Trap met laminaat bekleden

Als je in je bedrijfspand of woning een laminaatvloer hebt liggen, dan kan het mooi zijn om de trap ook met laminaat te bekleden. Zo oogt het als een geheel, met alles in dezelfde stijl. Een trap met laminaat bekleden is een klus die een handige doe-het-zelver zelf kan doen, maar je kunt het ook goed uit laten besteden.

Vaak is de bestaande trap al bekleed, bijvoorbeeld met tapijt of pvc. Dan kan een traprenovatie een oplossing zijn, waarbij de bestaande bekleding wordt verwijderd en vervangen door trapbekleding van laminaat. Hier ontdek je wat de voordelen zijn van een traprenovatie met laminaat en hoe je dat aan kunt pakken.

Voordelen van een traprenovatie met laminaat

Een trap kan met veel materialen bekleed worden, zoals pvc, laminaat of tapijt. Er zijn veel redenen om te kiezen voor een traprenovatie met laminaat. Laminaat op de trap wordt vaak gekozen als er in de hal of op de overloop ook laminaat ligt. Zo sluit de trapbekleding mooi aan bij de vloer.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een traprenovatie met laminaat:

  • Moderne uitstraling.
  • Beschermt de trap.
  • Het is stevig.
  • Laminaat is onderhoudsvriendelijk.
  • Kwalitatief laminaat is slijtvast.
  • Warme uitstraling van hout.
  • Combineert goed met verschillende materialen.

Laminaat is bovendien een betaalbare trapbekleding, wat ook een goed argument kan zijn om de trap met laminaat te bekleden.

Trap met laminaat bekleden

Welk laminaat is geschikt voor de trap?

Of je nu een open trap of een gesloten trap hebt, ze kunnen beiden bekleed worden met laminaat. Je kunt zelfs kiezen om de trede en het stootbord in verschillende kleuren te doen voor een ander effect.

Je kunt een bestaande trap renoveren, zodat jouw trap weer als nieuw wordt. Het is echter ook prima mogelijk om laminaat op nieuwe trappen te leggen.

Wil je de trap afbekleden met laminaat, kies dan voor een speciaal type laminaat wat geschikt is voor trappen. Dit laminaat heeft een speciale slijtvaste toplaag, zodat er geen slijtageplekken ontstaan op de trap. Laminaat met de hardste toplaag is het meest slijtvast. Dit is laminaat met de gebruikersklasse 33. Een trap wordt intensief gebruikt. Met laminaat dat geschikt is voor trappen voorkom je dat er snel krassen of slijtageplekken op het laminaat ontstaan.

Een trap mag absoluut niet glad zijn, let dus goed op antislip eigenschappen of werk de trap helemaal af met antislip strips. Denk ook na of de traptreden geluiddempende eigenschappen moeten hebben. Laminaat dempt geluiden namelijk minder goed dan een trapbekleding van tapijt of vinyl.

Wat kost laminaat trapbekleding?

De prijs van laminaat trapbekleding is een belangrijke factor bij een traprenovatie. De prijs is afhankelijk van het gebruikte laminaat voor de overzettreden, de stootborden, de benodigdheden en de montage. Zelf monteren is altijd het goedkoopst, maar het is geen eenvoudige klus.

Heb je een rechte trap, dan kun je proberen om de trap zelf te bekleden. Bij draaitrappen wordt het al lastiger om de traptreden netjes te renoveren. Ga je zelf aan de slag, dan kost een laminaat trapbekleding ongeveer € 750 tot € 950, afhankelijk van het soort laminaat en het aantal treden. Besteed je de klus uit, reken dan op ongeveer € 1200 tot € 1800.

Zelf je trap met laminaat bekleden

Wil je ook zo’n mooie trap met laminaat? Dan kun je zelf laminaat leggen op je trap. Heb je een of meerdere draaien in je trap zitten? Dan is zelf leggen niet zo’n eenvoudige klus en kun je het wellicht beter uitbesteden, voor het mooiste resultaat.

Voor wie zelf aan de slag wil, hebben we hieronder een stappenplan gemaakt. Het stappenplan geldt voor een dichte trap, dus als je met traptredes en stootborden van laminaat werkt.

Stap 1: Oude trapbekleding verwijderen

Ligt er nog tapijt of andere trapbekleding op de trap? Haal die dan eerst weg. Je kunt het tapijt voorzichtig losmaken en dan met een sopje van zeep en water de lijmresten insmeren. Begin met de bovenste trede en werk stap voor stap, van boven naar beneden. Schraap oude lijmresten weg met een krabber of gebruik afbijtmiddel.

Vul eventuele beschadigingen in de houten trap op met plamuur, zodat een egale ondergrond ontstaat. Laat de plamuur drogen. Schuur dan elke trede en stootbord helemaal glad. Veeg dan de treden schoon met een zachte borstel en verwijder stofresten met een vochtige doek.

Oude lijmresten op trap

Stap 2: Mallen maken

Nu is het tijd om mallen te maken van elke traptrede. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld oud behang, stevig papier of dun karton en een mes of schaar. Leg het karton op de trede en teken de omtrek van de trede af. Zet een nummer op elke trede, zodat je later nog weet welke trede waar past.

Stap 3: Tredes aftekenen

Gebruik de mallen om de stootborden en laminaattredes af te tekenen op het laminaat. Markeer de traptrede en het stootbord op dezelfde manier als de mal. Zo weet je altijd waar de trede op de trap geplaatst moet worden.

Stap 4: Zagen

Als de tredes en stootborden zijn afgetekend, kun je alles op maat gaan zagen. Gebruik hiervoor een hand- of decoupeerzaag (duwzaag) met een fijngetand zaagblad. Dat voorkomt splinters.

Stap 5: Trap met laminaat bekleden

Als je de trap met laminaat gaat bekleden, zorg dan dat alle benodigdheden klaarliggen. Denk aan lijm of montagekit, een lijmkam en een vochtige doek om lijmresten weg te halen.

Begin bovenaan de trap met bekleden. Breng de lijm of kit aan op de schoongemaakte trap. Plaats nu de voorgezaagde laminaat trede op de trap en kijk daarbij goed naar de nummering of markering per trede. Lijm dan de stootborden stevig vast. Ga daarna verder met een nieuwe trede.

Trap bekleden met laminaat

Stap 6: Afwerking

Als alle tredes zijn geplaatst, dan kan de trap worden afgekit met acrylaat- of siliconenkit. Of de trap direct beloopbaar is, hangt af van de lijm die je hebt gebruikt. Houd altijd de droogtijd aan die op de verpakking staat. Na de droogtijd kun je de traptreden van laminaat schoonmaken, zodat de trap er weer netjes uitziet.

Traprenovatie met Certo

Wil jij de trap bekleden met laminaat, maar zie je het niet zitten om dat zelf te gaan doen? Laat je trap dan bekleden door Certo. Onze specialisten kunnen je trap op professionele wijze bekleden met laminaat.

De traprenovatie kan vaak binnen één dag worden uitgevoerd, zodat je snel kunt genieten van je mooie nieuwe trap. Wij werken alleen met eigen personeel en je profiteert bij ons van volledige garantie.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Traprenovatie uit laten voeren?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken