Nieuwe vloer met vloerverwarming laten leggen
Wil je elke dag lekkere warme voeten hebben als je door je huis heen loopt? Dan is vloerverwarming de perfecte oplossing. Met vloerverwarming in je huis heb je nooit meer koude voeten. Het kost bovendien minder energie om je huis te verwarmen. Certo heeft veel ervaring met de installatie van watergedragen vloerverwarming en vloerbedekking in huizen, kantoren en andere ruimtes.
We krijgen regelmatig vragen over hoe we te werk gaan als we een vloer met vloerverwarming aanleggen. Dus wil jij ook een nieuwe vloer met vloerverwarming laten leggen? Lees dan verder, want we laten in dit artikel precies zien hoe wij vloerverwarming aanleggen. Daarbij laten we alle stappen zien, van het verwijderen van de oude vloer tot aan de installatie van de nieuwe vloer.
Stap 1. Oude vloer verwijderen
Als je vloerverwarming wilt laten aanleggen, houd er dan rekening mee dat de bestaande vloer verwijderd moet worden. De vloerverwarmingsbuizen worden namelijk onder de vloer gelegd. De meeste vloeren kunnen door ons binnen één dag verwijderd worden, tenzij het gaat om grote oppervlakken, zoals in kantoren. Dan hebben we vaak een dag extra nodig.
Heb je een gelijmde vloer, bijvoorbeeld een pvc-vloer, dan kan het een zeer tijdrovende klus zijn om deze vloer handmatig te verwijderen. Daarom gebruiken we een speciale vloerstripmachine en speciaal gereedschap om de vloer te verwijderen. De oude vloer gaat daarbij wel kapot en kan dus niet meer opnieuw gebruikt worden. Na het verwijderen van een gelijmde vloer verwijderen we ook de lijmresten die op de ondervloer zijn achtergebleven.
Zwevende vloeren kunnen doorgaans wat makkelijker verwijderd worden. Bij laminaat of parket kunnen de planken losgemaakt worden en eventueel (deels) hergebruikt worden. Na het verwijderen van de losse planken wordt ook de ondervloer verwijderd. Indien gewenst, kunnen we de verwijderde vloer en de ondervloer voor je afvoeren.
Stap 2. Voorbereiden voor vloerverwarming
Nadat de oude vloer is weggehaald, kan de dekvloer voorbereid worden voor het leggen van vloerverwarming. Tijdens deze stap wordt de verdeelunit geïnstalleerd en aangesloten op de bestaande verwarmingsbuizen. Als de installatie is afgerond, dan kan het warme water via de cv-ketel of warmtepomp door de verdeelunit gepompt worden.
De rest van het voorbereidende werk is afhankelijk van de soort dekvloer die onder de vloerbedekking ligt. Dit kan een houten vloer of een betonnen vloer zijn.
Betonnen vloer
Een betonnen vloer moet mooi egaal zijn, zodat we de sleuven voor de vloerverwarmingsbuizen erin kunnen frezen met onze freesmachine. Als de betonvloer niet egaal is, dan gaan we die eerst egaliseren.
Vooral na het verwijderen van een gelijmde vloer is de kans groot dat de vloer eerst geëgaliseerd moet worden. Bij het verwijderen van zo’n vloer worden er namelijk vaak stukken beton meegetrokken en dat moet eerst hersteld worden.
Bij het verwijderen van een zwevende vloer ziet de betonvloer er vaak beter uit. Als de vloer netjes egaal is, kunnen we direct beginnen met het infrezen van de sleuven.
Houten vloer
Heb je een houten ondervloer? Ook dan is het vaak mogelijk om vloerverwarming te leggen. Bij vloerverwarming op een houten vloer wordt er meestal gekozen voor een droogbouw systeem vloerverwarming. Dat vraagt om een andere voorbereiding van de vloer. We doorlopen daarbij de volgende stappen:
- We verwijderen alle planken tot de vloerbalken zichtbaar zijn.
- We maken de ondervloer waterpas.
- Op de waterpas vloer brengen we de isolerende droogbouwplaat van gips aan. Deze geeft de vloer extra stevigheid.
- Op de droogbouwplaat brengen we speciale matten met verwarmingsbuizen aan.
De houten ondervloer is nu goed voorbereid voor de verdere afwerking.
