Tapijt reinigen met een tapijtreiniger
Tapijt is een heerlijk zachte en comfortabele vloerbedekking, maar na verloop van tijd kunnen er vlekken en geurtjes ontstaan. Een grondige schoonmaakbeurt is dan wel op zijn plaats.
Een tapijtreiniger haalt vervelende geurtjes en vlekken uit het tapijt. Ook de kleur wordt weer fris en helder. Het is de ideale manier voor tapijt reinigen.
Voordat je aan de slag gaat met een tapijtreiniger, is het een goed idee om even stil te staan bij wat er bij komt kijken. Zo zijn niet alle reinigers geschikt voor alle tapijtsoorten. Bovendien kost het zelf reinigen van een tapijt best wel wat tijd.
In dit artikel laten we zien hoe je een tapijt kunt reinigen met een tapijtreiniger en we geven handige tips om er een succes van te maken.
Tapijtreiniger is de beste optie
Tapijt schoonmaken kan op verschillende manieren gedaan worden. Wij vinden dat een tapijtreiniger een van de beste manieren is om je tapijt schoon te maken. Een tapijtreiniger is een machine met tapijtborstels die wordt gevuld met water en een speciaal schoonmaakmiddel voor tapijt.
De tapijtborstel verdeelt het opgeloste schoonmaakmiddel over het tapijt. De borstels wrijven het reinigingsmiddel goed in, waarna het mengsel weer opgezogen wordt.
In de praktijk worden ook andere methodes gebruikt om tapijt te reinigen, zoals groene zeep en water, of poeder. Het nadeel daarvan is dat de meeste zeep of poeder in het tapijt blijft zitten. Dat trekt juist meer vuil aan, waardoor het tapijt sneller weer vies wordt en er dof uit gaat zien. Wij raden dus altijd een tapijtreiniger aan.
In 8 stappen zelf je tapijt reinigen met een tapijtreiniger
Mag het tapijt in jouw kantoor of woning wel een keertje goed schoongemaakt worden? Dan kun je een tapijtreiniger huren en zelf het tapijt reinigen. Je kunt kiezen voor een stoomreiniger of voor een gewone tapijtreiniger met borstels en water. We leggen hier in 8 stappen uit hoe je dat precies doet.
Stap 1: Controleer of je een wollen tapijt hebt
Waarom is dit belangrijk? Wollen tapijten mogen niet gereinigd worden met stoom. Stoom kan een temperatuur van wel 120 graden bereiken. Door deze hitte kan de wol gaan schroeien of verschrompelen.
Baking soda of zuiveringszout zijn middelen die je wel kunt gebruiken voor wol. Heb je een tapijt met synthetische vezels? Dan kun het tapijt wel met stoom reinigen.
Stap 2: Maak de kamer helemaal leeg
Voordat je begint met het schoonmaken van je tapijt, haal je alle meubels en spullen uit de kamer. Op die manier weet je zeker dat je meubels niet beschadigen tijdens de schoonmaak en dat al het tapijt ook echt schoon wordt gemaakt. Ook het tapijt onder je bed in de slaapkamer.
Stap 3: Stofzuig het tapijt
Voordat je de vloerbedekking gaat reinigen, pak je eerst de stofzuiger. Stofzuig het tapijt grondig om stof en los vuil weg te halen. Door het stofzuigen bereid je het tapijt voor op de dieptereiniging. Je kunt dan ook meteen zien waar eventuele vlekken zitten.
Stap 4: Voorbereiding van het tapijtreinigingsmiddel
Voor het reinigen van de vloerbedekking is een tapijtreinigingsmiddel nodig. Kijk op de verpakking van het tapijtreinigingsmiddel voor de instructies.
Het middel moet waarschijnlijk gemengd worden met warm water en dan in de tank van de tapijtreiniger gedaan worden. Let op de juiste verhouding van reinigingsmiddel en water. Gebruik niet meer dan je nodig hebt.
Stap 5: Vloerbedekking reinigen
Zet de tapijtreiniger aan en maak het tapijt schoon. Begin altijd achterin de kamer, het verste weg van de deur. Ga langzaam heen en weer over het tapijt met de tapijtreiniger. Oefen zoveel mogelijk een constante druk uit, zodat het reinigingsmiddel goed in het tapijt geduwd wordt.
Stap 6: Reinig hardnekkige vlekken meerdere keren
Het is goed om alle vlekken zo snel mogelijk te verwijderen, maar soms zie je ze over het hoofd.
Kom je tijdens het reinigen hardnekkige vlekken tegen? Beweeg het mondstuk van de tapijtreiniger dan een paar keer heen en weer over de vlek, terwijl je het tapijt spoelt met de tapijtreiniger.
Doe eventueel wat extra reinigingsmiddel op de vlek, om de vlek definitief te verwijderen.
