Laminaat acclimatiseren – Met tips voor vloerverwarming
Je hebt vast wel eens gehoord van klussers die zelf laminaat gingen leggen en achteraf te maken kregen met een kromtrekkende vloer. Voordat je de vloer gaat leggen moet laminaat acclimatiseren. Als je haastig te werk gaat en deze stap overslaat, dan kan de vloer na het leggen kromtrekken of zelfs scheuren. Vergeet deze belangrijk stap dus niet en laat laminaat acclimatiseren voordat je de vloer legt voor een blijvend mooi resultaat.
In dit artikel gaan we verder in op het acclimatiseren van laminaat. We leggen uit waarom het zo belangrijk is en geven ook extra tips voor laminaat acclimatiseren in combinatie met vloerverwarming.
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
De reden waarom laminaat moet acclimatiseren, heeft te maken met de opbouw van de planken. De kern van laminaat bestaat uit HDF-houtvezels. Hout is een natuurproduct dat onder invloed van vocht in de lucht kan uitzetten of krimpen. Dat betekent dat laminaat ook kan uitzetten en krimpen.
Tijdens het acclimatiseren geef je het laminaat de kans om te wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid bij jou in huis. Laat je de vloer niet acclimatiseren? Dan kunnen er bobbels, scheuren en kieren in de vloer ontstaan, of de vloer trekt krom na het leggen. Laminaat acclimatiseren bespaart tijd en geld, omdat je voorkomt dat de vloer beschadigt. Het zorgt er bovendien voor dat de garantie op je vloer niet vervalt.
Hoe lang moet laminaat acclimatiseren?
Voor het beste resultaat laat je laminaat minimaal 48 uur acclimatiseren in de verpakking en in de ruimte waar de nieuwe vloer straks komt te liggen. Laminaat heeft minstens 2 dagen nodig om zich aan te passen aan de luchtvochtigheid en temperatuur van de ruimte.
Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het acclimatiseren van laminaat, want het kan per soort laminaat verschillen en van invloed zijn op een eventuele garantie die je op de vloer krijgt. Het is een kleine moeite, die achteraf veel teleurstelling bespaart.
Wat gebeurt er tijdens het acclimatiseren?
Als je het laminaat bij een bouwmarkt of vloerenbedrijf hebt gekocht, dan kan het zomaar zijn dat de vloer al een aantal maanden in de opslag of in de winkel lag. De lucht was hier wellicht droger en koeler dan bij jou thuis, waardoor het laminaat tijdens het acclimatiseren in je huis veel vocht aantrekt en uitzet.
Tijdens het acclimatiseren heeft het laminaat de tijd om van vorm te veranderen en zich aan te passen aan de andere temperatuur en vochtigheid. Vergeet trouwens ook niet om de ondervloer te laten acclimatiseren voordat je de laminaatvloer gaat leggen.
Hoe kun je het beste laminaat acclimatiseren?
Over het algemeen wordt aangeraden om het laminaat te laten acclimatiseren in de verpakking. Er zijn echter vele verschillende soorten laminaat, dus kijk altijd wat de fabrikant adviseert. De verpakking beschermt je laminaat tegen vervuiling, beschadigingen en vocht. De verpakking zorgt er ook voor dat het laminaat acclimatiseren geleidelijk verloopt, waardoor het laminaat niet kromtrekt. Laat de verpakking dus gewoon zitten.
Hier zijn nog een aantal tips voor laminaat acclimatiseren:
- Leg het laminaat niet te dicht bij de verwarming. Door de droge lucht kunnen de planken vervormen.
- Plaats de pakken met laminaat horizontaal plat op de grond. Zet de pakken nooit rechtop of schuin tegen de muur. Moet je pakken stapelen? Leg ze dan haaks of kruislings op elkaar, zodat de lucht goed om de pakken heen kan circuleren.
- Boots zoveel mogelijk de normale omstandigheden in je huis na. Zet de deuren open in de zomer of zet de verwarming aan in de winter. Houd de temperatuur op 18 tot 20 graden en de luchtvochtigheid tussen de 50 en 65%.
- Neem bij nieuwe betonvloeren maatregelen om de hoge luchtvochtigheid te verlagen naar normale waardes voordat je zelf laminaat gaat leggen.
- Heb je vloerverwarming? Er kan een opstartprotocol van toepassing zijn. Volg ook hiervoor de aanwijzingen van de fabrikant.
Als het laminaat en de ondervloer goed zijn geacclimatiseerd, dan kun je beginnen met het leggen van de vloer.
Laminaat acclimatiseren voor vloerverwarming
Als er vloerverwarming in je huis ligt, dan moet je het laminaat laten acclimatiseren voor vloerverwarming. Door de vloerverwarming gaat er steeds droge, warme lucht langs de vloerdelen. Het laminaat heeft dan meer tijd nodig om te acclimatiseren. Dat betekent dat je het laminaat eerst op de gebruikelijke manier 48 uur lang laat acclimatiseren in de ruimte met vloerverwarming.
Vervolgens leg je de laminaatvloer over de vloerverwarming heen en volg je het opstookprotocol van de fabrikant. Houd er rekening mee dat het totale protocol tot wel 16 dagen kan duren. Heb je geen opstookprotocol? Dit is een voorbeeld:
- Wacht na het leggen van de laminaatvloer 24 uur. Stel de watertemperatuur van de vloerverwarmingsunit in op 20 °C.
- Verhoog elke dag de temperatuur met 4 °C tot de temperatuur van 40 °C is bereikt. Let op: de temperatuur van het laminaat mag aan de bovenkant niet warmer worden dan 28 °C. Controleer regelmatig de vloertemperatuur!
- Laat de vloerverwarming 48 uur lang op deze maximumtemperatuur staan.
- Verlaag nu de temperatuur op vloerverwarmingsunit met 4 °C per dag tot 20 °C.
- Verwarm de vloerverwarmingsunit stapsgewijs met 4° per dag tot 28 °C.
Bovenstaand protocol is een globaal protocol, wat niet voor elke vloer geschikt is. Check het precieze protocol bij de vloerenfabrikant of leverancier.
Laminaat laten leggen door Certo
Wil je voorkomen dat er iets mis gaat met je nieuwe laminaatvloer? Laat je vloer dan leggen door de professionals van Certo. Wij werken alleen met ons eigen personeel, zodat je weet wie er over de vloer komt. Bovendien krijg je bij ons standaard garantie op je vloer en de zekerheid van onze VCA-certificering en CBW-erkenning. Kom langs, bel ons voor een afspraak of vraag nu meteen een offerte aan.