Droog systeem vs. nat systeem
Bij de aanleg van vloerverwarming zijn er verschillende soorten vloerverwarming die we kunnen leggen, afhankelijk van het type vloer. We maken daarbij onderscheid in een droog systeem en een nat systeem.
Droog systeem
Een droog systeem is een systeem waar we bij de aanleg van de vloerverwarming geen natte producten zoals beton, zandcement of anhydriet gebruiken. De buizen of leidingen van de vloerverwarming komen bij dit systeem bovenop de vloer te liggen of in de sleuven van de isolatielaag. Wij adviseren dit systeem vaak in de volgende situaties:
- Renovatie van bestaande woningen.
- Woningen met houten vloeren of een houten skelet.
- Appartementen.
- De opbouwhoogte is beperkt, waardoor de vloer niet te dik mag worden.
- Er liggen leidingen in de cementdekvloer waardoor infrezen niet mogelijk is.
- De vloer kan weinig gewicht dragen.
- Er ligt een houten constructievloer.
Een droog systeem wordt vaak gebruikt op houten constructievloeren. Daarbij moet de temperatuurregeling van de vloerverwarming goed worden ingesteld om uitzet en krimp van de houten vloer zoveel mogelijk te beperken.
Nat systeem
Een nat systeem is een vloerverwarmingssysteem waarbij we de buizen en slangen van de vloerverwarming in een isolatielaag op de vloer plaatsen, of de vloerverwarming infrezen. Daar bovenop wordt een laag cement aangebracht. Dat duurt ongeveer 1-2 dagen. Bij natbouw hebben we ook te maken met de droogtijd van het cement. Die droogtijd ligt tussen de 1 en 4 weken, afhankelijk van de dikte van de cementlaag. Hoe dikker de laag, hoe langer het duurt voordat de vloer droog is.
Welke isolatie wordt er gebruikt?
We installeren een vloerverwarmingssysteem altijd op een laag isolatie om het warmteverlies zoveel mogelijk te beperken. Het type isolatie hangt af van de ondervloer en de specifieke omstandigheden waarin de vloerverwarming wordt gelegd.
Als isolatie gebruiken we gangbare materialen zoals: gesloten celschuimpanelen, reflecterende folie, isolatieplaten met noppenstructuur, minerale wol of gecombineerde isolatie- en dekvloersystemen. Bij de keuze van het isolatiemateriaal letten we altijd op de volgende zaken:
- Thermische Weerstand. De isolatie moet een hoge thermische weerstand hebben waardoor zo min mogelijk warmte verloren gaat.
- Dikte. De dikte van de isolatie moet worden aangepast aan de beschikbare inbouwhoogte en de vereiste energie-efficiëntie.
- Compatibiliteit. De isolatie moet passen bij de andere gebruikte materialen, bij de vloer en bij het vloerverwarmingssysteem.
- Vochtbestendigheid. In vochtige ruimtes en op de begane grond kiezen we bij voorkeur voor isolatiemateriaal dat bestand is tegen vocht.
Isolatiemateriaal draagt in belangrijke mate bij aan het verhogen van het rendement van de vloerverwarming. Wij gebruiken dus altijd isolatiemateriaal bij de installatie van vloerverwarming.
Stap 3. Vloerverwarming aanleggen
Na de voorbereiding van de vloer bij stap 2 is het tijd om de vloerverwarming aan te leggen. Dit duurt 1 tot 2 dagen. Als er sleuven zijn gefreesd, dan beginnen we met het leggen we de leidingen van de vloerverwarming. De kunststof buizen passen precies in de sleuven. Daarna worden de leidingen op de verdeelunit aangesloten en testen we het systeem.
Stap 4. Vloerverwarming wegwerken
In deze stap wordt de vloerverwarming weggewerkt in chape (zandcement). We storten de chape over de verwarmingsbuizen heen, zodat ze niet meer zichtbaar zijn. Daarna egaliseren we de laag met egaline zodat alles mooi glad wordt.
De droogtijd hangt af van de dikte van de laag chape en egaline die nodig is om de vloer te egaliseren. Een dikke laag heeft een langere droogtijd dan een dunne laag. Het is belangrijk dat de vloer goed kan drogen, om in de toekomst scheuren te voorkomen. Doorgaans kun je na 24-48 uur weer op de vloer lopen, maar duurt het tot wel enkele weken totdat de vloer voldoende is uitgehard om de vloerverwarming op te kunnen starten.
