Verschillende soorten plinten – Hoe kies je de juiste?

Als je een mooie nieuwe vloer voor je huis gaat uitzoeken, vergeet dan niet om na te denken over de plinten. Plinten zorgen voor een mooie afwerking van je vloer en ze kunnen heel sfeerbepalend zijn. Door een mooie, passende plint te kiezen, komen zowel je vloer als je interieur beter tot hun recht.

Het valt niet altijd mee om te beslissen welke plint je wilt hebben. En soms is het ook onduidelijk welke plint bij welke vloer past. In dit artikel bespreken we waarom plinten nodig zijn en hoe je de juiste soorten plinten kiest.

Wat zijn plinten en waarom heb je ze nodig?

Bij het leggen van een vloer blijft er vaak wat ruimte over tussen de vloer en de wand. De plint is een lijst van bijvoorbeeld hout of mdf, die op de overgang van de vloer en de muur wordt aangebracht. Zo wordt de ruimte tussen de vloer en de wand mooi bedekt en oogt je vloer netjes afgewerkt. Plinten beschermen bovendien de wand tegen beschadigingen door stofzuigen of dweilen.

Afhankelijk van de soorten plinten kunnen ze plat op de vloer gemonteerd worden of staand tegen de wand. Afhankelijk van het model kunnen plinten verschillende hoogtes en breedtes hebben. Sommige plinten hebben een uitsparing, die contactgeluiden in appartementen vermindert.

Materialen van verschillende soorten plinten

Het is natuurlijk belangrijk dat een plint mooi past bij de nieuwe vloer. Er zijn ontelbaar veel vloeren verkrijgbaar, met verschillende kleuren. Om een passende plint te vinden is het belangrijk dat het materiaal van de plint aansluit bij het materiaal van de vloer. Daarom zijn er verschillende soorten plinten verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals:

 • Grenen
 • Mdf
 • Hardhout
 • Kunststof
 • Steen

Plinten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, want het staat erg mooi als een plint dezelfde kleur heeft als de vloer of de wand. Mdf plinten zijn erg populair, omdat ze slijtvast en sterk zijn. Plinten gemaakt van mdf werken niet, waardoor ze hun vorm goed behouden.

Verschillende soorten plinten voor verschillende soorten stijlen

De stijl van verschillende soorten plinten

Naast het materiaal bepaalt ook de stijl van de plint hoe de nieuwe vloer eruit komt te zien. De stijl van de plint moet aansluiten bij de stijl van de woning en het interieur. Voor huizen uit de jaren 30 zijn er mooie klassieke soorten plinten te koop. Zo kun je oude plinten of bestaande plinten vervangen door nieuwe zonder dat de klassieke stijl verloren gaat. Naast klassieke plinten zijn er de volgende stijlen:

 • Hoge plinten. Plinten die tegen de muur bevestigd worden.
 • Design plinten. Plinten met een bijzondere vorm, bijvoorbeeld afgerond, of met een print.
 • Brede plinten. Dit zijn dikke muurplinten tot 2 cm dik die wat verder naar binnen komen.
 • Moderne plinten. Een rechte plint met een strakke uitstraling.

Ook hier is het belangrijk dat de stijl van de plint aansluit bij die van de vloer en het interieur. Combineer bijvoorbeeld een landelijke vloer met een mooie rustieke hoge plint.

Het model van verschillende soorten plinten

Het model van verschillende soorten plinten geeft aan hoe de plint eruitziet. Zo kun je een rechte plint hebben of een plint met vlakke bovenkant etc. Het model geeft aan om wat voor soort plint het gaat. Bekende modellen zijn o.a:

 • Moderne plint. Een rechte plint met een gladde afwerking.
 • Kraalplint. Een rechte plint met een afgeronde bovenkant en een extra groefje bovenop.
 • Gladde plint. Vergelijkbaar met een moderne plint. Staat mooi in een Scandinavisch interieur.
 • Waalplint. Een plint met afgeronde bovenkant en een horizontale groef aan de zijkant.
 • Luxe plint. Een plint met een smallere, afgeronde bovenkant.
 • Sierplint. Een chique plint met een bolronde bovenkant en een groef, vaak in hout uitgevoerd.
 • Monumentenplint. Een klassieke plint met een zeer brede groef.

Er zijn nog veel meer soorten plinten verkrijgbaar, dus er is altijd wel een plint die de juiste uitstraling heeft voor jouw huis.

Montage van plinten

Plinten worden altijd gemonteerd nadat de nieuwe vloer is gelegd. De plinten kunnen op verschillende manieren geplaatst worden. Hoge plinten bevestig je met montagekit aan de wand. Lage plinten kun je op de vloer plakken of vastspijkeren als het om een parketvloer gaat.

Plinten monteren

Hoe kies je de juiste plinten voor jouw vloer?

Als je een nieuwe vloer wilt laten leggen, denk dan ook meteen na over welke soorten plinten je zou willen hebben. Vind je het lastig om de keuze te maken? Volg dan de volgende 3 stappen om snel de juiste plint te vinden.

Stap 1. Kies de juiste hoogte

Een mooie hoge plint is trendy en geeft je kamer een stijlvolle uitstraling. Hoge plinten zijn verkrijgbaar in diverse hoogtes. Maar welke hoogte staat nou het mooist? ‘Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plinten’ is een veelgehoorde uitspraak. Over het algemeen wordt een plint met een hoogte van 90 mm gezien als een mooie hoge, maar niet al te hoge plint.

Daarnaast is de grootte van de kamer belangrijk. Bij een kleine woonkamer staat een lage plint namelijk mooier dan een hoge plint. Hoge plinten maken de ruimte optisch kleiner, waardoor de kamer nog kleiner oogt. In grote kamers staan hoge plinten juist weer mooier.

Stap 2. Kies de juiste dikte

De plint moet de ruimte tussen de vloer en de muur overlappen. Meet de afstand tussen de vloer en de muur. Bestel vervolgens een iets dikkere plint dan je hebt opgemeten. Sommige (houten) vloeren kunnen in de winter nog weleens krimpen waardoor de ruimte tussen vloer en wand iets groter wordt. Met een dikkere plint voorkom je dat er ‘s winters een kier zichtbaar wordt.

Stap 3. Kies de juiste stijl

De stijl van de plint moet passen bij de stijl van het interieur. Dat geldt ook voor het model en het materiaal. Heb je bijvoorbeeld een pvc-vloer met visgraatmotief, dan combineert dat mooi met een mdf plint. Elke soort plint kan iets toevoegen aan het interieur, of dat nu modern of klassiek is.

Plinten laten zetten door Certo

Plinten zetten is een heel secuur werk en daardoor vaak een lastig karwei. Voor het mooiste resultaat kan Certo de plinten op professionele wijze voor je plaatsen. Je kunt ook de nieuwe vloer en bijpassende soorten plinten bij ons bestellen. Wij leggen de vloer met ons eigen personeel met 40 jaar ervaring. Je krijgt bovendien garantie op de vloer. Vloer met plinten laten leggen? Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer met plinten laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken