8 veelgemaakte fouten bij het leggen van een vloer
Het zelf leggen van een nieuwe vloer valt niet altijd mee. Er zijn veel verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Denk aan de keuze van een ondervloer, leginstructies, eventuele droogtijden en nog veel meer.
Bij het zelf leggen van vloeren worden regelmatig dezelfde fouten gemaakt. Wij zetten hier 8 veelgemaakte fouten bij het leggen van een vloer op een rijtje. Hopelijk kunnen we je hiermee op weg helpen, zodat jij deze fouten niet meer hoeft te maken.
Veelgemaakte fouten bij de voorbereiding
1. Vloer niet laten acclimatiseren
Het is aan te raden om de vloer minimaal 48 uur in de ruimte te leggen waar hij uiteindelijk komt te liggen. Dat geldt vooral voor houten parket vloeren, pvc- en laminaatvloeren.
Sla je het acclimatiseren over? Dan kan de vloer na het leggen gaan uitzetten of krimpen. De vloer kan opbollen, er kunnen kieren en scheuren ontstaan of de hoeken van de vloer komen omhoog.
Laat de vloer dus eerst wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte, voordat je begint met leggen.
2. Geen rekening houden met snijverlies
Een andere veelgemaakte fout is geen rekening houden met snijverlies. In hoeken, langs de randen van de kamer en bij leidingen moet de vloer op maat gesneden worden. Daardoor ontstaat snijverlies.
Bij het leggen van een visgraatpatroon ontstaat zelfs nog meer snijverlies. Houd rekening met een gemiddeld snijverlies van 7% tot 10% zodat je voldoende vierkante meters vloer in huis haalt.
3. Niet alle benodigdheden in huis halen
Het gebeurt vaak dat het leggen van een vloer onderbroken moet worden voor een ritje naar de bouwmarkt omdat er iets ontbreekt. Daardoor duurt het leggen van de vloer meestal langer dan je had verwacht.
Voorkom dit door vooraf een lijst met benodigdheden te maken en eventuele machines te huren. Als je vooraf ook een planning maakt, dan weet je meteen hoe lang je apparaten of machines moet huren. Zo kun je lekker doorwerken.
Veelgemaakte fouten met de ondervloer
4. Vloer leggen op een oneffen ondergrond
Een schone, stabiele ondergrond zonder oneffenheden is een goede basis voor het leggen van een mooie vloer. Dat geldt met name als je zelf vinyl gaat leggen, kiest voor een pvc-vloer of een parketvloer gaat lijmen.
Oneffenheden in de ondergrond zijn namelijk heel goed zichtbaar bij deze vloeren. Het is dus belangrijk om de vloer vooraf goed te egaliseren en daarbij rekening te houden met de droogtijd.
5. Verkeerde ondervloer
Het leggen van een ondervloer krijgt vaak onvoldoende aandacht en dat is zonde. Een goede ondervloer verlengt namelijk de levensduur van je vloer. Daarnaast zorgen ondervloeren voor:
- Warmte- en geluidsisolatie in huis.
- Vochtwering.
- Lichte egalisatie van de vloer.
- Extra demping.
Ondervloeren worden gebruikt bij het leggen van tapijt en bij zwevende vloeren zoals laminaat- en parketvloeren. De juiste keuze van een ondervloer is daarbij zeer belangrijk en vaak gaat dat mis, waardoor de vloer kan beschadigen.
Vergeet je bijvoorbeeld dampremmende folie onder een houten vloer te leggen, dan zal de vloer door het optrekkende vocht gaan werken. De keuze van een verkeerde ondervloer kan ook leiden tot meer geluidsoverlast en vloerdelen die omhoog komen na het leggen. Laat je dus goed voorlichten over het juiste type ondervloer.
Veelgemaakte fouten vloer leggen
6. Onvoldoende tijd inplannen
Een van de meest voorkomende fouten is het onderschatten van de tijd die nodig is om een zelf een vloer te leggen. Het kost vaak meer tijd dan je verwacht om een vloer goed te leggen.
Het is belangrijk om voldoende tijd in te plannen voor egalisatie van de ondervloer, het acclimatiseren van de vloer, drogen van vloerlijm, verplaatsen van meubels etc.
7. Instructies niet lezen
Als je zelf een vloer koopt, dan zit er een leginstructie bij de vloer. Vaak worden de instructies niet gelezen, waardoor de vloer niet mooi wordt.
Er wordt bijvoorbeeld vergeten dat kliksystemen onderling kunnen verschillen. Of dat voor plak pvc een andere ondervloer nodig is dan voor klik-pvc.
Als je de instructies leest, dan zie je hoe de betreffende vloer in elkaar gezet moet worden.
8. Vloer strak tegen de muur aanleggen
De laatste veelgemaakte fout bij het leggen van vloeren heeft te maken met de afstand tussen de muur en de vloer. Veel mensen leggen de vloer strak tegen de muur aan, maar daardoor kan de vloer beschadigen.
Ga je bijvoorbeeld zelf laminaat leggen? Zorg dan altijd dat er minimaal 1 cm zit tussen de vloer en de muur. Zo voorkom je dat de vloer bol gaat staan of dat planken van hun plaats komen.
Vloer laten leggen door Certo
Wil je een nieuwe vloer, maar zie je het niet zitten om deze zelf te leggen? Dat kunnen we ons goed voorstellen.
Ons ervaren team met eigen personeel heeft meer dan 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren. Zij komen graag jouw vloer op professionele wijze installeren. Je kunt daarbij rekenen op de garanties van onze CBW-erkenning en VCA-certificering.