Stap 7: Laat het tapijt drogen
Door de reiniging wordt het tapijt vochtig. Laat het tapijt eerst helemaal opdrogen voordat je de meubels weer terugzet. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid kan het een paar uur duren voordat het tapijt volledig is opgedroogd. Wil je dat het sneller gaat? Gebruik dan een ventilator of zet de airconditioning aan.
Stap 8: Stofzuig het tapijt nog een keer
Als het tapijt helemaal droog is, dan kan het nog een keer gestofzuigd worden. Tijdens het stofzuigen verwijder je de laatste vuildeeltjes. Dat zorgt ervoor dat je tapijt weer lekker schoon en fris wordt.
Tips voor het schoonmaken van vloerbedekking met een tapijtreiniger
Ga je zelf met een tapijtreiniger aan de slag? Lees dan eerst deze tips:
- Gebruik niet te veel reinigingsmiddel. Veel vuil wat in het tapijt zit, is oplosbaar in water. Alles wat je te veel gebruikt, kan in het tapijt blijven zitten en nieuw vuil aantrekken. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid reinigingsmiddel, of minder.
- Gebruik niet te veel water. Het drogen van een tapijt na de reiniging kan enkele uren duren. Hoe natter het tapijt, hoe langer het duurt voordat het weer droog is. Gebruik dus niet te veel water en laat de reinigingsmachine het water goed opzuigen.
- Neem de tijd. Zelf een tapijt reinigen kan een paar dagen duren. Neem de tijd. Of laat het over aan professionals als je weinig tijd hebt of een groot oppervlak met kantoortapijt wilt reinigen.
- Bekijk of je tapijt geschikt is voor de reinigingsmethode. Sommige tapijten met natuurlijke vezels, zoals katoen, wol en linnen kunnen bruin opdrogen, de kleuren kunnen doorlopen of het tapijt kan krimpen. Twijfel je nog? Probeer de reinigingsmethode eerst uit op een onopvallende plek of schakel direct een specialist in.
- Zelf reinigen is geen volwaardig alternatief voor professionele tapijtreiniging. Professionele tapijtreinigers zijn krachtiger en reinigen dieper, zodat je tapijt veel schoner wordt. Is je tapijt lang niet gereinigd? Dan kun je het beste een professional inschakelen.
Tips om je tapijt mooi te houden
Het schoonmaken van tapijt is een flinke klus, dus voorkomen is altijd beter dan genezen. Als je maatregelen neemt die je tapijt schoonhouden, dan hoeft het minder vaak gereinigd te worden. Met deze tips voorkom je dat je tapijt na het leggen of reinigen snel vies wordt:
- Stofzuig je tapijt regelmatig met een tapijtborstel.
- Wrijf niet over een vlek in het tapijt, maar dep voorzichtig met een droge, schone doek.
- Haal vlekken zo snel mogelijk weg.
- Loop zo min mogelijk met schoenen over het tapijt.
- Een goede deurmat of droogloopmat houdt vuil buiten de deur.
Veelgestelde vragen
Hoe verwijder ik een koffievlek uit mijn tapijt?
Dep de vlek met een mengsel van 2 delen witte azijn en 1 deel water. Spoel goed na met water en herhaal tot de vlek is verdwenen.
Hoe verwijder ik kauwgom uit vloerbedekking?
Doe een ijsklontje in een boterhamzakje. Leg het 5 minuten op de kauwgom totdat de kauwgom bevroren is. Schraap het nu uit het tapijt met een bot schilmesje of lepel.
Hoe verwijder ik rode wijn uit mijn vloerbedekking?
Strooi keukenzout op de rode wijnvlek en laat het 3 minuten intrekken. Giet dan lauw water over de vlek en wrijf het zout er met 2 vingers af. Herhaal totdat de vlek is verdwenen.
Wat is het beste schoonmaakmiddel voor een tapijtreiniger?
Een speciaal tapijtreinigingsmiddel, bijvoorbeeld HG tapijtreiniger, Kärcher RM 519 of Easyclean tapijtreiniger.
Wat kost professionele tapijtreiniging?
Het reinigen van tapijten kost gemiddeld tussen de € 5 en € 25 per vierkante meter.
Kan ik een tapijtreiniger huren?
Ja. Je kunt hiervoor terecht bij de bouwmarkt of bij een professioneel verhuurbedrijf.
Nieuwe vloer laten leggen door Certo
Krijg je jouw tapijt echt niet meer schoon? Dan kan Certo een mooie nieuwe vloer voor je leggen met garantie. Wij beschikken over een CBW-erkenning en VCA-certificering.
Onze ervaren professionals hebben meer dan 40 jaar ervaring met de installatie van vloeren. Je krijgt bij ons dus altijd een goed advies, ook over het onderhoud van je vloer.