Bij een droog systeem leggen we de verwarmingsbuizen in de uitsparingen van de isolatielaag. Als we de leidingen gelegd hebben, wordt de vloer afgestreken, zodat het oppervlak mooi egaal is. De droogtijd is meestal 1-2 dagen, dus veel korter dan bij een natbouwsysteem. Daarna kunnen we de vloerbedekking gaan leggen.
Stap 5. Vloerverwarming opstarten
Na 3-6 weken is de chape helemaal droog en kan de vloerverwarming worden opgestart. Dit gaat met een speciaal opstartprotocol. In onderstaande stappen beschrijven we het opstartprotocol zoals wij dat adviseren.
1. Eerste controle
Controleer of alle aansluitingen, leidingen en kleppen op de juiste manier zijn geïnstalleerd en of er geen lekkages zijn.
2. Vullen en spoelen
Het systeem wordt bij deze stap gevuld met water en luchtbellen worden uit het systeem gehaald. Om er zeker van te zijn dat er geen vuil in de leidingen achterblijft, kan het systeem worden gespoeld.
3. Eerste verwarming
Start het systeem met een lage watertemperatuur (ongeveer 15 graden). Verhoog de temperatuur geleidelijk over een periode van een paar dagen. Dit helpt om de dekvloer en de vloerafwerking gelijkmatig te laten acclimatiseren.
4. Temperatuurregeling
Stel de temperatuurregeling in volgens de specificaties van de vloerbedekking en het vloerverwarmingssysteem.
5. Testen en aanpassen
Controleer of het systeem goed werkt, inclusief de temperatuurregeling en de warmteverdeling. Voer eventueel aanpassingen uit om ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt werkt.
6. Continue monitoring
Houd het systeem in de gaten om te zien of het goed blijft werken. Let op mogelijke problemen zoals ongelijkmatige verwarming of een niet goed werkende thermostaat.
Tenslotte hebben we nog een paar belangrijke aandachtspunten:
- Gelijkmatige verwarming. Voorkom snelle temperatuurschommelingen die schade aan de vloerbedekking of het systeem zelf kunnen veroorzaken.
- Instructies van de fabrikant. Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant op. Dat geldt voor het vloerverwarmingssysteem en de vloerbedekking.
- Professionele begeleiding. Schakel professionals in bij het opstarten van het systeem om mogelijke problemen en schade te voorkomen.
Als de vloerverwarming op de juiste manier is opgestart, kunnen we de nieuwe vloerbedekking gaan leggen.
Stap 6. Nieuwe vloer leggen
Na het uitharden van de chape en het opstarten van de vloerverwarming kan de nieuwe vloer gelegd worden. Houd bij de vloerkeuze altijd rekening met de geschiktheid voor vloerverwarming en de warmteweerstand van de vloer.
Vloeren met een lage warmteweerstand laten de warmte beter door, zodat de vloerverwarming efficiënt werkt. Het leggen van de vloer duurt tussen de 1 en 3 dagen. De legtijd is afhankelijk van het vloeroppervlak.
Nieuwe vloer met vloerverwarming laten leggen door Certo
Wil je vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming laten aanleggen en meteen een nieuwe vloer laten installeren? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen het hele proces verzorgen, van het verwijderen van de oude vloer tot het aanleggen van vloerverwarming en de installatie van de nieuwe vloer.
Wij installeren alleen watergedragen vloerverwarming, in natbouw en droogbouw systemen. We leggen dus geen elektrische vloerverwarming aan.
Wij werken uitsluitend met ons eigen personeel en kunnen de werkzaamheden dus efficiënt inplannen. Daarnaast hebben we ruim 40 jaar ervaring en kunnen je hierdoor heel goed adviseren over de juiste vloer in combinatie met vloerverwarming. Bij ons krijg je bovendien volledige garantie op de vloer, omdat we het belangrijk vinden dat je tevreden bent met je nieuwe vloer.
Nieuwe vloer met vloerverwarming laten leggen? Neem contact op of vraag nu een gratis offerte aan.