Wat is een walvisgraat vloer?

Een walvisgraat vloer is meer dan een vloer met een grappige naam. Het is namelijk een zeer populaire en stijlvolle variant van de visgraatvloer. Ze lijken erg op elkaar, maar de planken van een walvisgraat zijn breder, waardoor de vloer rustiger oogt.

Het is een mooi alternatief als je een visgraatpatroon te druk vindt. Lees snel verder om meer verschillen te ontdekken met een visgraat en Hongaarse punt.

Wat is een walvisgraat vloer?

Een walvisgraat vloer is een parketvloer met extra grote en brede planken, die in een visgraatpatroon worden gelegd. Het is dus een goed alternatief als je een gewone visgraatvloer te druk vindt. De brede planken laten de vloer namelijk rustiger ogen.

Andere voordelen van een vloer met walvisgraat patroon zijn:

  • Oogt ruimtelijk;
  • Makkelijker te leggen dan een visgraat, door het grotere formaat;
  • Combineert makkelijk met verschillende interieurstijlen;
  • Het patroon kan gelegd worden met verschillende materialen.

Het is goed om te beseffen dat de walvisgraat een legpatroon is. De vloer zelf kan dus van verschillende materialen zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan echt hout, pvc of laminaat.

Wat is het verschil tussen een visgraat en walvisgraat?

Het walvisgraat legpatroon is eigenlijk de grote broer van de visgraat vloer. Maar wat betekent dat? Het betekent onder andere dat de vloerdelen van de walvisgraat breder en langer zijn dan bij de visgraat vloer.

D afmetingen maken de punten van een walvisgraat groter dan die van een visgraat patroon. Over de hele vloer gezien zijn er dus minder punten te zien, waardoor de vloer rustiger oogt. Het geeft de vloer ook een bepaald charme mee.

Walvisgraat patroon

Wat zijn de verschillen tussen een walvisgraat en Hongaarse punt?

De walvisgraat en Hongaarse punt zijn twee legpatronen die sterk op elkaar lijken. Beide patronen ogen rustiger dan een visgraatpatroon, maar ze zijn niet hetzelfde.

Bij een visgraat vloer liggen de vloerplanken schuin en haaks tegen elkaar. De linker en rechter vloerdelen liggen onder een hoek van 90 graden tegen elkaar aan. De kopse kant van het linker vloerdeel ligt daarbij haaks tegen de lange kant van het rechter vloerdeel, dat ernaast ligt.

Visgraat patroon

Bij een Hongaarse punt vloer liggen de planken onder een hoek van 45 of 60 graden. Dit patroon wordt daarom ook wel aangeduid als sergeantsstrepen, omdat het daar veel van weg heeft. Het patroon is opvallend door de rechte naad die ontstaat tijdens het leggen. Deze naad zie je niet bij een (wal)visgraatpatroon.

Hongaarse punt patroon

Een Hongaarse punt zorgt voor een strakke en rustige uitstraling in de kamer. Als je graag een vloer met karakter wilt, dan is de Hongaarse punt heel geschikt.

De beste vloeren voor een walvisgraat patroon

Een walvisgraat patroon kan het beste gelegd worden met harde vloeren, zoals pvc, laminaat en hout. Met een harde vloer kan het patroon namelijk mooi strak gelegd worden voor het mooiste resultaat.

Pvc-vloer

Walvisgraat pvc-vloeren zijn zeer betaalbaar in vergelijking met houten parketvloeren. Pvc is een zachte, geluiddempende en waterdichte vloerbedekking. Pvc is ideaal in combinatie met vloerverwarming, omdat pvc de warmte zeer goed geleidt.

Het is mogelijk om een XL visgraat pvc-vloer te verlijmen op de ondergrond, maar dan moet de ondervloer wel stabiel en egaal zijn. Er bestaat ook visgraat klik pvc met een klikverbinding. Dit hoeft niet aan de ondervloer gelijmd te worden.

Wil je toch iets anders? Dan is een Hongaarse punt pvc-vloer een mooi alternatief.

Laminaat

Laminaat kan ook in een walvisgraat patroon gelegd worden. Dit is een mooi alternatief voor een parketvloer die van echt hout is gemaakt. Laminaat heeft de natuurlijke uitstraling van hout, maar kost een stuk minder. Er is zelfs laminaat met een voelbare houtstructuur.

Je kunt laminaat ook heel goed combineren met vloerverwarming. Kies dan wel voor een soort die speciaal daarvoor geschikt is. Voor laminaat heb je vaak een geluiddempende ondervloer nodig. Dat geldt vooral als je in een appartement woont waarbij er nog iemand onder je woont.

Hout

Zoek je een vloer met een authentieke uitstraling? Kies dan voor een houten vloer. Een parketvloer in walvisgraatpatroon is vrij kostbaar, maar ziet er schitterend uit.

De prijs hangt echter grotendeels af van de houtsoort. Houd er rekening mee dat deze vloer een echt natuurproduct is en het hout kan kromtrekken onder invloed van vocht.

Laat deze vloer dus altijd leggen door een vloerenspecialist om problemen te voorkomen.

Wil je graag een houten vloer in een patroon laten leggen, maar de kosten drukken? Dan kan een eiken visgraat vloer uitkomst bieden.

Walvisgraat vloer laten leggen

Wat kost een walvisgraat vloer?

Het leggen van een walvisgraat vloer kost meer dan het leggen van een vloer zonder legpatroon. Het patroon leggen kost meer tijd en bij een visgraat is het snijverlies groter dan wanneer de vloerdelen gewoon recht gelegd worden.

De prijs hangt verder af van de ruimte, de ervaring van de vloerenlegger, het type vloer en de kwaliteit van de vloer zelf. De prijzen voor een walvisgraatvloer zijn als volgt:

Type vloer Prijs/m² excl. leggen
Pvc-vloer € 30 – € 70
Massief houten vloer € 40 – € 80
Vinyl vloer € 15 – € 60
Laminaat vloer € 25 – € 60

Wordt de vloer zwevend gelegd, reken dan op legkosten tussen de € 8 en € 14 per vierkante meter. Wordt de visgraatvloer verlijmd met de ondergrond? Dan kost het leggen gemiddeld tussen de € 14 en € 21 per vierkante meter.

Laat je walvisgraat vloer leggen door Certo

Ben je ook gevallen voor de mooie uitstraling van de walvisgraatvloer? Laat je vloer dan leggen door Certo. Onze professionele medewerkers verzorgen desgewenst het hele traject, van het verwijderen van de oude vloer tot het plaatsen van de plinten.

Met ruim 40 jaar ervaring in vloeren leggen staan we garant voor een prachtig resultaat. Verder profiteer je van de zekerheid van onze CBW-erkenning en VCA certificering. Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat een walvisgraat vloer leggen

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken