een visgraat vloer sluiten de punten niet aan, waardoor een visgraatpatroon drukker oogt. Bovendien zijn bij een Hongaarse punt de randen beter zichtbaar dan bij een visgraatpatroon. De vloer oogt daardoor rustiger.

Visgraat vloer patroon
Patroon visgraat

Waarom een pvc Hongaarse punt vloer?

Een Hongaarse punt pvc-vloer oogt door de legwijze stijlvoller dan een visgraatpatroon. Pvc is onderhoudsvriendelijk, kan in vochtige ruimtes gelegd worden en combineert uitstekend met vloerverwarming. Een pvc Hongaarse punt is hierdoor een prima alternatief voor bijvoorbeeld een eiken visgraatvloer.

Hongaarse punt pvc-vloeren zijn bovendien een stuk makkelijker te leggen dan traditionele vloeren in hetzelfde patroon. De planken hoeven niet los gelegd te worden en dat scheelt veel tijd. De vloer kan hierdoor ook sneller gelegd worden.

Wat zijn de kenmerken van een PVC Hongaarse punt vloer?

Samengevat zijn dit de sterke punten van een pvc Hongaarse punt vloer:

 • Luxe uitstraling;
 • Geluiddempend;
 • Makkelijker te leggen en voordeliger dan traditionele houten vloeren in hetzelfde patroon;
 • De punten komen bij de Hongaarse punt wel tegen elkaar aan en bij een visgraatpatroon niet, waardoor het rustiger oogt;
 • Geschikt voor vloerverwarming;
 • Lange levensduur;
 • Geschikt voor droge en vochtige ruimtes;
 • Makkelijk in onderhoud.

Hongaarse punt PVC zelf leggen

Hongaarse punt pvc-vloeren worden meestal geleverd als klik-pvc of als plak-pvc. Als je zelf handig bent en de ondervloer helemaal vlak en egaal is, kun je deze vloersystemen zelf leggen. Je bereidt de ondervloer eerst voor via de volgende stappen:

 • Vloer opmeten – Je meet het vloeroppervlak waarbij je rekening houdt met snijverlies.
 • Vloer schoonmaken – Veeg of stofzuig de vloer zodat alles netjes schoon is. Breng eventueel een egaline primer aan.
 • Vloer egaliseren – Gebruik je plak-pvc? Egaliseren de ondergrond dan met egaline. Voor klik-pvc hoeft je dit niet te doen.
 • Vloer acclimatiseren – Leg 24 uur van tevoren de vloerdelen op kamertemperatuur.
 • Pvc-vloer lijmen of leggen – De vloer kan nu gelegd worden volgens de instructies. Vergeet bij lijmen niet om de vloer na te walsen zodat de pvc-lijm goed hecht.

Is de ondergrond niet geschikt of heb je twee linkerhanden? Dan kun je de pvc-vloer laten leggen met onze professionele legservice.

Pvc Hongaarse punt vloer in moderne woonkamer

Klik- of dryback pvc?

Bij het leggen van een Hongaarse punt vloer kun je kiezen uit verschillende typen pvc-vloeren: dryback-pvc en klik-pvc.

 • Dryback-pvc is een dunne vloer die direct op een geëgaliseerde ondergrond wordt verlijmd.
 • Klik-pvc klik je met de voegen in elkaar en wordt op een egale ondervloer gelegd zonder te lijmen.

Kwalitatief is er geen verschil tussen de dryback- en klik-pvc-vloeren. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de pvc-planken door de klikverbinding dikker zijn dan een strook dryback-pvc. Een vloer van klik-pvc komt dus iets verder omhoog.

Wanneer kies je voor dryback-pvc?

Je kiest voor dryback-pvc als je een gladde, egale ondervloer hebt. Dryback-pvc is dun, waardoor het uitstekend combineert met vloerverwarming. De vloer is dun en laat de warmte beter door dan de dikkere stroken klik-pvc.

Wanneer kies je voor klik-pvc?

Als je ondervloer niet egaal is, of als je pvc over een bestaande vloer heen wilt leggen, kies dan voor klik-pvc. De vloer is makkelijk aan elkaar te klikken en je kunt eenvoudig een plank vervangen. Je kunt de vloer zelfs meenemen als je gaat verhuizen. Dat lukt met dryback-pvc niet, omdat het verlijmd is met de ondergrond.

Hongaarse punt pvc-vloer in authentieke ruimte met openhaard

Voor- en nadelen

De Hongaarse punt pvc-vloer heeft veel voordelen, maar kent ook enkele nadelen. We zetten ze hier op een rij.

Voordelen Hongaarse punt pvc-vloer

 • Origineel uiterlijk;
 • Lange levensduur;
 • Geschikt voor vochtige ruimtes, zoals badkamer, keuken en toilet;
 • Onderhoudsarm;
 • Voordeliger dan een houten vloer.

De Hongaarse punt pvc-vloer kan zowel in klassieke als moderne interieurs gelegd worden. De vloer heeft een prachtige uitstraling en een origineel uiterlijk. Iedere strook verschilt iets in kleur, waardoor er een unieke vloer ontstaat.

Pvc heeft bovendien een lange levensduur en is makkelijk schoon te maken. De vloer is waterdicht en dus ook geschikt voor natte ruimtes. Je kunt hierdoor door je hele huis dezelfde vloer leggen. Een Hongaarse punt pvc-vloer is bovendien goedkoper dan een eiken of Kambala houten vloer.

Nadelen Hongaarse punt pvc-vloer

 • Leggen is ingewikkeld, omdat voor iedere lijn een centraal punt vastgesteld worden;
 • Pvc is niet krasvast;
 • Egale ondervloer nodig;
 • Plak-pvc is lastig zelf te leggen.

Hoe mooi de Hongaarse punt vloer ook is, het kent ook een paar nadelen. Er is namelijk altijd een egale ondergrond nodig als je de vloer wil verlijmen. Door de kosten van egalisatie en leggen worden de totale kosten van de vloer duurder.

Ga je zelf leggen, dan moet je een rechte lijn volgen door het midden van de kamer. Bij iedere lijn moet een centraal punt vastgesteld worden, anders komt de vloer scheef te liggen. Het valt niet mee om dat netjes te doen als je geen ervaring hebt met leggen. Tot slot is pvc niet krasvast, dus de vloer moet goed beschermd worden.

Hongaarse punt pvc laten leggen

Het Hongaarse punt patroon is niet eenvoudig om te leggen. Met name bij plak-pvc kunnen er veel dingen verkeerd gaan.

Mis je de ervaring en kennis om zelf deze prachtige vloer te leggen? Laat het dan over aan Certo. Onze professionals hebben tientallen jaren ervaring met het leggen van vloeren. Je kunt bij ons bovendien rekenen op de garantie van CBW en de expertise van ons eigen personeel. Wij zorgen dat jouw vloer er schitterend uit komt te zien.

Wil je meer weten? Lees dan ons artikel met veelgestelde vragen over pvc-vloeren of neem vrijblijvend contact met ons op.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Een Hongaarse punt pvc-vloer laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken